Materiał promocyjny

Superniania w kuchni

Dorota Zawadzka prowadzi obecnie program "FIK" w stacji TVN Warszawa, a dziś gościła w naszej kuchni razem ze swoimi dwoma synami.

„Spaghetti carbonara“

Składniki:

Makaron świderki

Śmietana 18%

Boczek lub bekon wędzony (2 opakowania)

6 jajek

Pieprz tłuczony lub grubo mielony

Sól

Ser żółty parmezan (trójkąt) lub grana padano

Oliwa z oliwek

Wykonanie:

Usmażyć boczek na patelni. Ugotować makaron al dente. Odlać. (te czynności wykonujemy równolegle). Wrzucić boczek na ugotowany makaron do garnka, zostawić ten gar na małym ogniu i dodać: troszkę oliwy (jeśli makaron jest suchy), śmietanę i po jednym żółtku na 100g makaronu. Ser trzemy na dość grubej tarce. Wsypujemy do tego dużo pieprzu i dużo parmezanu lub sera grana. Ser ma spełnić rolę zagęszczacza. Wszystko razem porządnie mieszamy, trzymamy ok. 30 sek na ogniu, nie dłużej. To tyle a jakie pyszne!!!

„Sałatka Cezara“

Składniki:

Sałata rzymska

Pierś kurczaka

Parmezan (najlepszy oryginalny)

Croutonsy, czyli grzanki z pełnoziarnistego pieczywa tostowego

Anchois

Przyprawy do sosu (cukier, sól, pieprz, papryka mielona, ulubione zioła np. prowansalskie, musztarda Dijon)

2 jajka

Malutkie (jednorazówka) opakowanie miodu

Sposób przygotowania:

(1) Sałatę umyć, osuszyć, rozdrobnić na mniejsze kawałki.

(2) Przygotować marynatę do piersi kurczaka – musi w niej poleżeć pół godziny zanim zostanie smażona, czyli wymieszać: sok z cytryny, przyprawy wzbogacone ulubionymi ziołami oraz łyżeczkę miodu

(3) Przygotować grzanki zwane croutonsami – pieczywo tostowe pełnoziarniste pokroić na mniejsze kwadraciki, obsypać ewentualnie solą i ziołami i podsmażyć na złoto na odrobinie gorącego oleju, zostawić do ostygnięcia. Lub kupić gotowe.

(4)usmażyć piersi kurczaka i tak, jak grzanki odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygną – pokroić na plastry grubości centymetra.

(5) zestrugać parmezan – niech czeka na swój udział w sałatce.

(6) przygotować sos: oliwa, sok z cytryny, filety anchois, cukier, sól, pieprz, musztarda Dijon, lekko ścięte jajko i ewentualnie sos Worcester – umieścić w słoiku po dżemie, zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie wymieszać do absolutnej gładkości.

(7) finał: precyzyjnie wymieszać składniki sałatki w następującej kolejności: na sałatę rzymską wylać sos, dołożyć parmezan, wykorzystując własne dłonie (!!!) doprowadzić do oblepienia sałaty sosem, na wierzchu położyć plastry piersi kurczaka i croutonsy.

„Sałatka grecka“

Składniki:

4 spore pomidory,

2 ogórki,

1 duża cebula,

Ser feta może być ziołowy

Oliwki czarne lub zielone (bez pestek)- jedno małe opakowanie,

Oliwa z oliwek,

Ocet winny,

Pieprz biały

Sposób przyrządzania:

Pomidory pokroić w ósemki - ósemki przekrawamy na pół. Ogórek kroimy w grube pół- lub ćwierć-plasterki. Cebulę w "piórka". Ser w grubą kostkę. Dorzucamy oliwki. Dodajemy oliwę z oliwek (ok. 3-4 łyżki) i ocet winny (ok. 3-4 łyżki). Doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 30 min. do schłodzenia.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości