Przepisy kulinarne

Suflety i omlety

Dziś przedstawimy przepyszne omlety i suflety. Kucharze Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak proponują przepis na japoński omlet z rokforem i z truskawkową salsą, hiszpański omlet z wiejską kiełbasą i pomidorami oraz suflet z chałwy z lodami waniliowymi i koglem-moglem.

Japoński omlet z rokforem i z truskawkową salsą

Składniki:
2 jajka
łyżeczka czarnego sezamu
łyżka cukru
łyżeczka sosu sojowego
5 dkg sera rokfor
5 dojrzałych truskawek
1 limonka
Kilka listków mięty
łyżeczka brązowego cukru

Przygotowanie:
Całe jaja ubić w misce aż trochę spuchną, dodać prażony czarny sezam, cukier i sos sojowy. Na patelnię nalać trochę tłuszczu, po czym wlać cieniutką warstwę ciasta, gdy się lekko przesmaży, rozsypać posiekany rokfor. Zwinąć i pozostawić na patelni, wlać porcję ciasta na drugi omlet na pustą część patelni i powtórzyć czynność. Posiekać truskawki, przełożyć do miseczki, dodać limonkę, cukier i posiekaną miętę. Omlety podawać polane salsą.

Hiszpański omlet z wiejską kiełbasą i pomidorami

Składniki:
4 jajka
łyżka śmietany 12%
5 dkg wędzonej wiejskiej kiełbasy
1 dojrzały pomidor
2 dkg twardego sera typu „carski”
pęczek szczypiorku
oliwa do smażenia
2 łyżki chudego twarogu wiejskiego
2 ząbki czosnku
połówka czerwonej cebuli

Przygotowanie:
Jaja ubijamy i łączymy ze śmietaną oraz ze świeżo startym serem. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek oraz kiełbasę, zalewamy jajkami. Następnie posypujemy posiekanymi pomidorami, szczypiorkiem i roztartym w ręku twarogiem. Smażymy około 5 minut na wolnym ogniu, przekładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy, aż jajka się zetną. Podajemy z sosem czosnkowym, pikantnym lub kwaśną śmietaną.

Suflet z chałwy z lodami waniliowymi i koglem-moglem

Składniki:
2 jaja
2 zacne łyżki chałwy np. pistacjowej
szczypta cynamonu
masło lub olej z pieczonych fistaszków do wysmarowania formy
kogel- mogel z 1 żółtka dla ozdoby
olej z dyni do ozdoby
3 kulki lodów waniliowych
szczypta soli

Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy chałwę z żółtkami, bijemy pianę (ze szczyptą soli) i delikatnie łączymy obie masy tak, by zachować, jak największą puszystość. Foremkę smarujemy masłem lub aromatycznym olejem i napełniamy do masą. Zapiekamy do wyrośnięcia. Serwujemy z lodami waniliowymi, kilkoma kroplami oleju z dyni i kogla-mogla.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0