Przepisy kulinarne

Suflet serowy i comber jagnięcy Mikołaja Reya

W Dzień Dobry TVN klasyka francuskiej kuchni w wykonaniu Mikołaja Reya. Poznajcie jego przepisy na suflety: serowy i czekoladowy oraz na comber jagnięcy i ratatouille.

 

Soufflet serowy

Składniki:
150 g startego sera Gruyère
8 jaj
1/2 litra mleka
100 g masła
80 g mąki
sól, pieprz, gałką muszkatołową

Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik na 180 ° C. Podgrzej mleko, wcześniej doprawiony pieprzem i gałką . W rondlu stopić masło, dodać mąkę. Po rozgrzaniu dobrze wymieszać, aby uzyskać mieszaninę bez grudek. Dodaj mleko, gotuj przez 1 minutę, energicznie mieszając, aby uzyskać nieco gęstą mieszankę. Dopraw solą. Zdejmij z ognia i dodaj żółtka po 2 sztuki mieszając energicznie. Dodaj starty ser. Ubij białka. Połącz je delikatnie do masy. Smaruj żaroodporne naczynie do souffletu masłem. Wlać mieszaninę i piec (180 ° C) przez 40 minut. Podawaj natychmiast. Można robić mniejsze pojedyncze soufflety w małych naczyniach, wtedy czas pieczenia wynosi od 18mn do 25mn.

Soufflet czekoladowy:

Składniki:
300 g mleka
20 g skrobi kukurydzianej
300 g gorzkiej czekolady 70% kakao
60 g żółtek (około 2 żółtka)
200 g białka jaj (około 10 białek)
80 g cukru pudru + 1 łyżka. dla miseczek żaroodpornych

Przygotowanie:
Doprowadzić mleko i skrobia kukurydziana do wrzenia i gotować przez 1 minutę. Wylej tę mieszaninę na czekoladę i mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Dodaj żółtka i wymieszaj ponownie. Wymieszaj białka i 20 g cukru, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj pozostały cukier i kontynuuj ubijanie, aby białka były sztywny. Wiedz, że z białkami w temperaturze pokojowej łatwiej będzie Ci je ubić na sztywno.  Wymieszaj niewielką porcję białka z mieszaniną czekolady. Ostrożnie dodaj pozostałe białka do mieszanki czekolady. Aby ułatwić mieszanie białek i czekolady, poczekaj, aż roztopiona czekolada będzie letnia. Posmaruj Masłem miseczki, a następnie posyp cukier puder. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C. Uzupełnij formy po brzegi, wygładź szpachelką. Piec przez około 12 minut. Posyp cukrem pudrem i ciesz się nimi natychmiast!

Comber jagnięcy:

Składniki:
1 comber
Musztarda dijon: 1 słoik
Bułka tarta 1 opakowanie
Czosnek: 1 główka
Pietruszka nać
Masło klarowany 250 g
Masło 1 kostka
Ziemniaki 500 g
cebula czerwona: 2 sztuki
Tymianek świeży
Liść laurowy
Czerwony wino wytrawny
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka żółta, 1 czerwona
2 pomidory
Przecier pomidorowy

Przygotowanie:
Comber usmażyć w całości krótką chwilę na gorącej patelni w maśle klarowanym by "zamykać mięso"
Zdjąć z patelni i smarować musztardą.
Równocześnie na patelnie zeszklić pół cebuli i 2 ząbki czosnku w maśle klarownym, dodać bułkę tartą i posiekana nać pietruszki. Krótko usmażyć. Chłodną panierkę położyć na foli żywnościowej a następnie przykryć nią comber.
Włożyć do pieca temperatura 180 stopni i piec 30/35 min. Comber w ziołowej panierce gotowy. 
Obrane Ziemniaki pokroić w plastry 3 milimetrowe.
Ułożyć w okrągłym naczyniu żaroodpornym układając plastry delikatnie na siebie dookoła naczynia.
polewać masłem klarowanym i położyć kolejną warstwę w przeciwnym kierunku. Polewać masłem po każdej warstwie.
Upiec 180 stopni 40 min

Ratatouille:
Warzywa pokroić w drobną kostkę
Zeszklić cebulę, dodać bakłażan, smażyć 5 min, dodać paprykę smażyć kolejne 3 min, dodać czosnek smażyć 2 min, dodać pomidory i trochę przecieru.
Dodać świeży tymianek, listek laurowy sól i pieprz delikatnie dusić przez 25 min. Zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze 3 do 5 min.
Sos z czerwonego wina:
Na patelni zeszklić cebulę i trochę czosnku na maśle. polewać czerwonym winem dodać świeży tymianek. Redukować 2/3 całej objętości. Zdjąć z ognia. Zagęścić sos małymi kawałkami zimnego masła.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
6