Strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował warzywa w śmietankowej oprawie. Na stole znalazły się: cukinia i chrupiące pieczywo, gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami oraz strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową.

Cukinia i chrupiące pieczywo

Składniki:

2 bułki wrocławskie

8 jajka

200 ml śmietanki łaciatej 30%

sól, pieprz do smaku

oregano świeże

bazylia świeża

6 cukinii młodej

cebula dymka

200 g sera żółtego

1 op. krakersów słonych

2 pomidory polskie

olej do smażenia

Przygotowanie:

Śmietankę łączymy z jajkami, doprawiamy solą, pieprzem. Bułkę pokrojoną na kromki moczymy w śmietance i układamy w tortownicy, wypełniając dno i brzegi. Cukinię ścieramy na tarce, cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy cukinię i przesmażamy chwilę razem. Studzimy i dodajemy do pozostałej masy śmietankowo-jajecznej. Dodajemy jeszcze tarty ser żółty, oregano, bazylię i zgniecione krakersy. Masę przekładamy na wyłożone kromki na blaszce, posypujemy pozostałym serem, układamy plastry pomidora. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C na ok. 40 min.

Gołąbki z dorsza w sałacie rzymskiej z winogronami

Składniki:

3 duże główki sałaty rzymskiej

1 kg fileta z dorsza

2 łyżki majonezu

300 g zielonych winogron

300 g czerwonych winogron

Koperek

natka pietruszki

cebula dymka

500 ml śmietanki łaciatej 18%

4 łyżki chrzanu śmietankowego

miód

Przygotowanie:

Sałatę parzymy w wodzie, dzielimy na pojedyncze liście, rybę mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z majonezem, przesmażoną dymką i bułką tartą. Dodajemy sporą ilość koperku. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wykładamy na liście, zwijamy gołąbki, układamy w garnku. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Zalewamy gołąbki i wstawiamy do duszenia. Winogrona układamy na pergaminie i skrapiamy miodem, posypujemy pieprzem czarnym. Wstawiamy do pieczenia w 180 st. C, do momentu aż skórka zacznie pękać na owocach.

Strudel z rabarbarem i śmietanką waniliową

Składniki:

6 gałązek rabarbaru

cukier wanilinowy

100 g bułki tartej

150 g cukru trzcinowego

300 g masła do smarowania

cynamon

500 ml śmietanki łaciatej 12%

3 cukry wanilinowe

1 op. ciasta filo

mięta świeża

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy. Bułkę tartą „rumienimy” z łyżką masła na patelni. Rabarbar kroimy w cienkie plasterki i zasypujemy cukrem. Łączymy rabarbar z bułką, dodajemy cynamon, cukier wanilinowy. Ciasto filo smarujemy – każdy arkusz, składamy po 3 razem. Farsz owocowy wykładamy na ciasto, zwijamy strudel, smarujemy masłem i wstawiamy do pieczenia na ok. 40 min. w 170 st. C. Śmietankę zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Strudel podajemy na sosie waniliowym. Dekorujemy rabarbarem i świeżą miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości