Materiał promocyjny

Steki i szaszłyki z łososia

Osiąga 150 cm długości i 24 kg wagi. Atlantycki, europejski, pospolity, szlachetny - jego odmian jest wiele, lecz każdy z nich stanowi drogocenne źródło białka i kwasów omega3. Są one niezbędne do funkcjonowania naszego mózgu oraz serca. W kuchni Dzień Dobry TVN Robert Sowa i Joseph Seelesto przyrządzili łososia na kilka sposobów: grillowego, szaszłyki, w formie steków oraz w popularnej sałatce. Którą wersję wybieracie?

Zdjęcia: Piotr Bławicki / East News

Grillowane steki z łososia norweskiego podane z pieczonymi szparagami oraz salsą z mango i marakui

Składniki:

4 x 150 g (2 opakowania) Steków z Łososia Norweskiego marynowanych w ziołach

1 pęczek szparagów

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz biały

1 mango

2 marakuje

1 cebula dymka

6 sparzonych pomidorów cherry

1 chili

Sos rybny

Obraną cebulę i mango kroimy w drobną kostkę, pomidorki cherry w małe cząstki. Dokładnie mieszamy, dodajemy wydrążoną marakuję i kawałek drobno posiekanego chili (ilość w zależności od tego, jak ostra ma być salsa). Całość skrapiamy oliwą z oliwek i odrobiną sosu rybnego, doprawiamy pieprzem. Szparagi dokładnie obieramy, wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 180°C.

Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach rozmrażamy przez ok. 3 godziny w lodówce, a następnie kładziemy na rozgrzany grill polany oliwą i smażymy z obu stron. W razie konieczności smażenie możemy dokończyć w piecu (ok. 3 minuty).

Grillowane steki z łososia podajemy na pieczonych szparagach, dookoła wykładając owocową salsę.

GRIILLOWANE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU

Składniki :

4 x 150 g (2 opakowania) porcji z łososia norweskiego

16 drewnianych szpadek do szaszłyków

Marynata:

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

1 łyżka oleju sezamowego

100 ml sosu słodko -kwaśnego

Sos z chrzanu wasabi:

100 ml śmietany kremówki

2 łyżki majonezu light

1 łyżeczka chrzanu wasabi

Do smaku: czarna sól, sok z cytryny

1 tarta biała rzepa

1 tarty świeży ogórek

100 g kiełków soi

2 łyżki marynowanych plastrów imbiru

2 łyżki prażonych ziaren sezamu

2 limonki do dekoracji

Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Porcje z łososia norweskiego rozmrażać przez ok. 3 godziny w lodówce, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy będzie efekt smakowy grillowanej ryby). Zamarynowane porcje z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, ogórkiem, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.

Pieczone steki z łososia norweskiego z kaszą kus-kus i sałatką z kalarepy

Składniki:

4 x 150 g (2 opakowania) steków z łososia norweskiego marynowanych w ziołach

1 kalarepa

1 marchew

4 rzodkiewki

100 ml oliwy kokosowej

320 g kaszy kus-kus

250 ml wywaru warzywnego

20 g kaparów

20 g rodzynek

50 ml oliwy z oliwek

1 cytryna

Sól, pieprz biały

1 czerwona cebula

Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach rozmrażamy przez ok. 3 godziny, skrapiamy oliwą kokosową i odstawiamy do lodówki. Kaszę przelewamy oliwą z oliwek i zalewamy gorącym wywarem tak, aby w całości była zanurzona, naczynie przykrywamy i odstawiamy do zaparowania się kaszy. Kalarepę, rzodkiewki i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, cebulę rozdrabniamy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Steki z Łososia pieczemy ok. 10-12 minut w temperaturze 180°C.

Kaszę kus-kus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekane rodzynki i kapary, dokładnie mieszamy. Gotowego łososia podajemy na kaszy, na wierzch wykładając sałatkę, całość skrapiamy uzyskanym sokiem z sałatki.

SAŁATKA Z POMIDORÓW MALINOWYCH, ARBUZA, OWCZEGO SERA BUNDZ I WĘDZONEGO ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z SOSEM MIODOWO-MIĘTOWYM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI

Składniki:

4 pokrojone w cząstki pomidory malinowe bez skóry

¼ pokrojonego w kostkę miąższu arbuza bez pestek

1 pokrojona w plastry czerwona cebula

200 g pokrojonego w kostkę sera bundz

200 g pokrojonego wędzonego łososia norweskiego

3 łyżki prażonych pestek dyni

Sos:

4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

1 łyżka miodu wielokwiatowego

2 łyżki soku z cytryny

1 pęczek świeżej mięty

Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Schłodzonego arbuza, pomidory i czerwoną cebulę polać sosem, a następnie delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę posypać serem owczym, pokrojonym wędzonym łososiem norweskim i pestkami dyni.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości