Osiąga 150 cm długości i 24 kg wagi. Atlantycki, europejski, pospolity, szlachetny - jego odmian jest wiele, lecz każdy z nich stanowi drogocenne źródło białka i kwasów omega3. Są one niezbędne do funkcjonowania naszego mózgu oraz serca. W kuchni Dzień Dobry TVN Robert Sowa i Joseph Seelesto przyrządzili łososia na kilka sposobów: grillowego, szaszłyki, w formie steków oraz w popularnej sałatce. Którą wersję wybieracie?Zdjęcia: Piotr Bławicki / East News
Grillowane steki z łososia norweskiego podane z pieczonymi szparagami oraz salsą z mango i marakui
Składniki:
4 x 150 g (2 opakowania) Steków z Łososia Norweskiego marynowanych w ziołach
1 pęczek szparagów
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz biały
1 mango
2 marakuje
1 cebula dymka
6 sparzonych pomidorów cherry
1 chili
Sos rybny
Obraną cebulę i mango kroimy w drobną kostkę, pomidorki cherry w małe cząstki. Dokładnie mieszamy, dodajemy wydrążoną marakuję i kawałek drobno posiekanego chili (ilość w zależności od tego, jak ostra ma być salsa). Całość skrapiamy oliwą z oliwek i odrobiną sosu rybnego, doprawiamy pieprzem. Szparagi dokładnie obieramy, wykładamy na blachę do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 5-7 minut w temperaturze 180°C.
Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach rozmrażamy przez ok. 3 godziny w lodówce, a następnie kładziemy na rozgrzany grill polany oliwą i smażymy z obu stron. W razie konieczności smażenie możemy dokończyć w piecu (ok. 3 minuty).
Grillowane steki z łososia podajemy na pieczonych szparagach, dookoła wykładając owocową salsę.
GRIILLOWANE SZASZŁYKI Z ŁOSOSIA NORWESKIEGO W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z PRAŻONYMI ZIARNAMI SEZAMU
Składniki :
4 x 150 g (2 opakowania) porcji z łososia norweskiego
16 drewnianych szpadek do szaszłyków
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka oleju sezamowego
100 ml sosu słodko -kwaśnego
Sos z chrzanu wasabi:
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki majonezu light
1 łyżeczka chrzanu wasabi
Do smaku: czarna sól, sok z cytryny
1 tarta biała rzepa
1 tarty świeży ogórek
100 g kiełków soi
2 łyżki marynowanych plastrów imbiru
2 łyżki prażonych ziaren sezamu
2 limonki do dekoracji
Kilka gałązek szczypiorku do dekoracji
Sposób przygotowania:
Porcje z łososia norweskiego rozmrażać przez ok. 3 godziny w lodówce, starannie osuszyć, a następnie pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy będzie efekt smakowy grillowanej ryby). Zamarynowane porcje z łososia nabić delikatnie na namoczone w wodzie drewniane szpadki, a następnie grillować około 10 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Szaszłyki z łososia podawać z sałatką z tartej białej rzepy ze świeżymi kiełkami, ogórkiem, prażonymi ziarnami sezamu, plastrami marynowanego imbiru oraz sosem z wasabi przygotowanym poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Przed podaniem udekorować szczypiorkiem i cząstkami limonki.
Pieczone steki z łososia norweskiego z kaszą kus-kus i sałatką z kalarepy
Składniki:
4 x 150 g (2 opakowania) steków z łososia norweskiego marynowanych w ziołach
1 kalarepa
1 marchew
4 rzodkiewki
100 ml oliwy kokosowej
320 g kaszy kus-kus
250 ml wywaru warzywnego
20 g kaparów
20 g rodzynek
50 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Sól, pieprz biały
1 czerwona cebula
Steki z łososia norweskiego marynowane w ziołach rozmrażamy przez ok. 3 godziny, skrapiamy oliwą kokosową i odstawiamy do lodówki. Kaszę przelewamy oliwą z oliwek i zalewamy gorącym wywarem tak, aby w całości była zanurzona, naczynie przykrywamy i odstawiamy do zaparowania się kaszy. Kalarepę, rzodkiewki i marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, cebulę rozdrabniamy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Steki z Łososia pieczemy ok. 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Kaszę kus-kus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy drobno posiekane rodzynki i kapary, dokładnie mieszamy. Gotowego łososia podajemy na kaszy, na wierzch wykładając sałatkę, całość skrapiamy uzyskanym sokiem z sałatki.
SAŁATKA Z POMIDORÓW MALINOWYCH, ARBUZA, OWCZEGO SERA BUNDZ I WĘDZONEGO ŁOSOSIA NORWESKIEGO Z SOSEM MIODOWO-MIĘTOWYM I PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI
Składniki:
4 pokrojone w cząstki pomidory malinowe bez skóry
¼ pokrojonego w kostkę miąższu arbuza bez pestek
1 pokrojona w plastry czerwona cebula
200 g pokrojonego w kostkę sera bundz
200 g pokrojonego wędzonego łososia norweskiego
3 łyżki prażonych pestek dyni
Sos:
4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
1 łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki soku z cytryny
1 pęczek świeżej mięty
Sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Schłodzonego arbuza, pomidory i czerwoną cebulę polać sosem, a następnie delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną sałatkę posypać serem owczym, pokrojonym wędzonym łososiem norweskim i pestkami dyni.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"