Materiał promocyjny

Grillowana wołowina - jakie mięso wybrać? Przepisy i porady Piotra Kucharskiego

Sztuka mięsa na grillu
Jak grill, to nie tylko karkówka i kiełbasa. Piotr Kucharski zachęca, aby przygotowywać także wołowinę. Jak przygotować polędwicę, antrykot czy żeberka wołowe z grilla? Poznaj najlepsze przepisy i rady naszego kucharza.

Jak wybrać wołowinę na grilla? Piotr Kucharski przekonuje, że najistotniejsza jest jakość mięsa.

Zanim zaczniemy grillować, musimy się zaopatrzyć w dobry produkt. To nie może być górna, dolna zrazowa - musimy znaleźć ładne kawałki na steki

- powiedział Piotr i dodał, że należy zwracać uwagę także na tłuszcz w mięsie, którego obecność w steku sprawi, że gotowe danie będzie soczyste.

Grillowane letnie warzywa z plastrami grillowanej polędwicy wołowej i sosem kaparowym

Składniki na grillowane warzywa z polędwicą wołową

  • 1 polędwica wołowa Sokołów
    • 3 pomidor: bawole serce, zielony, zółty
      • 1 żółta cukinia
        • 1 zielona cukinia
          • sól i pieprz
            • oliwa z oliwek

              Składniki na sos kaparowy

              • 5 łyżek oliwy z oliwek
                • 2 łyżki octu winnego
                  • 1 łyżka kaparów
                    • 1 szalotka
                      • 1 łyżeczka miodu
                        • sól i pieprz

                          Sposób przygotowania grillowanych warzyw z polędwicą wołową

                          Polędwicę przyprawić solą, lekko posmarować oliwą z oliwek i upiec na grillu z obu stron po 2-3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie odstawić na chwilę żeby odpoczęła. Pomidory i cukinię pokroić w grube plastry, przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą z oliwek i opiec na grillu przez chwilę, następnie ułożyć na talerzu.

                          Oliwę wymieszać z posiekanymi kaparami, szalotką, miodem, octem. Przyprawić solą i pieprzem. Polędwicę pokroić w plasterki, ułożyć na warzywach i polać sosem.

                          Bułeczki maślane z pomidorem i policzkami wołowymi

                          Składniki na bułeczki maślane z policzkami wołowymi

                          • 4 wolnogotowane policzki wołowe Sokołów
                            • 4 bułki maślane
                              • 1 duży pomidor
                                • 1 cebula
                                  • musztarda francuska

                                    Sposób przygotowania bułeczek maślanych z policzkami wołowymi

                                    Policzki podgrzać na grillu. Bułeczki przekroić na połowę i opiec. Każdą część bułeczki posmarować musztardą francuską, nałożyć po plastrze pomidora i cebuli na to położyć lekko rozerwane na kawałki policzki wołowe.

                                    Sałatka z grillowanej kukurydzy, pomidorów i oliwek z żeberkami wołowymi

                                    Składniki na sałatkę z grillowanymi żeberkami wołowymi

                                    • 1 opakowanie wolnogotowanych żeberek Sokołów
                                      • 2 łyżki miodu
                                        • 4 kolby kukurydzy
                                          • 500 g różnych pomidorów
                                            • 100 g czarnych oliwek z pestką Kalamata
                                              • 1 czerwona cebula
                                                • oliwa z oliwek
                                                  • sok z cytryny
                                                    • świeża kolendra
                                                      • sól i pieprz

                                                        Sposób przygotowania sałatki z grillowanymi żeberkami wołowymi

                                                        Kukurydzę posmarować oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Opiec na grillu z każdej strony. Żeberka odgrzać na grillu, w trakcie posmarować miodem wymieszanym z sokiem z połowy cytryny żeby się skarmelizowały.

                                                        Sałatka z kukurydzy

                                                        Z kukurydzy obkroić ziarna, pomidory pokroić w kostkę, oliwki wypestkować, cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać. Dodać oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz i kolendrę. Żeberka pokroić na porcje i podawać z sałatką.

                                                        Grillowany tomahawk z antrykotu ze smażonymi kurkami z patelni

                                                        Składniki na grillowanego tomahawka

                                                        • 1 Tomahawk z antrykotu Sokołów
                                                          • sól i pieprz
                                                            • czosnek
                                                              • 3-4 gałązki rozmarynu
                                                                • oliwa z oliwek
                                                                  • masło
                                                                    • 2 szalotki
                                                                      • 400 g kurek
                                                                        • 100 ml białego wina
                                                                          • tymianek

                                                                            Sposób przygotowania grillowanego tomahawka

                                                                            Stek przyprawić solą i posmarować oliwą z oliwek. Usmażyć na mocno rozgrzanym grillu z obu stron po 2 minuty, w trakcie pieczenia gałązką rozmarynu smarować oliwą z oliwek. Następnie położyć w mniej rozgrzanej części grilla i dopiec przez kolejne kilka minut.

                                                                            W tym czasie na patelni rozgrzać 3 łyżki masła i podsmażyć posiekaną szalotkę. Dodać oczyszczone kurki i smażyć przez chwilę na wysokim ogniu. Podlać winem i dodać tymianek. Gdy wino odparuje - zdjąć patelnię z gazu i dodać jeszcze 2-3 łyżki masła, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

                                                                            Tomahawk zdjąć z grilla. Przyprawić solą i pieprzem oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na chwilę żeby odpoczął, następnie podać ze smażonymi kurkami.

                                                                            Antrykot z pikantną salsą z grillowanych papryk, moreli i czerwonej cebuli

                                                                            Składniki na antrykot z grilla

                                                                            • 2 steki z antrykotu Sokołów
                                                                              • sól i pieprz
                                                                                • oliwa z oliwek

                                                                                  Salsa:

                                                                                  • 1 czerwona papryka
                                                                                    • 1 żółta papryka
                                                                                      • 4 papryki jalapeno
                                                                                        • 4 morele
                                                                                          • 1 czerwona cebula
                                                                                            • ocet winny
                                                                                              • oliwa z oliwek
                                                                                                • sól i pieprz
                                                                                                  • ziarna kolendry

                                                                                                    Sposób przygotowania antrykotu z grilla

                                                                                                    Steki przyprawić solą, skropić oliwą z oliwek i usmażyć na grillu z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie przyprawić pieprzem i odstawić żeby odpoczęły.

                                                                                                    Papryki opiec na grillu i zdjąć z nich skórę. Pokroić w drobną kostkę razem z morelami i cebulą. Wymieszać i dodać oliwę z oliwek, ocet, sol i pieprz oraz ziarna kolendry. Steki pokroić na plasterki, podawać z salsą.

                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                    Królowa polskich mięs według Sebastiana Olmy, czyli cielęcina na kilka sposobów

                                                                                                    Parówki według Grzegorza Zawieruchy. "Kuchnia to jest zabawa"

                                                                                                    Przekąski dla plażowiczów. Zawijańce, sokoliki i kolorowe szaszłyki

                                                                                                    Autor: Jola Marat

                                                                                                    Źródło: Piotr Kucharski

                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości