Materiał promocyjny

Stek z antrykotu ze szparagami. Wiosenne grillowanie czas zacząć!

''Wielkie gotowanie'' - eskalopki Mateusza Gesslera i Doroty Wellman
"Wielkie gotowanie" za nami. Gwiazdy przygotowały wyśmienite potrawy, o czym mogliście się przekonać na antenie TVN. My mamy dla was dodatkowo najprostszy przepis na wiosenne danie z grilla. W roli głównej mięso i szparagi. Połączenie idealne!

"Wielkie gotowanie" - uczta dla wszystkich Polaków

Michel Moran, Mateusz Gessler, Ewa Drzyzga, Dorota Wellman, Magda Gessler i Ania Starmach - to gwiazdy, które rządziły w kuchni podczas "Wielkiego gotowania" w TVN. Wśród przyrządzanych potraw nie zabrakło tych z mięsem w roli głównej. Michel Moran zaproponował stek z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem a Mateusz Gessler przyrządzał z Dorotą Wellman eskalopki cielęce z chorizo.

My proponujemy wam wiosnę z grilla na talerzu. Przepis jest banalnie prosty. I smaczny!

Stek z antrykotu ze szparagami

Składniki:

  • 1 stek z antrykotu Uczta Qulinarna
    • ½ pęczka szparagów
      • 1 łyżka masła czosnkowego
        • 10 ml oliwy lub oleju
          • sól, pieprz

            Przygotowanie:

            Obrane szparagi gotujemy 8-10 minut w osolonej wodzie. Stek wyjmujemy z lodówki minimum 15 minut przed grillowaniem. Mięso oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie skrapiamy olejem lub oliwą. Kładziemy na rozgrzanym grillu i smażymy przez 5 minut z każdej strony.

            Pod koniec smażenia mięsa na ruszt wykładamy szparagi na 30-40 sekund. Gotowy stek posypujemy solą gruboziarnistą i serwujemy z masłem czosnkowym. Smacznego!

            ''Wielkie gotowanie'' - steki Michela Morana i Ewy Drzyzgi

            Zasady grillowania - jak przygotować mięso?

            • Nie kładziemy zimnego mięsa na ruszt. Poczekajmy, aż ociepli się do temperatury otoczenia. Dzięki temu będzie soczyste i odpowiednio wypieczone,
              • Mięso sólmy bezpośrednio przed położeniem na ruszt, nie wcześniej. Po ugrillowaniu będzie miękkie i apetyczne,
                • Nie nakłuwajmy mięsa w trakcie grillowania. Pozwoli to zachować wszystkie soki w potrawie,
                  • Obracajmy mięso tylko raz podczas grillowania. Zapobiegnie to jego wyschnięciu.

                    Więcej porad na temat grillowania znajdziecie pod tym adresem.

                    Partner kuchni Dzień Dobry TVN - firma Sokołów - wspiera Fundację TVN!

                    Sokołów wspiera pracowników medycznych stojących na pierwszej linii walki z koronawirusem. Firma przekazała kwotę 300 000 zł na zbiórkę Fundacji TVN, z przeznaczeniem celowym na zakup dla szpitali i placówek medycznych środków ochrony, dezynfekcyjnych oraz innych niezbędnych w tym zakresie działań. Firma przekazała 2 tony produktów dla szpitali współpracujących z fundacją. Dziękujemy!

                    Zobacz więcej:

                    Autor: Adrianna Kowalczyk

                    Materiał promocyjny
                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości