Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to para młodych kuchennych zapaleńców, którzy na swoim blogu przywracają świetność ponad stuletnim przepisom, które często odeszły w zapomnienie. Skąd czerpią inspirację? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół.Ptysie z czekoladą i karmelem
Składniki:
200 ml wody
150 g masła
180 g mąki pszennej (typ 450)
4 jajka
odrobina skórki z cytryny
100 g gorzkiej czekolady
Karmel:
200 g cukru
80 ml wody
Przygotowanie:
Zagotuj wodę razem z masłem. Do gorącej mikstury dodawaj partiami mąkę i wszystko mieszaj za pomocą trzepaczki. Masa zacznie gęstnieć i pojawią się grudki. Mieszaj do momentu, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji, będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do ostygnięcia. Przełóż ostudzone ciasto do szerokiej miski, wbij 1 jajko i zacznij miksować. Dodawaj po kolei kolejne jajka. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Pod koniec miksowania dodaj skórkę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, żeby zachować odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 20 min., aż ptysie będą złociste. Wyjmij je i zostaw do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Na talerzu, na którym będziesz układać ptysie rozprowadź trochę czekolady. Przygotuj karmel: do garnuszka wsyp cukier, dodaj wodę i wstaw go na mały palnik. Nic nie mieszaj - cukier sam zacznie się roztapiać. Po ok. 15 min. uzyskasz złocisty, płynny karmel. Upieczone ptysie zanurz odrobinkę w płynnym karmelu. Ważne, żeby ptysie nie były całe zanurzone w karmelu, inaczej powstanie bardzo twarda skorupka. Karmel jest tutaj potrzebny, aby skleić ze sobą ptysie, więc najlepiej jeżeli zanurzysz tylko i wyłącznie mały kawałek danego ptysia i tą stroną przyłożysz go do kolejnego ptysia. Ułóż stożek, piramidkę lub inny kształt. Tak sklejone ptysie polej strużkami rozpuszczonej wcześniej czekolady. Na koniec zanurz widelec w gorącym płynnym jeszcze karmelu i okrężnymi ruchami formuj nitki karmelowe.
Łamańce z makiem
Składniki:
150 g mąki pszennej typ 450
80 g masła
50 g cukru pudru
Masa makowa:
250 g zmielonej masy makowej
80 g obranych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
ewentualnie 1 łyżeczka cynamonu
miód do smaku
Przygotowanie:
W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zacząć ugniatać ciasto. Powinna powstać gładka, jednolita żółta kulka. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na ok. 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć ulubionymi foremkami ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je przez ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Przygotować masę makową: posiekać orzechy, migdały, sparzyć rodzynki, dodać skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku mielonym cynamonem. Dodać miód. Przygotowaną masę wyłożyć do głębokiego naczynia. Ciasteczka zanurzyć w masie makowej i podać.
Sernik zimowy
Składniki:
1 kg mielonego twarogu
100 g masła
4 łyżki mielonych migdałów
35 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
7 łyżek cukru pudru
0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
2 jajka
100 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Mielony twaróg, miękkie masło, mielone migdały, jajka i cukier puder miksować na średnich obrotach, do momentu aż wszystko pięknie się ze sobą połączy. Dodać cynamon, rodzynki i świeżo startą gałkę muszkatołową i znów lekko zmiksować. Na koniec dodać śmietankę - na tym etapie masę serową można znów lekko zmiksować lub wymieszać za pomocą szpatułki. Dno foremki do pieczenia wyłożyć papierem i przelać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 15 min. i dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika. Sernik powinien całkowicie ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki. Tam stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.
Sos słony karmel
Składniki:
30 g cukru
60 ml śmietanki 30 proc.
30 ml wody
1 łyżeczka masła
opcjonalnie szczypta soli himalajskiej/zwykłej/morskiej
opcjonalnie kilka sztuk orzechów pekan
Przygotowanie:
Na patelnię wsypać cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zacząć podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszać! Poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodać wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką wymieszać aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodać śmietankę (mieszać cały czas!) i gotować przez 4-5 min. – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Ostudzonym karmelem polać sernik i na wierzchu ułożyć kilka orzechów pekan.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"