Starodawne desery w nowoczesnym wydaniu

Lena Kostylewa i Bartosz Gryszko to para młodych kuchennych zapaleńców, którzy na swoim blogu przywracają świetność ponad stuletnim przepisom, które często odeszły w zapomnienie. Skąd czerpią inspirację? W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali starodawne desery, które idealnie nadadzą się na świąteczny stół.

Ptysie z czekoladą i karmelem

Składniki:

200 ml wody

150 g masła

180 g mąki pszennej (typ 450)

4 jajka

odrobina skórki z cytryny

100 g gorzkiej czekolady

Karmel:

200 g cukru

80 ml wody

Przygotowanie:

Zagotuj wodę razem z masłem. Do gorącej mikstury dodawaj partiami mąkę i wszystko mieszaj za pomocą trzepaczki. Masa zacznie gęstnieć i pojawią się grudki. Mieszaj do momentu, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji, będzie gładkie i lśniące. Odstaw je do ostygnięcia. Przełóż ostudzone ciasto do szerokiej miski, wbij 1 jajko i zacznij miksować. Dodawaj po kolei kolejne jajka. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj odrobinę skórki. Pod koniec miksowania dodaj skórkę do ciasta. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj kulki wielkości orzecha włoskiego. Pamiętaj, żeby zachować odstępy, ponieważ ciasto podczas pieczenia znacznie urośnie. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 20 min., aż ptysie będą złociste. Wyjmij je i zostaw do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę gorzkiej czekolady. Na talerzu, na którym będziesz układać ptysie rozprowadź trochę czekolady. Przygotuj karmel: do garnuszka wsyp cukier, dodaj wodę i wstaw go na mały palnik. Nic nie mieszaj - cukier sam zacznie się roztapiać. Po ok. 15 min. uzyskasz złocisty, płynny karmel. Upieczone ptysie zanurz odrobinkę w płynnym karmelu. Ważne, żeby ptysie nie były całe zanurzone w karmelu, inaczej powstanie bardzo twarda skorupka. Karmel jest tutaj potrzebny, aby skleić ze sobą ptysie, więc najlepiej jeżeli zanurzysz tylko i wyłącznie mały kawałek danego ptysia i tą stroną przyłożysz go do kolejnego ptysia. Ułóż stożek, piramidkę lub inny kształt. Tak sklejone ptysie polej strużkami rozpuszczonej wcześniej czekolady. Na koniec zanurz widelec w gorącym płynnym jeszcze karmelu i okrężnymi ruchami formuj nitki karmelowe.

Łamańce z makiem

Składniki:

150 g mąki pszennej typ 450

80 g masła

50 g cukru pudru

Masa makowa:

250 g zmielonej masy makowej

80 g obranych migdałów

1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

80 g orzechów włoskich

100 g rodzynek

ewentualnie 1 łyżeczka cynamonu

miód do smaku

Przygotowanie:

W misce umieścić mąkę, masło i cukier puder. Zacząć ugniatać ciasto. Powinna powstać gładka, jednolita żółta kulka. Tak przygotowane ciasto schować do lodówki na ok. 15 min. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć ulubionymi foremkami ciasteczka. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je przez ok. 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Przygotować masę makową: posiekać orzechy, migdały, sparzyć rodzynki, dodać skórkę pomarańczową. Wszystko razem wymieszać i przyprawić do smaku mielonym cynamonem. Dodać miód. Przygotowaną masę wyłożyć do głębokiego naczynia. Ciasteczka zanurzyć w masie makowej i podać.

Sernik zimowy

Składniki:

1 kg mielonego twarogu

100 g masła

4 łyżki mielonych migdałów

35 g rodzynek 

1 łyżeczka cynamonu

7 łyżek cukru pudru

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

2 jajka

100 ml śmietanki kremówki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mielony twaróg, miękkie masło, mielone migdały, jajka i cukier puder miksować na średnich obrotach, do momentu aż wszystko pięknie się ze sobą połączy. Dodać cynamon, rodzynki i świeżo startą gałkę muszkatołową i znów lekko zmiksować. Na koniec dodać śmietankę - na tym etapie masę serową można znów lekko zmiksować lub wymieszać za pomocą szpatułki. Dno foremki do pieczenia wyłożyć papierem i przelać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec przez godzinę. Po godzinie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki. Odczekać 15 min. i dopiero wtedy wyjąć sernik z piekarnika. Sernik powinien całkowicie ostygnąć. Następnie wstawić go do lodówki. Tam stężeje i nabierze odpowiedniej konsystencji. Sernik najlepiej smakuje następnego dnia.

Sos słony karmel

Składniki:

30 g cukru

60 ml śmietanki 30 proc.

30 ml wody

1 łyżeczka masła

opcjonalnie szczypta soli himalajskiej/zwykłej/morskiej

opcjonalnie kilka sztuk orzechów pekan

Przygotowanie:

Na patelnię wsypać cukier. Powinien on gładko zakrywać cienką warstwą całą patelnię. Na średnim palniku zacząć podgrzewać cukier. Ważna sprawa: nic nie mieszać! Poczekać aż cukier zacznie się rozpuszczać. Gdy uzyskamy jasnobrązowy kolor, dodać wodę. W tym momencie rozgrzany cukier zacznie pryskać, więc trzeba uważać. Drewnianą łopatką wymieszać aż powstała bryłka cukru się rozpuści. Jak tylko to nastąpi, dodać śmietankę (mieszać cały czas!) i gotować przez 4-5 min. – całość powinna nabrać jasnobrązowego koloru. Ostudzonym karmelem polać sernik i na wierzchu ułożyć kilka orzechów pekan.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"