Przepisy kulinarne

Starmach i czekoladowa perwersja

Dzisiaj MasterChefem w naszej kuchni była Anna Starmach, jurorka tego programu. Kto odpadł wczoraj z "MasterChefa"? Jak smakują powidła z dodatkiem kakao i czekolady, a jak beza z czekoladowym kremem i malinami? Anna Starmach udowadnia, że czekolada doskonale poprawi nam samopoczucie w chłodnne, jesienne dni.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Beza z czekoladowym kremem i malinami
Składniki:
4 białka
200g drobnego cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
150ml śmietanki 36%
150ml mascarpone
50g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
świeże maliny
1 łyżka kakao

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier (wsypuj go partiami), sok z cytryny i mąkę. Całość przełóż na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i piecz ją około 90 minut w temperaturze 150 stopni, po tym czasie pozostaw ją w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (bezy i piekarnika). Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź, wymieszaj z 2 łyżkami mascarpone. Śmietanę ubij na sztywno, dodaj cukier, mascarpone i mascarpone z czekoladą, wymieszaj. Na ostudzoną bezę wyłóż krem czekoladowy, udekoruj malinami i kakao.

Kruche ciasteczka z kremem z białej czekolady
Składniki:
200g mąki pszennej
200g mielonych migdałów
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
150g masła
1 jajko
masa:
100g białej czekolady dobrej jakości
60ml śmietanki kremówki
10g masła

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko je rozwałkuj, wycinaj kółka używając do tego np. małego kieliszka, kładź je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni. Śmietankę zagotuj wrzuć do niej pokrojoną na małe kawałki czekoladę i masło, poczekaj aż czekolada się roztopi, wymieszaj, schładzaj w lodówce przez około godzinę. Wystudzone ciastka smaruj kremem i przykrywaj drugim ciastkiem.

Powidła z dodatkiem kakao i czekolady
Składniki:
1kg śliwek
250g cukru
40g czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 łyżki kakao
2 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie:
Śliwki umyj i pozbądź się pestek, przełóż je do rondla, dodaj cukier i smaż na małym/średnim ogniu przez 4 godziny, gdy zmienią konsystencję i będą już rozgotowane dodaj cukier waniliowy, kakao i czekoladę, wymieszaj, gotuj przez 20 minut i gotowe! Przełóż do słoików lub zjedz od razu!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
74
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0