Styl Życia

Spróbuj kawy płomienne zauroczenie! Jest pyszna!

Musujące truskawki, płomienne zauroczenie i szampańska - to kawy mrożone, które mistrz Andrzej Polan przygotował specjalnie dla prowadzącej Dzień Dobry Wakacje Agnieszki Szulim. Jak jej smakowały? Skorzystajcie z przepisów Andrzeja Polana na naszej stronie www.

Szampańska kawa
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
50 ml szampana lub wina musującego (może być słodkie)
1 łyżeczka syropu cukrowego
tonik
cząstka cytryny
kostki lodu

Przyrządzanie:
Kawę rozpuścić w wodzie. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu i wlej kawę. Dodaj szampana lub wino musujące. Dolej syrop cukrowy. Nie mieszaj. Uzupełnij szklankę do pełna tonikiem. Dekoruj cząstką cytryny. Możesz tą kawą zarówno podnosić toasty jak i, na co dzień, delektować się jej mocnym orzeźwieniem.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 10 minut

Płomienne zauroczenie
Składniki:
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Jacobs
400 ml wody
cukier waniliowy
pół opakowania lodów malaga
pół opakowania lodów orzechowych
4 łyżeczki rumu lub koniaku
4 kostki cukru

Przyrządzanie:
Posłodzić kawę cukrem waniliowym. Przygotować 2 wysokie szklanki, do każdej z nich wkładać, na przemian, gałkę lodów malaga i orzechowych, aż do wypełnienia szklanki, a następnie wlać kawę. Na łyżce położyć 2 kostki cukru, delikatnie zalać je połową alkoholu, ostrożnie podpalić i położyć w szklance, na lodach. Czynność powtórzyć w drugiej szklance.
Sprzęt: nie
Czas wykonania: 15 minut

Musujące tuskawki
Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
7-10 truskawek
10 ml syropu miętowego
woda gazowana – do uzupełnienia
3 kostki lodu

Przyrządzenie:
Zmiksuj świeże truskawki (lub mrożone) z syropem miętowym i przelej do kieliszka od szampana. Na truskawki powoli nalej wcześniej przygotowaną kawę, by otrzymać dodatkowe warstwy. Dodaj kostki lodu. Kieliszek uzupełnij zmiksowanymi truskawkami i wodą gazowaną.
Sprzęt: mikser
Czas wykonania: 20 minut

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
49
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0