Wielkanocna sałatka jarzynowa - jak ją przygotować? Jakie dodatkowe składniki warto dodać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Już niedługo Wielkanoc. Na naszym świątecznym stole nie powinno zabraknąć pysznych sałatek, które będą idealnych uzupełnieniem wszystkich potraw. Przede wszystkim nie powinno zabraknąć kultowej już sałatki jarzynowej. Jak ją przygotować?

Święta są doskonałą okazją do spróbowania wielu smacznych potraw. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej.

Sekretny składnik sałatki jarzynowej

Ile domów, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Wiele osób spiera się o dodawany majonez, kukurydzę, czy nawet kiszonego ogórka. A czym jest sekretny składnik? Aby przełamać smak potrawy, potrzebny jest słodki dodatek. A jest nim jabłko. Obrane i pokrojone w drobną kostkę diametralnie zmieni smak sałatki jarzynowej.

Nie każdy jednak zgadza się, że jest to sposób na poprawienie smaku kultowej sałatki. Niezależnie od naszych preferencji, warto przygotować dobrą bazę pod sałatkę jarzynową. Przedstawiamy, jak ją przygotować.

Klasyczna sałatka jarzynowa

Składniki na ok. 5 porcji:

  • 3 marchewki,
    • pietruszka,
      • seler,
        • 2 ziemniaki,
          • puszka groszku konserwowego
            • majonez,
              • musztarda sarepska,
                • sól,
                  • pieprz,
                    • cukier,
                      • natka pietruszki do dekoracji.

                        Przygotowanie:

                        Umyj i ugotuj marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki. (oczyść je po ugotowaniu, wtedy łatwiej zejdzie z nich skórka). Nie zapomnij o ugotowaniu na twardo jajek. Ostudź. Wszystkie warzywa, jajka oraz umyte i obrane jabłka pokrój w drobną kostkę. Dodaj odsączony z zalewy groszek z puszki (mniej więcej pół opakowania). Dodaj pół łyżeczki cukru i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj z trzema dużym łyżkami majonezu i dwiema łyżkami musztardy sarepskiej. Przełóż do salaterki i ozdób natką pietruszki.

                        Dodatkowe składniki do sałatki jarzynowej

                        Oprócz wyżej wymienionych składników do sałatki dodawać można:

                        • drobno krojone w kostkę jabłka,
                          • drobno krojony i gotowany seler,
                            • drobno krojone kiszone ogórki,
                              • kukurydzę,
                                • jajka (uwaga - ten dodatek znacznie skróci trwałość przydatności do spożycia naszej sałatki).

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Adrian Adamczyk

                                  Źródło zdjęcia głównego: DebbiSmirnoff/GettyImages

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości