W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował wiele pysznych dań na Wielkanoc. Na stole pojawiły się: jajka faszerowane w garniturze, biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany, schab pieczony z jajkami, chrzan wielkanocny, wiosenny sos tatarski i pascha wielkanocna.Jajka faszerowane w garniturze
Składniki:
- 10 ugotowanych jajek
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 36 proc.
- koperek
- natka pietruszki
- musztarda rosyjska
- bułka tarta
- masło klarowane
Przygotowanie:
Jajka przekrawamy na połówki wraz ze skorupką. Wyjmujemy środki. Pieczarki przesmażamy z cebulą do momentu odparowania na maśle, wraz z masłem ze smażenia przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, podobnie robimy z jajkami. Dodajemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji oraz smaku śmietanę, musztardę oraz przyprawy i zioła. Farszem wypełniamy skorupki jaj panierujemy w jaku i bułce tartej, smażymy na maśle obowiązkowo.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także: Najlepszy przepis na zakwas do żurku
Biała kiełbasa w sosie z cebuli i śmietany
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 4 białe cebule
- 400 ml śmietany 36 proc.
- sól
- pieprz czarny
- majeranek
- ostra czerwona papryka
- olej do smażenia
- 100 ml białego wina
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy niedużą ilość oleju, podgrzewamy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę ostrą i całe pęta białej kiełbasy. Podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy, w trakcie cały czas nakłuwając kiełbasy widelcem lub wykałaczkami. Kiedy woda odparuje, kiełbasy zaczną nam się smażyć podlewamy wszystko winem, odparowujemy i dodajemy śmietanę. Chwile gotujemy, dodajemy napar z majeranku, doprawiamy pieprzem i ostrożnie solą.
Fot. Bartosz Krupa / East News
Schab pieczony z jajkami
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 jajko
- 2 cebule
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 6 jajek gotowanych
- musztarda rosyjska
- włoszczyzna
- młoda kapusta
- sznurek do mięsa
Przygotowanie:
Schab rozcinamy wzdłuż na duży arkusz, rozklepujemy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Cebulę przesmażamy, mielimy lub miksujemy, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem, przyprawami, natką pietruszki i musztardą. Liście kapusty młodej parzymy. Na mięso wykładamy liście kapusty, farsz z mięsa, jajka gotowane. Zwijamy roladę, ciasno zawijamy ciasno sznurkiem. Mięso obsmażamy na patelni, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy warzywa korzenne i dusimy do miękkości.
Fot. Bartosz Krupa / East News
>>> Zobacz także: Jak zrobić żurek z białą kiełbasą – sprawdzony przepis dla każdego
Chrzan wielkanocny
Składniki:
- 400 gr chrzanu w słoiczku
- 5 jajek
- 150 ml gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
- sok z cytryny
- świeży koperek
- 1 pęczek rzodkiewko
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przecieramy przez gęste sito i miksujemy blenderem ze śmietaną, przyprawami i sokiem z cytryny. Dodajemy odciśnięty chrzan i posiekane w drobną kostkę białko.
Wiosenny sos tatarski
Składniki:
- 4 ogórki małosolne
- 1 kalarepka
- 200 g pieczarek marynowanych
- 100 g groszku zielonego mrożonego
- 4 jajka gotowane na twardo
- 1 jabłko
- 4 łyżki śmietany
- sól
- pieprz czarny
- cukier
- musztarda
- majonez
- chrzan
- koperek
- szczypiorek drobny
- rzodkiewka
Przygotowanie:
Żółtka miksujemy ze śmietaną, chrzanem, musztardą i majonezem aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone w kostkę białko, warzywa i sparzony zielony groszek. Dodajemy świeży koperek, szczypiorek, cienkie plasterki rzodkiewki.
>>> Zobacz także: Przepis na żurek, który zachwycił Stinga
Pascha wielkanocna
Składniki:
- 1 l świeżego mleka 3,2 proc.
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 2 limonki
- 1 laska wanilii
- 100 g rodzynek
- 2 gazy lub pielucha tetrowa
- klasyczna doniczka z dziurką
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozcinamy, wyskrobujemy ziarenka, dodajemy do mleka i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy dokładnie z jajkami i wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do momentu kiedy oddzieli się twarożek i serwatka. Sito wykładamy gazą lub tetrową pieluchą i wylewamy na nie powstały twarożek z serwatką w celu odsączenia. Odsączony twarożek odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo wystudzony twarożek, rodzynki i skorki z cytrusów. Gazą lub pieluchą wykładamy doniczkę, przekładamy do niej powstałą masę, ugniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Autor: Iza Dorf
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"