Nowa La Boheme to ulubiona restauracja prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kucharze tej restauracji przyrządzali potrawy na prezydencką galę. Dziś przygotowali je dla widzów Dzień dobry TVN.
Plastry owczego sera „bundz” i polnych pomidorów ze staropolskim olejem lnianym
Składniki: 80 g sera owczego 60 g pomidorów Ząbek czosnku 20 ml oleju lnianego 10 ml oliwy z oliwek 10 g natki pietruszki 5 ml zredukowanego balsamico
Przygotowanie: Ser owczy marynujemy 1 godzinę w oleju lnianym z ząbkiem czosnku. Kroimy ser i pomidory na plastry, na talerzu dekorujemy balsamico i oliwą.
Sorbet cytrynowy
Składniki: 3 cytryny 50 ml wody 100 g cukru 1 białko
Przygotowanie: Z wody i cukru przygotowujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i ubite białko. Wkładamy do zamrażarki i co kilka min. dokładnie mieszamy. Po 3 godzinach sorbet jest gotowy. Dekorujemy skórką z limonki.
Filet z mazurskiego sandacza podany z duszonymi kurkami i sosem z dzikich raków z koperkiem
Składniki: 160 g sandacza (filet) 60 g kurek 40 g mięsa z raków 1 cebula 10 g przecieru pomidorowego 20 ml śmietany 1 limonka 1 ziemniak 1 gałązka kopru 5 ml miodu
Przygotowanie: Smażymy filet z sandacza i pieczemy 8 min (180 st. C). Mięso raków smażymy z przecierem pomidorowym i cebulą, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Z ziemniaka formujemy koszyczek, frytujemy i nakładamy kurki. Wszystkie składniki nakładamy na talerz i dekorujemy limonką.
Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku
Składniki: 1,5 kaczki barbarie 2 jabłka „Szara reneta” 100 g kapusty czerwonej 20 g orzecha włoskiego 20 g rodzynków czerwone wino krupnik białe wino 1 pomarańcza Majeranek, czosnek, sól, pieprz Przygotowanie: Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.
Kremówka z malinami
Składniki: 100 g ciasta francuskiego 50 g malin 1 marakuja 10 g mąki 20 ml mleka 20 ml śmietany 36% laska wanilii 2 żółtka 30 g cukru 10 g cukru pudru mięta
Przygotowanie: Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.