Przepisy kulinarne

Sposób na kaczkę, czyli kaczka z modrą kapustą

Nowa La Boheme to ulubiona restauracja prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Kucharze tej restauracji przyrządzali potrawy na prezydencką galę. Dziś przygotowali je dla widzów Dzień dobry TVN.

Plastry owczego sera „bundz” i polnych pomidorów ze staropolskim olejem lnianym

Składniki:
80 g sera owczego
60 g pomidorów
Ząbek czosnku
20 ml oleju lnianego
10 ml oliwy z oliwek
10 g natki pietruszki
5 ml zredukowanego balsamico

Przygotowanie:
Ser owczy marynujemy 1 godzinę w oleju lnianym z ząbkiem czosnku. Kroimy ser i pomidory na plastry, na talerzu dekorujemy balsamico i oliwą.

Sorbet cytrynowy

Składniki:
3 cytryny
50 ml wody
100 g cukru
1 białko

Przygotowanie:
Z wody i cukru przygotowujemy syrop, dodajemy sok z cytryny i ubite białko. Wkładamy do zamrażarki i co kilka min. dokładnie mieszamy. Po 3 godzinach sorbet jest gotowy. Dekorujemy skórką z limonki.

Filet z mazurskiego sandacza podany z duszonymi kurkami i sosem z dzikich raków z koperkiem

Składniki:
160 g sandacza (filet)
60 g kurek
40 g mięsa z raków
1 cebula
10 g przecieru pomidorowego
20 ml śmietany
1 limonka
1 ziemniak
1 gałązka kopru
5 ml miodu

Przygotowanie:
Smażymy filet z sandacza i pieczemy 8 min (180 st. C). Mięso raków smażymy z przecierem pomidorowym i cebulą, dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Z ziemniaka formujemy koszyczek, frytujemy i nakładamy kurki. Wszystkie składniki nakładamy na talerz i dekorujemy limonką.

Kaczka pieczona z jabłkami, modrą kapustą i sosem z szarej renety z dodatkiem krupniku

Składniki:
1,5 kaczki barbarie
2 jabłka „Szara reneta”
100 g kapusty czerwonej
20 g orzecha włoskiego
20 g rodzynków
czerwone wino
krupnik
białe wino
1 pomarańcza
Majeranek, czosnek, sól, pieprz
Przygotowanie:
Marynujemy kaczkę w majeranku i czosnku, nadziewamy pomarańczą oraz jabłkami z czerwonym winem. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 2 godziny. Podajemy bez kości z kapusta i jabłkami z krupnikiem.

Kremówka z malinami

Składniki:
100 g ciasta francuskiego
50 g malin
1 marakuja
10 g mąki
20 ml mleka
20 ml śmietany 36%
laska wanilii
2 żółtka
30 g cukru
10 g cukru pudru
mięta

Przygotowanie:
Upieczone, cienkie plastry ciasta przekładamy kremem waniliowym i malinami. Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem z marakui.

Palce lizać!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
61
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0