Materiał promocyjny

Śpiewająca kuchnia

Zespół Audiofeels zajął 3 miejsce w pierwszej edycji polskiej wersji programu Mam talent, dzisiaj gościliśmy ich pełny skład w kuchni.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

Danie główne

polędwiczki wieprzowe 0,6kg

makaron Agnesi Festiola le pappardelle 250g

musztarda francuska "kamis"

musztarda sarepska "pegaz"

masło ekstra "gostyń" 250g

przyprawa w mini kostkach - pieprz kolorowy knor

pieprz, sól, liście laurowe, bulion wołowy - 6 kostek

olej słonecznikowy kujawski

oliwa z oliwek

Sposób przyrządzenia:

1. Polędwiczki pokroić w kawałki 5,6cm wzdłuż.

2. Solimy i pieprzymy mięso

3. Dwie łyżki miodu mieszamy z łyżeczką musztardy. Tym sosem pędzlujemy mięso. Kostkę rosołowa rozpuszczamy w szklance wrzątku, smażymy mięso - gdy jest gotowe wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 190 stopni - przedtem cienkie paski masła nakładamy na mięso.

4. Sos - na patelnie wrzucamy 2 łyżki miasta,2 łyżki musztardy sarepskiej - mieszamy i dolewamy bulion. Resztę sosu łączymy ze śmietana.

Deser Audiofeels

Składniki:

jabłko słodkie twarde duże

gruszka

mango szt.2

melon Cantaloupe

cytryny szt.2

baton corny big żurawinowy

jogurt danone biszkoptowy 4

wiórki kokosowe

orzechy

orzechy włoskie 400 g

orzechy laskowe 200 g

migdały 200g

płatki migdałowe 200g

mleko zagęszczone słodzone karmelowe w tubce "gostyń"

miód wielokwiatowy

Sposób przyrządzenia:

Orzechy (poza włoskimi) zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórek. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie orzechy. Dodajemy łyżkę miodu i smażymy przez 10 minut. Całość wrzucamy na blachę z folią aluminiową, polewamy połowa tubki mleka skondensowanego. Do tego 2 łyżki miodu, zawijamy folią i do piekarnika na 10 minut 180 stopni. Jak to się piecze wrzucamy na patelnie 3 łyżki cukru, łyżkę masła - powstaje karmel, którym skrapiamy orzechy i zalewamy reszta mleczka skondensowanego.

Owoce kroimy, sos- 4 jogurty danone biszkoptowe, skórka z cytryny,1/4 cytryny wyciśniętej, czekolada z lichi w kostkę. To wszystko mieszamy razem z crunchy żurawionym, wstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe.

Podajemy z orzechami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości