Przepisy kulinarne

Śpiewająca kuchnia

Zespół Audiofeels zajął 3 miejsce w pierwszej edycji polskiej wersji programu Mam talent, dzisiaj gościliśmy ich pełny skład w kuchni.

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:


Danie główne


polędwiczki wieprzowe 0,6kg


makaron Agnesi Festiola le pappardelle 250g


musztarda francuska "kamis"


musztarda sarepska "pegaz"


masło ekstra "gostyń" 250g


przyprawa w mini kostkach - pieprz kolorowy knor


pieprz, sól, liście laurowe, bulion wołowy - 6 kostek


olej słonecznikowy kujawski


oliwa z oliwek




Sposób przyrządzenia:


1. Polędwiczki pokroić w kawałki 5,6cm wzdłuż.


2. Solimy i pieprzymy mięso


3. Dwie łyżki miodu mieszamy z łyżeczką musztardy. Tym sosem pędzlujemy mięso. Kostkę rosołowa rozpuszczamy w szklance wrzątku, smażymy mięso - gdy jest gotowe wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 190 stopni - przedtem cienkie paski masła nakładamy na mięso.


4. Sos - na patelnie wrzucamy 2 łyżki miasta,2 łyżki musztardy sarepskiej - mieszamy i dolewamy bulion. Resztę sosu łączymy ze śmietana.



Deser Audiofeels

Składniki:


jabłko słodkie twarde duże


gruszka


mango szt.2


melon Cantaloupe


cytryny szt.2


baton corny big żurawinowy


jogurt danone biszkoptowy 4 



wiórki kokosowe



orzechy


orzechy włoskie 400 g


orzechy laskowe 200 g


migdały 200g


płatki migdałowe 200g


mleko zagęszczone słodzone karmelowe w tubce "gostyń"


miód wielokwiatowy



Sposób przyrządzenia:


Orzechy (poza włoskimi) zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórek. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy wszystkie orzechy. Dodajemy łyżkę miodu i smażymy przez 10 minut. Całość wrzucamy na blachę z folią aluminiową, polewamy połowa tubki mleka skondensowanego. Do tego 2 łyżki miodu, zawijamy folią i do piekarnika na 10 minut 180 stopni. Jak to się piecze wrzucamy na patelnie 3 łyżki cukru, łyżkę masła - powstaje karmel, którym skrapiamy orzechy i zalewamy reszta mleczka skondensowanego.

Owoce kroimy, sos- 4 jogurty danone biszkoptowe, skórka z cytryny,1/4 cytryny wyciśniętej, czekolada z lichi w kostkę. To wszystko mieszamy razem z crunchy żurawionym, wstawiamy na chwilę do lodówki i gotowe.


Podajemy z orzechami.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
52
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0