Materiał promocyjny

Specjały z suchą krakowską według Andrzeja Polana

Sucha krakowska to iście polski smak. Do jakich potraw ją dodać, aby wydobyć z niej wszystko co najlepsze? Poznaj przepisy Andrzeja Polana.

Rolki krakowskie

Składniki:

  • pieczywo tostowe ciemne
    • 2 op. krakowskiej w plastrach
      • 1 musztarda rosyjska
        • 1 chrzan śmietankowy
          • 250 g białego sera kremowego
            • 2 gruszki
              • ogórki kiszone
                • szczypiorek
                  • koperek
                    • szpinak baby
                      1. Pieczywo pozbawiamy skórki, środek pieczywa rozwałkowujemy na cienkie arkusze. G
                        1. ruszki przesmażamy na miodzie, miksujemy i łączymy z musztardą, posiekanym koperkiem. ogórki kroimy na ćwiartki.
                          1. Pieczywo smarujemy sosem, układamy plasterki kiełbasy krakowskiej, z jednego brzegu układamy ćwiartki ogórka, gałązki szczypiorku, listki szpinaku i serek wymieszany z chrzanem.
                            1. Zwijamy niczym rolki sushi, kroimy na plastry i podajemy.
                              1. Takim sniadaniem zaskoczymy kazdego w pracy, szkole czy w pociągu. A co!

                                Ziemniak doskonały serio mówię

                                Składniki:

                                • 10 średnich ziemniaków
                                  • 300 g twaróg białego chudego
                                    • koper, natka, lubczyk
                                      • 6 jabłek
                                        • 2 łyżki miód
                                          • ocet jabłkowy do smaku
                                            • krakowska z szynki
                                              • pieprz czarny, sól,
                                                • masło klarowane do smażenia
                                                  1. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli.
                                                    1. Prawie miękkie wyjmujemy i studzimy. Smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni.
                                                      1. Ziemniaki pieczemy do momentu aż będą przypominać ziemniaki z ogniska, czyli będą mocno spieczone.
                                                        1. Twarożek łączymy z posiekanymi ziołami świeżymi, dość mocno doprawiamy pieprzem, solą i dodajemy jeszcze łyżeczkę miodu.
                                                          1. Na pozostałym miodzie przesmażamy jabłka, w trakcie podlewamy octem jabłkowym do smaku, odparowujemy i miksujemy na puree.
                                                            1. Krakowską z szynki kroimy w kostkę i przyrumieniamy w piekarniku.
                                                              1. Upieczone ziemniaki przekrawamy na pół, do środka dajemy porcję twarogu, puree jabłkowego i wszystko posypujemy chrupiącą krakowską.

                                                                Placek w kropki

                                                                Składniki:

                                                                • 750 g mąki
                                                                  • 1 łyżeczka soli
                                                                    • 30 g drożdży
                                                                      • 2 łyżki majonezu
                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                          • 1 łyżka oleju
                                                                            • 300 ml wody
                                                                              1. W wodzie lekko podgrzanej rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3-4 łyżki mąki, miód, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                1. Do rozczynu dodajemy majonez, sól, olej i pozostałą mąkę.
                                                                                  1. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
                                                                                    • 1 kg pomidorów
                                                                                      • 200 g krakowskiej
                                                                                        • 200 g śliwek węgierek
                                                                                          • 10 śliwek różowych lub żółtych
                                                                                            • cząber
                                                                                              • 2 cebule
                                                                                                • olej do smażenia
                                                                                                  • ser mozzarella twardy w kawałku
                                                                                                    1. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pomidory z szypułkami i pozbawione pestek węgierki.
                                                                                                      1. Wszystko razem dusimy do miękkości i kiedy tylko sos odparuje, precieramy go przez sitko.
                                                                                                        1. Doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym.
                                                                                                          1. Kiedy ciasto tylko podrośnie a jestem przekonany że tak jest, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem.
                                                                                                            1. Smarujemy olejem i wykładamy lekko przestudzony sos.
                                                                                                              1. Na sos wykładamy plasterki kiełbasy, plasterki lub cząstki śliwek różowych lub żółtych.
                                                                                                                1. Jeszcze plastrerki sera, wszystko ponownie skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni czas około 12-15 minut.

                                                                                                                  Filiżanki zalewajki, chrupiące plasterki krakowskiej

                                                                                                                  Składniki:

                                                                                                                  • 20 plasterków krakowskiej
                                                                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                                                                      • cebula
                                                                                                                        • 200 g żeberek lub kości schabowej
                                                                                                                          • koperek
                                                                                                                            • 100 ml zakwasu do żurku
                                                                                                                              • 200 ml śmietanki 30%
                                                                                                                                • majeranek świeży
                                                                                                                                  1. Z żeberek lub kości, ziemniaków pokrojonych w kostkę gotujemy wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego.
                                                                                                                                    1. Doprawiamy solą i pieprzem.
                                                                                                                                      1. Ziemnaki praktycznie powinny nam sie prawie rozgotować.
                                                                                                                                        1. Dodajemy czystą część zakwasu do żurku, ponownie zagotowujemy ponownie.
                                                                                                                                          1. Kościom lub żeberkom, nie wiem co użyliście - dziekujemy za uwagę.
                                                                                                                                            1. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na mocno złoty kolor. Dodajemy do zupy. Sporą ilośc kopru koniecznie.
                                                                                                                                              1. Śmietankę podbijamy na puch.
                                                                                                                                                1. Kiełbasę podpiekamy w piekarniku na chrupiąco.
                                                                                                                                                  1. Zupę nalewamy do filiżanek, na wierzch wykładamy podbitą śmietankę, na talerzyku układamy chrupiące plasterki kiełbasy.

                                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                                    Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                                                    Daria Ładocha uczy swoje córki dobrych nawyków żywieniowych. "Kupujemy dokładnie tyle, ile chcemy zjeść"

                                                                                                                                                    Smakoterapia na wynos - pysznie i zdrowo także poza domem. Przepisy Iwony Zasuwy

                                                                                                                                                    Autor: Anna Mierzejewska

                                                                                                                                                    Materiał promocyjny
                                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości