Materiał promocyjny

Specjały Józka

Joseph Seeletso, zwany pieszczotliwie Józkiem, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pieczone mule z musem brokułowym, curry z kurczaka z ryżem basmati oraz panna cotta z egzotycznymi owocami. Palce lizać!

Pieczone muszle św. Jakuba z musem brokułowym

Składniki:

8 dużych muszli św. Jakuba

1 łyżka roztopionego masła

1 łyżeczka oliwy

1 duży brokuł podzielony na różyczki i ugotowany

1 uwędzony ząbek czosnku, posiekany

1 łyżka oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Dopraw przegrzebki solą i pieprzem, smaż na maśle przez 2-3 minuty z każdej strony. Nie smaż za długo, żeby przegrzebki nie były suche i gumowate. Brokuły zmiksuj z czosnkiem i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z przegrzebkami.

Curry z kurczaka z ryżem basmati

Składniki:

8 kawałków kurczaka

3 zmiażdżone ząbki czosnku

50 g startego świeżego imbiru

6 łyżki przyprawy curry

1 łyżeczka kurkumy

8 posiekanych pomidorów

sól, pieprz

1 posiekanej cebuli

sól

4 liście laurowe

1 laska cynamonu

3 łyżki oleju

200 g ryżu basmati

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki posiekanych ziół

Przygotowanie:

Rozgrzej olej w garnku, wrzuć cebulę, imbir i czosnek i podsmaż na złoto. Dodaj 4 łyżeczki curry, kurkumę, liście laurowe i cynamon. Smaż jeszcze 2 minuty, dodaj pomidory i dopraw solą i gotuj 10 minut. Wymieszaj w misce kawałki kurczaka z olejem, 2 łyżeczkami curry i solą, marynuj przez godzinę. Po tym czasie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st., dodaj do sosu i duś na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj ryż w osolonej wodzie, wymieszaj z posiekanymi ziołami i wiórkami kokosowymi. Podawaj z kurczakiem.

Panna cotta z egzotycznymi owocami

Składniki:

560 ml śmietany

180 ml mleka

90 g cukru

1 laska wanilii (rozcięta z wydrążonymi nasionami)

2 listki żelatyny

Przygotowanie:

Zagotuj w garnku śmietanę z mlekiem, cukrem i laską wanilii. Zdejmij z ognia i pozostaw na 30 minut. Namocz listki żelatyny w wodzie, kiedy zmiękną, odciśnij i dodaj do garnka z mlekiem i śmietaną, wymieszaj aż do rozpuszczenia. Wstaw garnek do miski z lodowatą wodą i ostudź, aż masa lekko zgęstnieje. Przelej do małych foremek i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.

Szaleństwo z fig i mango

Składniki:

6 obranych świeżych fig

mango

Przygotowanie:

Ugotuj figi i mango do miękkości z cukrem. Zmiksuj i podawaj z deserem ,,panna cotta”. Na wierzchu ułóż pestki passiflory.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości