Materiał promocyjny

Spartańskie warunki w naszej kuchni!

Jakich zasad i reguł, zgodnie z zasadami spartańskiego wychowania, przestrzegają w swojej codziennej diecie? W kuchni Dzień Dobry TVN warszawscy Warsaw Spartans: Maciej Pobudkiewicz, Tomasz Piskała, Mateusz Gołoś, Łukasz Mrozek, Radosław Rykiel, Tomasz Ochnio zgotowali nam prawdziwe igrzyska!

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Burgery:

Składniki (na dwie porcje):

Dwie bułki z sezamem

300 g świeżego mięsa wołowego (zawartość tłuszczu 15-20%)

cebula

starty żółty ser (około 10 dag)

dwa plasterki sera gouda

dwa ogórki konserwowe

pomidor

dwa liście sałaty

dwa plastry ananasa

ketchup

pieprz

sól

majonez

ocet winny

musztarda

ząbek czosnku

Przygotowanie:

Mięso:

Drobno zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pieprz i sól, starty żółty ser i wszystko dobrze mieszamy. Następnie formujemy dwie kulki, kładziemy każdą osobno na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i zgniatamy przy pomocy deski do krojenia,. w ten sposób uformuje się idealnie okrągły burger, o grubości 1,5-2 cm. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą oleju, a na wierchu robimy kilka delikatnych nacięć, aby burger w trakcie grillowania nie wybrzuszył się. Grillujemy około 4 min na stronę, około 1,5 minuty przed końcem kładziemy na wierzch plasterek sera, oraz grillujemy plasterki ananasa (0,5-1 min na stronę)

W międzyczasie bułki kroimy na pół w poprzek i tostujemy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż powstanie chrupiąca warstwa.

Sos:

W misce mieszamy ze sobą dwie duże łyżki majonezu, pół łyżeczki octu winnego, łyżeczkę bardzo drobno poszatkowanej cebuli, pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę musztardy.

Następnie wyciskamy pół ząbka czosnku i dodajemy drobno poszatkowanego małego ogórka konserwowego. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób podania:

na talerzu dwie opieczone połówki bułki, jedną z nich (spód) smarujemy naszym sosem, następnie kładziemy burgera i na wierzch plaster ananasa. drugą połówkę również smarujemy sosem, układamy kilka plasterków ogórka konserwowego, liść sałaty, kilka krążków cebuli i plasterek pomidora. całość doprawiamy ketchupem. Podawać szybko zanim wystygnie!

Poledwiczki:

6 polędwic

sos sojowy (ciemny)

3 główki czosnku świeżego

cytryna

miód (płynny)

oliwa z oliwek

2 duże jogurty bałkańskie

4 zielone ogórki

świeża bazylia

sól

pieprz

zioła prowansalskie

6 bagietek

kostka masła

Poza tym: wielka patelnia do mięsa, tarka do ogórków, wyciskacz do czosnku, obieraczka do ziemniaków, ostry nóż do mięsa, ostry nożyk do warzyw, miski

Sałatka:

Składniki:

kilka rodzajów sałaty ( lodowa, lollo, dębowa, rzymska, endywia, radicchio, roszponka, rukola, dodatkowo może być świeży szpinak).

w przypadku braku dużego wyboru sałat, można nabyć gotową mieszankę (3 opakowania... )

ser pleśniowy z niebieską pleśnią, np. Lazur, 200-250g

pomarańcze ( 4 sztuki )

orzechy włoskie opakowanie 200g

pestki dyni i słonecznika po opakowaniu

do sosu:

cytryna ( sok z cytryny )

oliwa z oliwek

łyżka miodu

łyżka musztardy

ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie :

Sałaty porwać do miski / przesypać z paczek pomarańcze obrać, cząstkować i pokroić i kawałki, dodać do sałaty ser pleśniowy (pokrojony w kostkę), dodać orzechy (podzielone na mniejsze kawałki), dodać uprażone pestki, wszystko wymieszać. Zrobić sos miodowy winegret (wymieszać wszystkie składniki - czosnek wyciśnięty lub drobno posiekany), polać sałatę.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości