Przepisy kulinarne

Spartańskie warunki w naszej kuchni!

Jakich zasad i reguł, zgodnie z zasadami spartańskiego wychowania, przestrzegają w swojej codziennej diecie? W kuchni Dzień Dobry TVN warszawscy Warsaw Spartans: Maciej Pobudkiewicz, Tomasz Piskała, Mateusz Gołoś, Łukasz Mrozek, Radosław Rykiel, Tomasz Ochnio zgotowali nam prawdziwe igrzyska!

Zdjęcie: Michał Wargin / East News

Burgery:
Składniki (na dwie porcje):
Dwie bułki z sezamem
300 g świeżego mięsa wołowego (zawartość tłuszczu 15-20%)
cebula
starty żółty ser (około 10 dag)
dwa plasterki sera gouda
dwa ogórki konserwowe
pomidor
dwa liście sałaty
dwa plastry ananasa
ketchup
pieprz
sól
majonez
ocet winny
musztarda
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Mięso:
Drobno zmielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy pieprz i sól, starty żółty ser i wszystko dobrze mieszamy. Następnie formujemy dwie kulki, kładziemy każdą osobno na pergamin, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i zgniatamy przy pomocy deski do krojenia,. w ten sposób uformuje się idealnie okrągły burger, o grubości 1,5-2 cm. Z obu stron mięso smarujemy cienką warstwą oleju, a na wierchu robimy kilka delikatnych nacięć, aby burger w trakcie grillowania nie wybrzuszył się. Grillujemy około 4 min na stronę, około 1,5 minuty przed końcem kładziemy na wierzch plasterek sera, oraz grillujemy plasterki ananasa (0,5-1 min na stronę)
W międzyczasie bułki kroimy na pół w poprzek i tostujemy na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu, aż powstanie chrupiąca warstwa.

Sos:
W misce mieszamy ze sobą dwie duże łyżki majonezu, pół łyżeczki octu winnego, łyżeczkę bardzo drobno poszatkowanej cebuli, pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę musztardy.
Następnie wyciskamy pół ząbka czosnku i dodajemy drobno poszatkowanego małego ogórka konserwowego. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sposób podania:
na talerzu dwie opieczone połówki bułki, jedną z nich (spód) smarujemy naszym sosem, następnie kładziemy burgera i na wierzch plaster ananasa. drugą połówkę również smarujemy sosem, układamy kilka plasterków ogórka konserwowego, liść sałaty, kilka krążków cebuli i plasterek pomidora. całość doprawiamy ketchupem. Podawać szybko zanim wystygnie!

Poledwiczki:
6 polędwic
sos sojowy (ciemny)
3 główki czosnku świeżego
cytryna
miód (płynny)
oliwa z oliwek
2 duże jogurty bałkańskie
4 zielone ogórki
świeża bazylia
sól
pieprz
zioła prowansalskie
6 bagietek
kostka masła

Poza tym: wielka patelnia do mięsa, tarka do ogórków, wyciskacz do czosnku, obieraczka do ziemniaków, ostry nóż do mięsa, ostry nożyk do warzyw, miski

Sałatka:
Składniki:
kilka rodzajów sałaty ( lodowa, lollo, dębowa, rzymska, endywia, radicchio, roszponka, rukola, dodatkowo może być świeży szpinak).
w przypadku braku dużego wyboru sałat, można nabyć gotową mieszankę (3 opakowania... )
ser pleśniowy z niebieską pleśnią, np. Lazur, 200-250g
pomarańcze ( 4 sztuki )
orzechy włoskie opakowanie 200g
pestki dyni i słonecznika po opakowaniu

do sosu:
cytryna ( sok z cytryny )
oliwa z oliwek
łyżka miodu
łyżka musztardy
ząbek czosnku
sól, pieprz

Przygotowanie :
Sałaty porwać do miski / przesypać z paczek pomarańcze obrać, cząstkować i pokroić i kawałki, dodać do sałaty ser pleśniowy (pokrojony w kostkę), dodać orzechy (podzielone na mniejsze kawałki), dodać uprażone pestki, wszystko wymieszać. Zrobić sos miodowy winegret (wymieszać wszystkie składniki - czosnek wyciśnięty lub drobno posiekany), polać sałatę.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
77
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0