Najczęściej jemy spaghetti w połączeniu z sosem pomidorowym i ewentualnie mięsem, posypane serem – zwykle jest to parmezan. Tymczasem Włosi – a szczególnie Sycylijczycy – chętnie komponują spaghetti (oraz inne makarony) z rybami i owocami morza. Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem?
Klasyczne sosy do spaghetti warto zastąpić tuńczykiem choćby z tego względu, że ryba ta jest dobrym źródłem białka, cennych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witamin A, B3, E i D. Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami ma jeszcze tę zaletę, że szybko się je przyrządza – niewiele jest tu pracy przy krojeniu, szczególnie jeśli puszkowany będzie nie tylko tuńczyk, ale też pomidory.
Jak zrobić spaghetti z tuńczykiem i pomidorami, nieodłącznym niemal składnikiem włoskich dań mącznych?
Spaghetti z tuńczykiem – przepis (ilość składników na mniej więcej dwie osoby)
Do przygotowania spaghetti z tuńczykiem potrzebne będą:
· pół paczki makaronu typu spaghetti (200 gramów),
· puszka tuńczyka w oleju,
· puszka krojonych pomidorów lub 2-3 świeże (ok. 250-300 gramów),
· 1 niewielka cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· tarty parmezan lub np. Grana Padano,
· zioła do smaku: oregano, bazylia – najlepiej świeże, sól, opcjonalnie pieprz.
Makaron naprawdę po włosku (przeczytaj, zanim zaczniesz gotowanie)
Najważniejszym składnikiem spaghetti z tuńczykiem jest oczywiście sam makaron . To właśnie od tego, czy potrafimy go ugotować, zależy smak całego dania. Przy okazji warto obalić kilka powszechnych mitów dotyczących tej pozornie prostej czynności. Jednak nie martw się, jeśli jesteś początkującym kucharzem – gotowanie spaghetti, jeśli tylko nauczymy się robić to poprawnie – nie jest trudne. Kluczowe są tu dobre nawyki.
Przede wszystkim warto więc pamiętać o przygotowaniu odpowiednio dużego garnka . Powinno zmieścić się w nim litr wody na każde 100 gramów makaronu. Jeśli gotujemy więc 200 gramów makaronu, wlejmy do garnka nieco ponad dwa litry wody. Następnie należy ją zagotować i wtedy dodać solidną łyżkę soli. Wbrew obiegowej opinii nie ma potrzeby, by do gotującego się spaghetii dodawać oliwy czy oleju „żeby się nie sklejał”. Nie jest to bowiem żaden włoski sposób przygotowania makaronu.
Spaghetti wrzucamy oczywiście do gotującej się wody i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. To prawda, że Włosi nie lubią rozgotowanego makaronu, ale przesada w drugą stronę też nie jest dobra – makaron powinien być sprężysty, jedynie lekko twardawy , nie zaś na wpół surowy. Jeśli obawiamy się rozgotowania – warto pilnować go i próbować w trakcie gotowania.
Gdy będzie gotowy, odcedzamy spaghetti na durszlaku i od razu używamy do dalszego przygotowania potrawy, bez przelewania zimną wodą , olejem itd. Wszelkie tego rodzaju próby zapobiegania sklejeniu się makaronu są zbędne, jeśli mamy spaghetti dobrej jakości (najlepiej wybrać makaron włoski) i podajemy je świeżo po ugotowaniu. Żadna szanująca się włoska pani domu nie poda gościom odgrzewanego makaronu.
Jeśli rzeczywiście przesadziliśmy z ilością i zostanie nam trochę spaghetti w durszlaku, a nie chcemy go wyrzucać – możemy użyć go następnego dnia do przygotowania na przykład makaronowej zapiekanki . Wtedy warto dodać kilka kropel oleju, by makaron się nie posklejał – ale pamiętajmy, że nie będzie to już klasyczny włoski styl, lecz raczej sprytny pomysł polskiej gospodyni.
Sos z pomidorów i tuńczyka
Udany przepis na spaghetti z tuńczykiem to jednak nie tylko dobrze ugotowany makaron. Wcześniej warto przygotować sos . Jeśli nie dysponujemy pomidorami z puszki – użyjmy świeżych, pokrojonych w grubą kostkę. Warto je najpierw obrać ze skórki, co łatwiej zrobić, jeśli polejemy je wrzątkiem. Następnie siekamy drobno cebulę i podsmażamy na łyżce oliwy z puszki tuńczyka. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy rybę, a następnie pokrojone pomidory i przeciśnięty przez praskę (lub drobniutko posiekany) czosnek.
Gdy wszystkie składniki są już na patelni, dodajemy zioła i sól do smaku – całość smażymy ok. 8-10 minut do czasu, gdy pomidory zaczną się rozpadać.
Moment, gdy dodaliśmy już wszystkie składniki do sosu, jest najlepszy, by zacząć gotować makaron, według wskazówek podanych powyżej – wtedy czas przygotowania spaghetti zbiegnie się – mniej więcej – z czasem przygotowania sosu, dzięki czemu nasi goście nie będą długo czekać.
I wreszcie – sposób podania . Tu kolejna zasada włoskiej kuchni – nie podajemy gościom suchego makaronu z sosem „wyłożonym” na wierzchu. Wszystkie składniki muszą być uprzednio połączone. Ugotowane spaghetti z tuńczykiem i pomidorami mieszamy więc w garnku lub na patelni zanim przełożymy je na talerze.
Na koniec posypujemy spaghetti z tuńczykiem startym parmezanem lub Grana Padano. Pamiętajmy, by nie przesadzić z ilością – tuńczyk to dość tłusta ryba, jeśli dodamy zbyt wiele sera, potrawa będzie ciężkostrawna. Danie można udekorować liśćmi świeżej bazylii. Smacznego!
I jeszcze jedno – możemy przygotować również spaghetti z tuńczykiem i kaparami , jeśli dysponujemy akurat tym składnikiem. Istnieje też inna wersja spaghetti z tuńczykiem – spaghetti z tuńczykiem i śmietaną , która stanowi bazę do sosu zamiast pomidorów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"