Spaghetti wegetariańskie – kuchnia włoska bez mięsa

Spaghetti wegetariańskie to ważna część kuchni włoskiej. W Polsce bardziej znane są mięsne przepisy, jak te na carbonarę lub spaghetti bolognese. Warto jednak wrócić do włoskich korzeni i poznać nowy, wegetariański wymiar tej kuchni. Spaghetti bez mięsa nie jest wcale mniej włoskie.

Zobacz też: Przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, ale pozwoli Ci zaskoczyć bliskich >>>

Wegetariańskie spaghetti ma wiele odmian. Wśród jego bezmięsnych odmian znajdują się zarówno te klasyczne przepisy, tylko pozbawione dodatku mięsa, jak i mniej w Polsce znane, a równie smaczne pasty, które od początku były wege.

Sos do spaghetti bez mięsa?

Wege spaghetti dla wielu osób nadal brzmi jak oksymoron. Zupełnie niesłusznie. Przepis na spaghetti bez mięsa znajdzie się bez problemu i nie chodzi tutaj tylko o sos. Jedna z najbardziej klasycznych śródziemnomorskich past, czyli aglio e olio , to zupełnie bezmięsny makaron.

Do tego wegetariańskiego spaghetti potrzebne będą :

  • 0,5 lub 1 główka czosnku,
    • 1 ostra papryczka,
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
        • sól,
          • 80 ml oliwy z oliwek,
            • parmezan do posypania.

              Na patelnię dodajemy oliwę, pokrojony czosnek i drobno posiekaną papryczkę. Czosnek nie może się zrumienić. Do sosu dodajemy makaron i pietruszkę. Wszystko posypujemy parmezanem lub innym serem. Proste?

              Zobacz też: Cristina Catese i jej przepis na spaghetti >>>

              Wegetariańskie spaghetti bolognese

              Spaghetti bolognese bez mięsa przygotowuje się jeszcze łatwiej niż mięsną wersję tego dania. Niektórzy na zamiennik wybierają prosty sos pomidorowy, ale wystarczy nieco więcej wysiłku i można cieszyć się smakiem zbliżonym do tradycyjnego bolognese. Spaghetti bolognese wegetariańskie stworzyć można, wykorzystując zamienniki mięsa, czyli: seitan, twarde tofu, proteinę sojową. Można je też przygotować znacznie prościej.

              Wegetariańskie bolognese – przepis (niewegański)

              • 700 g pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki),
                • 2 cebule,
                  • 2 marchewki,
                    • łodyga selera naciowego,
                      • 2 ząbki czosnku,
                        • łyżka masła,
                          • mała ostra papryczka,
                            • 6 kotletów sojowych,
                              • koncentrat pomidorowy,
                                • 2-3 łyżki proszku z suszonych pomidorów,
                                  • kilka łyżek słodkiej śmietanki,
                                    • sól, pieprz, tymianek, oregano,
                                      • parmezan lub inny ser do posypania.

                                        Jak zrobić spaghetti bez mięsa? Pomidory pokroić na kawałki, poszatkować marchewkę. Seler i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę, następnie marchew, seler, pomidory. Dodać przeciśnięte przez praskę czosnek i poszatkowaną papryczkę. Doprawić i dusić 15 min. Dodać rozdrobnione kotlety sojowe. Dusić kolejne 15 min. Na koniec dodać śmietanę i koncentrat.

                                        Spaghetti bez mięsa – przepis

                                        Spaghetti wegetariańskie z cukinią to kolejna alternatywa dla mięsnego bolognese. Do sosu potrzebne są:

                                        • 1 duża cukinia,
                                          • 1 czerwona papryka,
                                            • 10 oliwek (czarnych lub zielonych),
                                              • 5 suszonych pomidorów,
                                                • kilka łyżek koncentratu,
                                                  • 2 łyżki oleju,
                                                    • przyprawy.

                                                      To kolejne klasyczne włoskie spaghetti bez mięsa. Cukinię należy zetrzeć na grubej tarce, paprykę pokroić w kostkę, a oliwki w plasterki. Wszystko usmażyć na oleju. Dodać słodką paprykę, świeżą lub suszoną bazylię, odrobinę przypraw, soli, pieprzu i cukru. Jeśli jest taka potrzeba, sos uzupełnić koncentratem, lekko rozcieńczonym w wodzie.

                                                      Spaghetti carbonara bez boczku

                                                      Spaghetti wegetariańskie z pieczarkami – tak można by powiedzieć o bezmięsnej carbonarze. To nieskomplikowany przepis, który warto wykorzystać, nie tylko jeśli nie jemy mięsa:

                                                      • 500 g pieczarek,
                                                        • 1 cebula,
                                                          • 1 pietruszka,
                                                            • 2 łyżki śmietany,
                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                • pieprz, sól,
                                                                  • oliwa,
                                                                    • tarty parmezan.

                                                                      Szybkie spaghetti bez mięsa : cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone w plastry pieczarki. Podsmażyć. Wcisnąć czosnek, dodać pieprz i sól do smaku. Parmezan i śmietanę wymieszać razem i dodać do sosu. Po wyłożeniu na makaron posypać zieloną pietruszką.

                                                                      Spaghetti wegetariańskie – przepis na sos serowy

                                                                      Wegetariański sos do spaghetti nie musi być wariacją wege na temat oryginalnie mięsnego przepisu. Do wyboru mamy sporo typowo wegetariańskich sosów. Jednym z nich jest sos serowy:

                                                                      • ćwiartka masła,
                                                                        • 2 łyżki mąki,
                                                                          • szklanka mleka,
                                                                            • ser cheddar (garść),
                                                                              • ser gouda (garść),
                                                                                • sól, pieprz,
                                                                                  • natka pietruszki.

                                                                                    To prosty sos do spaghetti bez mięsa . Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sery i przyprawiamy.

                                                                                    Sos do spaghetti: wegetariański pomidorowo-warzywny

                                                                                    Sos spaghetti bez mięsa w dużej mierze opiera się na pomidorowej lub serowej podstawie i dodatku wybranych warzyw. Sos pomidorowo-warzywny to kolejna alternatywa dla typowo włoskiego bolognese.

                                                                                    Spaghetti – przepis bez mięsa na sos pomidorowy:

                                                                                    • 500 g pomidorów bez skórki,
                                                                                      • puszka kukurydzy konserwowej,
                                                                                        • papryka zielona,
                                                                                          • cebula (może być czerwona),
                                                                                            • 4 łyżki przecieru pomidorowego,
                                                                                              • 2 ząbki czosnku,
                                                                                                • oliwa.

                                                                                                  Na oleju podsmażyć cebulkę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć 5 min. Dodać przecier, kukurydzę. Doprawić solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać także ostrą paprykę.

                                                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości