Materiał promocyjny

Sowa gotuje z Czeczotem

Dziś do Kuchni Dzień Dobry TVN Robert Sowa zaprosił Krzysztofa Czeczota, aktora występującego w serialu "BrzydUla". Jako że sezon grzybowy w pełni, nasi kucharze wzięli się za gotowanie potraw z grzybami leśnymi. Razem przyrządzili dla nas żeberka w słodkiej kapuście i tartę z grzybami.

Żeberka w słodkiej kapuście z grzybami leśnymi i pomidorami

Składniki dla 4 osób:

1 kg pokrojonych na małe kawałki żeberek wieprzowych

4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia

2 szklanki bulionu

1 mała główka pokrojonej w kostkę słodkiej białej kapusty

3 pokrojone w kostkę słodkie cebule

4 ząbki czosnku

100 g kurek

100 g borowików

100 g podgrzybków

Pokrojony w kostkę miąższ z 4 pomidorów

1 opakowanie przyprawy do bigosu Prymat

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 szklanki białego wina

Sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy, ziele angielskie, chili do smaku

Sposób przygotowania:

Umyte, oczyszczone i osuszone żeberka pokroić na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i podsmażyć na oliwie z każdej ze stron. Rumiane żeberka zalać bulionem i poddusić, następnie dodać słodką kapustę, przyprawę do bigosu Prymat i całość dusić około 20 minut. Grzyby leśne podsmażyć na oliwie i maśle, dodać cebulę i czosnek. Po 15 minutach całość dodać do żeberek z kapustą i gotować do miękkości mięsa. Następnie dodać pomidory, doprawić do smaku i podawać ze smażonymi ziemniakami lub ciemnym pieczywem.

Tarta z grzybami leśnymi, rukolą i pomidorami koktajlowymi

Składniki dla 4 osób:

250 g ugotowanych borowików

250 g ugotowanych kurek

250 g ugotowanych podgrzybków

3 pokrojone w kostkę szalotki

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

1 pęczka koperku

1 pęczka natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

Sól czosnkowa, tymianek, pieprz czarny mielony, gałka muszkatołowa, chili do smaku

1 1 szklanki śmietany kremówki

3 jajka

ok. 5 łyżek tartego parmezanu do zagęszczenia

Ciasto:

500 g mąki

2 jajka

200 g masła

2 łyżki śmietany

3 łyżki zimnej wody

Sól

Rukola

Pomidory koktajlowe

Orzeszki piniowe

1 opakowanie włoskiego sosu Prymat

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, posiekane masło, jajko i śmietanę, całość dokładnie zagniatać stopniowo dodając wodę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Grzyby podsmażyć na oliwie i maśle z czosnkiem i cebulą. Po 15 minutach dodać koperek i natkę, a następnie całość doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, przełożyć do nasmarowanych tłuszczem metalowych foremek do tarty, ponakłuwać widelcem i piec przez ok. 15 minut w temperaturze 200oC. Na upieczone tarty nałożyć aromatyczne grzyby, zalać jajkiem połączonym ze śmietaną, parmezanem i gałką muszkatołową. Całość piec około 20-30 minut w temperaturze 200oC. Ciepłe tarty podawać z sałatką z rukoli, pomidorów koktajlowych i orzeszków pinii z sosem włoskim Prymat przygotowanym zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości