Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra, ciasto z persymoną i palonym masłem, tarta tatin z pomarańczą - w naszej kuchni Sonia Bohosiewicz pokazała, ze oprócz aktorstwa ma jeszcze jeden talent, a jest nim gotowanie! Towarzyszył jej Andrzej Polan.Ciasto z persymoną i palonym masłem
Składniki:
Mąka pszenna tortowa- 300g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Masło - 150g
Persymona - 3szt
Cukier - 100g
Cukier trzcinowy - 100g
Jajka - 3szt
Miód - 2 łyżki
Rum - 50ml
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Persymonę zwaną kaki lub sharonem obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i przyrumieniamy do momentu aż poczujemy orzechowy aromat, studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy masło, owoce pokrojone. Mieszamy i łączymy z mąką. Ciasto wykładamy na blaszkę lub do foremek muffinowych, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu ciasto skrapiamy nasączem z wody, miodu i rumu.
Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra
Składniki:
Mąka pszenna poznańska - 500g
Drożdże - 40g
Cukier - 1 łyżka
Woda - ok.250ml
Olej rzepakowy - 4 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Jajko do smarowania
Sezam, mak, siemię lniane, czarnuszka, kminek, rozmaryn,
Sól gruboziarnista
Szynka parmeńska lub inna dojrzewająca - 10 plastrów
Rukola
Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i ciepłej wody przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą na kolejne 4-6, z każdej przygotować cienkie wałeczki, układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać dowolnymi posypkami. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące.
Tarta tatin z pomarańczą
Składniki:
Mąka pszenna krupczatka -500g
Jajka - 4szt
Cukier - 1 /2szkl
Masło - 200g
Śmietana kwaśna - 4 łyżki
Proszek do pieczenia
Z w/w składników zagniatamy ciasto kruche i rozwałkowujemy na cienki placek
Masło - 100g
Cukier - 100g
Pomarańcze - 6szt
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło. Następnie dodajemy plastry pomarańczy. Chwilę smażymy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Podajemy odwrócone z lodami waniliowymi.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"