Materiał promocyjny

Sonia Bohosiewicz inspiruje nie tylko w kuchni

Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra, ciasto z persymoną i palonym masłem, tarta tatin z pomarańczą - w naszej kuchni Sonia Bohosiewicz pokazała, ze oprócz aktorstwa ma jeszcze jeden talent, a jest nim gotowanie! Towarzyszył jej Andrzej Polan.

Ciasto z persymoną i palonym masłem

Składniki:

Mąka pszenna tortowa- 300g

Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

Masło - 150g

Persymona - 3szt

Cukier - 100g

Cukier trzcinowy - 100g

Jajka - 3szt

Miód - 2 łyżki

Rum - 50ml

Przygotowanie:

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Persymonę zwaną kaki lub sharonem obieramy i kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy i przyrumieniamy do momentu aż poczujemy orzechowy aromat, studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem, dodajemy masło, owoce pokrojone. Mieszamy i łączymy z mąką. Ciasto wykładamy na blaszkę lub do foremek muffinowych, posypujemy kruszonką i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu ciasto skrapiamy nasączem z wody, miodu i rumu.

Paluszki grissini idealne na domowego sylwestra

Składniki:

Mąka pszenna poznańska - 500g

Drożdże - 40g

Cukier - 1 łyżka

Woda - ok.250ml

Olej rzepakowy - 4 łyżki

Sól - 1 łyżeczka

Jajko do smarowania

Sezam, mak, siemię lniane, czarnuszka, kminek, rozmaryn,

Sól gruboziarnista

Szynka parmeńska lub inna dojrzewająca - 10 plastrów

Rukola

Przygotowanie:

Z drożdży, cukru, 2-3 łyżek mąki i ciepłej wody przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 4 części, każdą na kolejne 4-6, z każdej przygotować cienkie wałeczki, układać na papierze do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Posypać dowolnymi posypkami. Piec w piekarniku w temp. 200 stopni do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące.

Tarta tatin z pomarańczą

Składniki:

Mąka pszenna krupczatka -500g

Jajka - 4szt

Cukier - 1 /2szkl

Masło - 200g

Śmietana kwaśna - 4 łyżki

Proszek do pieczenia

Z w/w składników zagniatamy ciasto kruche i rozwałkowujemy na cienki placek

Masło - 100g

Cukier - 100g

Pomarańcze - 6szt

Lody waniliowe

Przygotowanie:

Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy masło. Następnie dodajemy plastry pomarańczy. Chwilę smażymy. Lekko studzimy i wykładamy na wierzch ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni. Podajemy odwrócone z lodami waniliowymi.

Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości