Słony karmel to świetny dodatek do wielu dań i napojów. To idealne połączenie słodkiego i słonego smaku, które potrafi odmienić nawet te najprostsze i czasem nieco nudne potrawy. Co najważniejsze – do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników. Zobacz, jak przygotować słony karmel.
Gęsty solony karmel to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki słodko-słony sos dobrze komponuje się z lodami i domowymi wypiekami, a często jest także stosowany jako dodatek do kawy. Najczęściej sięga się po niego w restauracjach i kawiarniach, jednak bez problemu można przygotować go także samodzielnie w domu. Żeby zrobić słony karmel nie trzeba kupować drogich składników - wszystkie produkty potrzebne do jego przygotowania można znaleźć pod ręką, a to, czego zabraknie, dokupi się nawet w osiedlowym sklepie. Poznaj sprawdzony przepis na słony karmel w dwóch wersjach - tradycyjnej i wegańskiej.
Przepis na słony karmel - wskazówki przygotowania krok po kroku
Solony karmel można przygotować zaledwie w kilkanaście minut i cieszyć się jego smakiem przez kolejne kilka tygodni. Przepis jest niezwykle prosty, warto pamiętać jednak o jednej podstawowej zasadzie: pod żadnym pozorem nie można dopuścić do przypalenia się karmelu. Nawet mimo ściągnięcia przypalonej warstwy reszta sosu nadal pozostanie gorzka w smaku.
Składniki na około 250 ml słonego karmelu:
250 g szklanki drobnego cukru (drobny cukier szybciej się rozpuszcza, dlatego łatwiej przygotować z niego karmelowy sos),
120 ml śmietany kremówki 30%,
30 ml wody,
2 łyżki masła,
1 płaska łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Masło pokrój w drobną kostkę, przełóż do miseczki.
Cukier wsyp do garnka, zalej go wodą i podgrzewaj na średnim ogniu. Kiedy zacznie się rozpuszczać, zacznij mieszać go drewnianą łopatką. Do przygotowywania słonego karmelu najlepiej sprawdzi się garnek w jasnym kolorze - będzie w nim znacznie lepiej widać proces rozpuszczania się cukru oraz łatwiej kontrolować poszczególne etapy karmelizowania się syropu.
Poczekaj, aż cały cukier się rozpuści i w masie nie będzie grudek. Podczas mieszania uważaj, żeby nie rozsmarowywać go po brzegach garnka.
Kiedy rozpuszczony cukier nabierze bursztynowego odcienia, wrzuć do garnka pokrojone w kostkę masło i całość dokładnie, energicznie zamieszaj.
Mieszaj całość do momentu powstania jednolitej masy. Po kilku minutach tłuszcz powinien całkowicie połączyć się z cukrową masą.
Zmniejsz ogień, a następnie ostrożnie wlej do sosu śmietanę kremówkę, cały czas delikatnie mieszając (najlepiej wcześniej ją podgrzać).
Po około minucie, zdejmij garnek z ognia, dodaj sól i ponownie wymieszaj.
Gorący sos przelej do słoiczka. Kiedy ostygnie, możesz przełożyć go do lodówki. W szczelnie zamkniętym pojemniku możesz przechowywać słony karmel nawet do 3 tygodni. Przed podaniem, potrzebną ilość przelej na patelnię lub do małego rondelka i podgrzewaj na małym ogniu przez kilkanaście sekund tak, żeby zmienił swoją konsystencję na bardziej płynną.
Możliwe jest również przygotowanie słonego karmelu w wersji wegańskiej. To świetna alternatywa nie tylko dla osób, które unikają w diecie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, ale również dla tych, którzy lubią eksperymentować ze smakiem i chcą spróbować czegoś innego niż karmelizowany cukier przygotowany według klasycznej receptury. Z poniższego przepisu uzyskuje się około szklanki wegańskiego solonego karmelu.
Składniki:
400 ml mleczka kokosowego (1 puszka),
100 g drobnego cukru trzcinowego,
1 łyżka oleju kokosowego,
1 łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Wsyp cukier do garnka i rozpuść go na małym ogniu.
Do roztopionego cukru ostrożnie wlej mleczko kokosowe, całość dokładnie zamieszaj przy użyciu silikonowej lub drewnianej łopatki.
Dodaj sól i ponownie wymieszaj całą masę. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy karmel zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia i dodaj olej kokosowy.
Całość energicznie zamieszaj i przelej do szklanego słoiczka. Przechowuj w lodówce maksymalnie do 3 tygodni, a przed podaniem rozgrzej potrzebną ilość na patelni.
Solony karmel – do czego go używać?
Przepis na słony karmel warto wykorzystać podczas przygotowywania domowych wypieków i lodów. Ten słodko-słony syrop ma jednak znacznie więcej zastosowań. Po wymieszaniu go z odrobiną masła orzechowego, można uzyskać wspaniały sos do pieczonych bananów, jednak dobrze sprawdzi się również w połączeniu ze świeżymi owocami. Solony karmel stosuje się również jako dodatek do popcornu. Może być także świetnym urozmaiceniem codziennych śniadań na słodko – warto polać nim naleśniki, wymieszać go z jogurtem naturalnym lub udekorować za jego pomocą racuchy czy omlet.