Sok ze szpinaku – właściwości, przepis. Jakie wartości odżywcze ma sok szpinakowy?

x-news
Sok ze szpinaku jest prawdziwą bombą witaminową. Dostarcza również cennych składników mineralnych, które mają dobroczynny wpływ na działanie układu sercowo-naczyniowego, mięśni oraz zapewniających zdrowy wygląd skóry. Związki zawarte w soku szpinakowym chronią przed zaćmą, miażdżycą i nowotworami.

Sok ze szpinaku to prosty w przygotowaniu, a do tego odżywczy i sycący napój. Można go wzbogacać o różne składniki. Szpinak doskonale komponuje się np. z pomarańczą, bananami i jabłkami. Sok ze szpinaku wykazuje dobroczynny wpływ na organizm, m.in. sprzyja detoksykacji organizmu.

Więcej:

Sok ze szpinaku – wartości odżywcze

Sok ze szpinaku ma stosunkowo wysokie wartości odżywcze i dostarcza organizmowi cennych składników mineralnych i witamin. Szpinak jest bogatym źródłem witamin C, E, K oraz prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Zawiera także witaminy z grupy B, niezbędne do prawidłowej pracy układu nerwowego i przebiegu procesów przemiany materii. W soku ze szpinaku występuje również kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet ciężarnych, gdyż chroni przed rozwojem wad cewy nerwowej u płodu. Sok z liści szpinaku stanowi dobre źródło żelaza, cynku, manganu, potasu, magnezu i miedzi. Dostarcza także luteiny – karotenoidu zapewniającego właściwe funkcjonowanie narządu wzroku. W składzie szpinaku występuje duża ilość błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i chroni przed różnymi dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.

Sok ze szpinaku – właściwości prozdrowotne

Właściwości soku ze szpinaku są szczególnie doceniane w dietach sprzyjających odchudzaniu oraz oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Szpinak ma działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się skóry oraz przeciwdziała rozwojowi różnych schorzeń. Naturalne przeciwutleniacze występujące w soku ze szpinaku działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, zwyrodnieniowych (np. choroby Parkinsona), a także ze strony układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawału serca, udaru mózgu). Składniki zawarte w soku ze szpinaku korzystnie wpływają na stan i wygląd skóry, działają wygładzająco i przeciwzmarszczkowo. Luteina obecna w szpinaku ma dobroczynny wpływ na pracę narządu wzroku. Zapewnia prawidłową ostrość widzenia, niweluje skutki szkodliwego promieniowania słonecznego oraz redukuje ryzyko wystąpienia schorzeń oczu związanych z wiekiem, takich jak: zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma, zwyrodnienie barwnikowe siatkówki oka. Sok szpinakowy może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejszeniu poziomu tzw. złego cholesterolu, prowadzącego do rozwoju miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych. Szpinak zapewnia również prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększając zdolność koncentracji i zapamiętywania. Dodatkowo obniża napięcie nerwowe i poprawia ogólne samopoczucie. Występujące w szpinaku potas i magnez pozwalają na regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, gwarantują właściwą pracę nerek oraz odpowiednie napięcie mięśni. Regularne picie soku ze szpinaku sprzyja podniesieniu odporności, co zmniejsza podatność organizmu na różne infekcje o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Jak zrobić sok ze szpinaku?

Sok ze szpinaku można przygotować, wykorzystując zarówno szpinak mrożony, jak i świeże liście rośliny. Do jego przyrządzenia konieczny jest blender, sokowirówka lub wyciskarka. Ten odżywczy i pożywny napój wzbogaca się o różne inne warzywa, owoce, a nawet zioła i przyprawy. Smaczną propozycją jest np. sok ze szpinaku i pomarańczy lub sok ze szpinaku i kiwi. Napój przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Jak zrobić sok ze szpinaku? Wszystkie składniki wystarczy starannie umyć i, jeżeli jest taka konieczność, obrać, a następnie rozdrobnić i umieścić w sokowirówce lub naczyniu blendera. Całość miksuje się na najwyższych obrotach, aż do otrzymania gładkiej i jedwabistej konsystencji.

Sok ze szpinaku – przepis

Przepis na sok ze szpinaku, banana, limonki i imbiru

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • garść świeżych liści szpinaku (około 40 g),
    • 1 banan,
      • kawałek imbiru,
        • ½ szklanki listków kolendry,
          • świeżo wyciśnięty sok z 1 limonki,
            • 1 szklanka wody kokosowej,
              • 1 łyżeczka cukru.

                Sposób przygotowania:

                Liście szpinaku opłucz, banana obierz ze skórki. Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera. Miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji.

                Przepis na sok ze szpinaku z pomarańczą

                Ilość: 2 porcje

                Składniki:

                • 5 pomarańczy,
                  • garść świeżych liści szpinaku,
                    • ½ jabłka,
                      • 1 limonka,
                        • 1 banan,
                          • ½ szklanki świeżych liści bazylii.

                            Sposób przygotowania:

                            Z pomarańczy i limonki wyciśnij sok, a następnie wlej go do naczynia blendera. Dodaj umyte liście szpinaku, obrane jabłko i banana oraz liście bazylii. Całość zmiksuj na gładką konsystencję.

                            Zobacz film: Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. Źródło: Dzień Dobry TVN

                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości