Materiał promocyjny

Sok z trawy

Picie soku z trawy jest nieocenione dla naszego zdrowia. Jest wysokoenergetyczny, bogaty w witaminy oraz proteiny. Trawa uprawniana w warunkach domowych jest dostępna o każdej porze roku. Rodzina Mrozowskich w kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak taki sok przygotować.

Sok z trawy pszenicznej lub jęczmiennej

Ziarno pszenicy lub jęczmienia (ok. 1,5 szklanki) moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie odsączamy i przekładamy do bawełnianej ściereczki, która związujemy, jak woreczek i wieszamy. Worek codziennie moczymy. Po dwóch dniach skiełkowane ziarno rozkładamy na 5-cm warstwie ziemi (np. w plastikowej kuwecie). Codziennie delikatnie ją podlewamy. Po ok. 10-14 dniach trawa nadaje się do wyciskania.

Na porcje soku ucinamy duży pęczek trawy, którą wyciskamy (najlepiej w specjalnym sokowniku, ale można również zmiksować trawę z np. sokiem pomarańczowym w blenderze i przesączyć przez sitko). Do wyciśniętej trawy dodajemy świeżo wyciskany sok np. z pomarańczy. Taki sok jest wspaniałym lekarstwem na wszelkie choroby cywilizacyjne ponieważ zawiera mnóstwo chlorofilu i enzymów. Podobno 1 kg soku z trawy zawiera tyle samo witamin co 25 kg owoców!!! Zawiera również antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki.

Pak choi z pomidorami

Składniki:

ok. 300 g pak choi

puszka pomidorów krojonych

pęczek koperku

mała cebula

sól, pieprz do smaku

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Pak choi szatkujemy. Na małym gazie na oliwie z masłem podduszamy drobno pokrojoną cebulę. Po 5-10 minutach dodajemy pak choi. Dusimy kolejne 10 minut. Zdejmujemy z gazu, dorzucamy drobno poszatkowany koperek. Solimy i pieprzymy do smaku.

Ravioli z mizuną

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

150 g mizuny

200 g twardej fety greckiej

1 ząbek czosnku

sól, pieprz do smaku

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy z oliwek

masło i parmezan do przybrania

Przygotowanie:

Szklankę mąki zagnieść z taką ilością wody aby uzyskać sprężyste ciasto pierogowe, które wyrabiamy podsypując pozostałą mąką. Odstawiamy przykryte ściereczką. Farsz : na maśle i oliwie podsmażamy drobno pokrojony czosnek i dodajemy drobno poszatkowaną mizunę, po 5 minutach dodajemy rozkruszoną fetę i dusimy następne 5 minut. Dodajemy pieprz do smaku. Ciasto wałkujemy na grubość 1-1,5 mm. Wykrajamy kieliszkiem kółka, nakładamy na każdy kawałek ciasta odrobinę farszu, przykrywamy drugim kółkiem ciasta i zlepiamy rant. Gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy polane odrobiną roztopionego masła i posypane startym parmezanem.

Tarta z mibuną

Składniki:

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy

1 średnia szalotka

150 g mibuny lub 200 g szczawiu

kostka tofu (170 g)

2 łyżki mascarpone

1 szklanki śmietanki 30%

sól i pieprz do smaku

ciasto:

1 szklanka mąki krupczatki

1 kostki masła

szczypta soli

łyżka śmietany

Przygotowanie:

Masło kroimy na małe kawałki i łączymy z mąką i solą. Do powstałej kruszonki dodajemy śmietanę, i zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy jeszcze trochę śmietany. Formujemy kulkę, przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce.

Farsz: Drobno poszatkowaną szalotkę dusimy chwilę na maśle i oliwie. Dodajemy poszatkowaną mibunę i rozkruszone tofu. Dusimy około pięć minut i dodajemy pozostałe składniki farszu.

Ciasto kroimy na kawałki i rozgniatamy na formie do tarty, posmarowanej wcześniej masłem. Ciasto ugniatamy kciukiem, miejsce przy miejscu, formujemy rant. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w tej samej temp. około 15 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości