Soczysty kurczak i puszysta jajecznica – smakowite patenty Grzegorza Zawieruchy

Patent na idealny bulion drobiowy
Podczas przygotowywania dań Grzegorz Zawierucha korzysta z kilku sprawdzonych patentów. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazał, jak zrobić soczystego kurczaka, aromatyczny bulion drobiowy i puszystą jajecznicę.

Patent na soczystego kurczaka

Składniki na danie z soczystym kurczakiem:

  • kurczak zagrodowy
    • bardzo duży arbuz
      • cytryna
        • świeży tymianek
          • 2 łyżeczki papryki słodkiej
            • łyżka soli
              • łyżeczka pieprzu
                • 1/2 kostki masła w temp. pokojowej

                  Jak przygotować danie z soczystym kurczakiem

                  Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Masło, sól, pieprz i paprykę mieszamy ze sobą, a następnie dokładnie nacieramy kurczaka tak, aby masło dobrze go otoczyło z każdej strony. Cytrynę kroimy na ćwiartki, tymiankiem i cytryną faszerujemy kurczaka. Odkładamy na bok, a w tym czasie zajmiemy się przygotowaniem arbuza. Kładziemy go płasko i ścinamy dolną część, aby był stabilny. Odwracamy i ścinamy górną część, pozostawiając taki otwór, aby kurczak się zmieścił do środka. Następnie za pomocą łyżki do lodów wydrążamy środek, w który wsadzamy kurczaka. Otwór przykrywamy ściętą częścią arbuza. Całość wkładamy na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Otrzymamy super soczyste mięso z cudownym słodkim posmakiem.

                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                  Patent na idealny i aromatyczny bulion drobiowy

                  Składniki na bulion drobiowy:

                  • 1,5 kg skrzydełek z kurczaka
                    • 500 g mleka w proszku
                      • 3 marchewki
                        • 2 cebule
                          • 6 pieczarek
                            • 2 liście laurowe
                              • ząbek czosnku
                                • 1/4 selera

                                  Jak przygotować idealny bulion drobiowy

                                  Skrzydełka z kurczaka dobrze płuczemy, a następnie osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Całość oprószamy mlekiem w proszku i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C, aż zrobią się brązowe.

                                  Wyciągamy z piekarnika i przekładamy skrzydełka do miski. Do naczynia, w którym się piekły skrzydełka dodajemy pół szklanki gorącej wody i deglasujemy naczynie. Powstały sok wlewamy do skrzydełek. Do szybkowaru z grubym dnem wlewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz seler, pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz ząbek czosnku. Lekko obsmażamy, wrzucamy skrzydełka z sokiem, zalewamy wodą ok. 2 litry, dodajemy liść laurowy. Szybkowar zamykamy i gotujemy ok. 2 godziny.

                                  Po tym czasie całość przecedzamy przez sito i w ten sposób otrzymujemy niezwykle bogaty i aromatyczny bulion, który możemy wykorzystywać do sosów, zup oraz innych dań. Pozostały bulion wlewamy do foremki do kostek i mrozimy w zamrażarce.

                                  Idealne jajko na miękko i puszysta jajecznica

                                  Składniki na puszystą jajecznicę i jajko na miękko:

                                  • 6 jajek
                                    • 50 ml śmietany 36 proc.
                                      • 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
                                        • 50 g masła
                                          • sól do smaku

                                            Jak przygotować puszystą jajecznicę i jajko na miękko:

                                            Idealne jajko na miękko: jajka wkładamy do zimnej wody, garnek przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, garnek ściągamy z ognia, odstawiamy na bok i odliczamy dokładnie 6 minut. Temperatura wody spadnie, a jajko będzie się gotowało powoli, dzięki czemu białko i żółtko będą miały idealną konsystencję.

                                            Puszysta jajecznica: do miski wbijamy 4 jajka, dodajemy śmietanę oraz mleko i roztrzepujemy na puszystą masę. Miskę z jajkami kładziemy na garnku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej "gotujemy" jajecznicę. Co 2 minuty jajka lekko mieszamy, aby nie przywarły nam do miski. Po około 15 minutach otrzymamy idealnie ściętą i puszystą jajecznicę. Nakładamy na talerz i polewamy odrobiną roztopionego masła oraz oprószamy solą. Jajko dzięki powolnemu gotowaniu nie straci swojej puszystości, a smak będzie bardziej skondensowany i wyrazisty.

                                            Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                            Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                            >>> Zobacz także:

                                            Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

                                            Kuchnia na ferie z dzieckiem. Przepisy z różnych stron świata prezentuje Tomasz Grabski

                                            Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

                                            Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                            Autor: Iza Dorf

                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości