Materiał promocyjny

Śniadaniowa rewolucja na talerzu

Olga Kwiecińska-Kaplińska i Agata Lewandowska, kucharki z zamiłowania, prowadzą program "Rewolucja na talerzu" w TVN Style. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazały, jak przygotować pyszne śniadanie.

PESTO Z PIETRUSZKI DO CHLEBA

(podane na bułkach orkiszowych z plastrem pomidora malinowego - na pomidora pesto + odrobina kiełków lucerny dla ozdoby na wierzchu)

PESTO:

5 pęczków pietruszki

oliwa z oliwek

orzeszki pinii

sól, pieprz

czosnek

parmezan

kiełki

bułka orkiszowa

twaróg chudy

pomidorki cherry

rukola

roszponka

kiełki

Przygotowanie:

Pietruszkę zmiksować z oliwą, orzeszkami pinii, solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną parmezanu. Przygotowaną pastę położyć na pieczywo lub na twaróg z pieczywem i udekorować pomidorkami cherry oraz kiełkami.

PIERŚ Z KURCZAKA ZAMIST WĘDLINY DO KANAPEK

Składniki:

Mała pierś

suszone pomidory (w oliwie)

oliwa z zalewy po pomidorach

3 ząbki czosnku

3 gałązki tymianku

kilka umytych liści szpinaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Pokroić pomidory. Przygotować marynatę – posiekać i rozetrzeć z solą czosnek, dodać oliwę i sok z cytryny, wymieszać. Pierś naciąć wzdłuż tworząc w środku kieszonkę i włożyć do niej pomidory i liście tymianku Olga o patencie na robienie kieszonki Posmarować marynatą i odstawić na 15 minut. Wybrać duże liście szpinaku. Owinąć zamarynowaną pierś liśćmi i ułożyć w koszyczku do gotowania na parze. Gotowe mięso zostawiamy by chwilę odpoczęło. Kroić w plastry i układać na razowym pieczywie z dodatkiem kiełków.

PASTA Z FASOLI DO KANAPEK

Składniki:

Puszka fasoli czerwonej

Puszka fasoli białej

Kolendra

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Chleb razowy z ziarnami

Przygotowanie:

Fasolę rozgnieść widelcem, dodać pokrojoną drobno kolendrę, sól, pieprz oraz oliwę z oliwek. Powstałą pastę rozsmarować na chlebie razowym.

OMLET

Składniki:

3 jajka od kury zielononóżki

garść świeżego szpinaku

oliwa do smażenia

serek kremowy 4%

garść liści bazylii

sól, pieprz

50 g wędzonego łososia

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę, żółtka roztrzepać dodać sól i pieprz oraz posiekane drobno liście szpinaku. Do masy delikatnie dodać pianę i wymieszać, tak by całość nie straciła puszystości. Na patelni rozgrzać oliwię. Masę wylać na patelnię i przykryć pokrywką. Smażyć na maleńkim ogniu, jak się zezłoci od spodu, przełożyć i smażyć z drugiej strony. Do małego ręcznego blendera wrzucić serek, bazylie, sól i pieprz. Zmiksować na gładką, zieloną masę. Jak omlet się usmaży, posmarować go serkiem bazyliowym i ułożyć na wierzchu plastry łososia.

OWSIANKA

Składniki:

płatki owsiane górskie błyskawiczne

woda

jogurt naturalny

suszone morele

suszone śliwki

suszone figi

żurawina suszona

miód

masło

Przygotowanie:

Płatki zalać wodą, ugotować. Następnie dodać owoce suszone i orzechy.

GRANOLA

Składniki;

2 szklanki płatków owsianych

pół szklanki sezamu

szklanka orzeszków ziemnych nie solonych, koniecznie w brązowych łupinkach

pół szklanki łuskanych ziaren słonecznika

5 łyżek miodu

pół szklanki brązowego cukru

po pół łyżeczki imbiru, cynamonu, soli

2 łyżki stołowe oleju rzepakowego

150 g migdałów (ja użyłam w płatkach ale mogą być też całe)

100 g orzechów laskowych

200 g rodzynek

jogurt naturalny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 150 st C. Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości