Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

Zadbaj o swoje zdrowie i zacznij od pożywnego śniadania. Skorzystaj z przepisów na poprawiające odporność dania idealne na jesienny i zimowy poranek. Wystarczy, że dodasz do ulubionych potraw kilka składników, które sprawią, że posiłek stanie się bombą witaminową.

Owsianka "na bogato" dla 2 osób

Składniki na owsiankę

  • 70 g (7 łyżek) płatków owsianych
    • ½ łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżka wiórków kokosowych
        • szczypta mielonego kardamonu
          • szczypta mielonego imbiru
            • szczypta mielonych goździków lub anyżu
              • 200 ml zimnej wody
                • szczypta soli
                  • 1 duże jabłko – jeśli z dobrego źródła to ze skórką, kroimy w średnią kostkę
                    • 2 łyżeczki suszonej żurawiny – sparzonej
                      • ¼ łyżeczki kurkumy
                        • 2 łyżeczki rodzynek – sparzonych
                          • 1 mały banan – półplasterki
                            • 1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
                              • 2 łyżeczki orzechów włoskich - posiekanych
                                • 2 łyżeczki orzechów laskowych – posiekanych
                                  • 2 łyżeczki siemienia lnianego – mielonego
                                    • maliny lub borówka amerykańska do dekoracji

                                      Przygotowanie owsianki

                                      Suszone owoce parzymy wrzątkiem, aby je oczyścić i nawilżyć. W suchym garnku podprażamy płatki owsiane, co spowoduje, że owsianka będzie miała zwartą konsystencję, a potrawa da nam więcej energii. Dodajemy mielone przyprawy: cynamon, kardamon, imbir, goździki lub anyż, wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę soli oraz żurawinę i jabłko pokrojone w średnią kotkę. Następnie dodajemy kurkumę, banana pokrojonego w plasterki i odrobinę tłuszczu, aby przewodził smak i wzmocnił działanie kurkuminy zawartej w kurkumie. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i gotujemy 5 minut. Lekko studzimy. Część siekanych orzechów oraz mielonego siemienia lnianego dodajemy do środka owsianki, a część używamy do posypania. Dekorujemy dostępnymi owocami jagodowymi i listkiem mięty.

                                      Zielone smoothie "Power Shower"

                                      Składniki na zielone smoothie – około 500 ml

                                      • 1 duże jabłko – bez skórki i gniazda nasiennego
                                        • sok z 1 dużej pomarańczy
                                          • 40 g - mały pęczek natki pietruszki
                                            • 40 g – 2 liście jarmużu
                                              • sok z 1/3 cytryny
                                                • woda do rozcieńczenia
                                                  • ewentualnie odrobina miodu do posłodzenia

                                                    Przygotowanie zielonego smoothie

                                                    Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny na wyciskarce do cytrusów. Jeśli mamy wyciskarkę wolnoobrotową wyciskamy na niej sok z jabłka, jarmużu i pietruszki. Jeśli nie posiadamy, wrzucamy do blendera kielichowego: jabłko bez skórki pokrojone w średnią kotkę, posiekaną nać pietruszki, liście jarmużu oraz trochę zimnej wody. Krótko miksujemy, łączymy z wyciśniętym sokiem z cytrusów. Jeśli smoothie będzie za mało słodkie dla dzieci, to można dodać odrobinę miodu (naturalnego, niepogrzanego to temperatury powyżej 40 C).

                                                    Smoothie można nalać do szklanej butelki o pojemności 200 ml i spakować dziecku do szkoły zamiast napojów gazowanych. Na pewno przetrzyma 2-3 godziny w tornistrze.

                                                    Racuszki orkiszowe z jabłkami i borówkami z musem malinowym na śniadanie lub do szkoły

                                                    Składniki na racuszki orkiszowe dla 4 osób

                                                    • 140 mąki orkiszowej typ 1050 lub pszennej
                                                      • 4 płaskie łyżeczki cukru lub ksylitolu
                                                        • 140 ml mleka sojowego lub krowiego
                                                          • ½ łyżeczki cynamonu
                                                            • szczypta mielonej wanilii
                                                              • ¼ łyżeczki kardamonu
                                                                • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • odrobina wody
                                                                      • 2 jabłka – jeśli z dobrego źródła to ze skórką
                                                                        • ¼ łyżeczki kurkumy
                                                                          • mała garść borówek amerykańskich
                                                                            • oliwa z oliwek do smażenia

                                                                              Składniki na polewę do racuchów orkiszowych

                                                                              • 125 g świeżych malin
                                                                                • 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 12%
                                                                                  • 2 łyżeczki cukru, miodu lub ksylitolu

                                                                                    Przygotowanie racuchów orkiszowych

                                                                                    Mąkę mieszamy rózgą lub mikserem z cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia i wodą. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. Dodajemy owoce i dobrze mieszamy. Smażymy małe racuszki na patelni z użyciem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym.

                                                                                    Maliny miksujemy blenderem z użyciem mleka kokosowego lub śmietany, słodząc lekko polewę.

                                                                                    Muffinki na wytrawnie – idealne na II śniadanie lub do szkoły

                                                                                    Składniki na wytrawne muffinki – ok. 12 sztuk

                                                                                    • 250 g mąki orkiszowej
                                                                                      • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                                        • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                          • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                            • 60 g orzechów nerkowca lub włoskich
                                                                                              • 2 jajka
                                                                                                • 250 ml mleka krowiego lub roślinnego
                                                                                                  • 90 g masła - rozpuszczone

                                                                                                    Nadzienie do muffinek - wersja I

                                                                                                    • 2 marchewki lub mały kawałek dyni – starte na grubych oczkach
                                                                                                      • 1 cukinia – starta na grubych oczkach
                                                                                                        • oliwa z oliwek do podduszenia warzyw

                                                                                                          Nadzienie do muffinek - wersja II

                                                                                                          • 300 g pieczarek - pokrojonych w kostkę i podduszonych
                                                                                                            • 2 duże cebule - pokrojone w drobną kostkę i zeszklone
                                                                                                              • oliwa z oliwek do podduszenia warzyw

                                                                                                                Przygotowanie wytrawnych muffinek

                                                                                                                Warzywa do nadzienia krótko podsmażamy na oliwie z oliwek.

                                                                                                                Mąkę mieszamy z przyprawami oraz proszkiem do pieczenia. W osobnej misce mieszamy jajka, mleko i rozpuszczone masło. Łączymy obie masy i dodajemy warzywa oraz orzechy. Napełniamy foremki i pieczemy w 200 stopniach C przez 15 – 20 min.

                                                                                                                Zobacz też:

                                                                                                                Kuchnia na cebulkę! Zupa, tarta, cebularze. Przepisy Piotra Kucharskiego

                                                                                                                Uczta nie tylko dla wegetarian. Bezmięsne burgery według przepisów Davida Gaboriauda

                                                                                                                Przepisy na cuda z kalafiora od Piotra Kucharskiego

                                                                                                                Autor: Jola Marat

                                                                                                                Źródło: Kornelia Westergaard

                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości