Śniadanie "na miejscu" i "na wynos". Przepisy Darii Ładochy na śniadania dla zabieganych

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli chcesz zdrowo się odżywiać, zależy Ci żeby Twój pierwszy posiłek był pełnowartościowy, ale często o poranku nie masz czasu na jego przygotowanie, to Daria Ładocha przychodzi z pomocą. Zobaczcie jak przygotować śniadanie wcześniej i zabrać je ze sobą na wynos do pracy.

Komosa ryżowa z bakaliami i cynamonem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
    • 50 g migdałów
      • 50 g suszonych moreli namoczonych w wodzie
        • 50 g suszonej żurawiny namoczonej w wodzie
          • sok z 1 pomarańczy
            • ½ łyżeczki cynamonu
              • 1 łyżka miodu
                • łyżeczka skórki pomarańczowej
                  • 1 jabłko

                    Przygotowanie:

                    Bakalie pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski wraz z komosą ryżową. Dodaj sok z pomarańczy, skórkę, miód i cynamon. Przed samym jedzeniem dodaj świeże jabłko pokrojone na mniejsze kawałki.

                    Zobacz też: Zupy rozgrzewające – idealne na chłodne dni. Przepisy utytułowanego szefa kuchni

                    Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym

                    Pasta:

                    • 250 g sera białego
                      • 1 duża łyżka jogurtu greckiego
                        • sól, pieprz
                          • 1 łyżeczka czarnuszki
                            • 1 łyżka świeżego oregano
                              • 1 łyżka liści tymianku świeżego
                                • Kilka kromek razowego chleba
                                  • kiełki słonecznika
                                    • 3 ogórki kiszone
                                      • kilka liści sałaty karbowanej
                                        • Do podania: papier do pieczenia i sznurek

                                          Przygotowanie:

                                          Ser wymieszaj z ziołami posiekanymi, przyprawami oraz jogurtem greckim. Posmaruj pastą chleb, dodaj sałatę, kiełki i ogórka i zapakuj kanapkę na wynos.

                                          Razowa kanapka z ziołową pastą serową, kiełkami słonecznika i ogórkiem kiszonym fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                                          Zobacz też:

                                          Pyszne dania street food w domu. Poznaj trzy proste przepisy

                                          Muffiny jajeczne ze szpinakiem i boczkiem wędzonym

                                          • 4 jajka
                                            • 2 plastry boczku (potnij na małe kawałki)
                                              • sól, pieprz
                                                • szklanka liści szpinaku pociętego na mniejsze kawałki
                                                  • 30 g sera feta
                                                    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

                                                      Przygotowanie:

                                                      Jajka roztrzep rózgą. Dodaj przyprawy i posiekany szpinak. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę do muffienk wyłóż papilotkami. Na samym dole ułóż boczek, następnie dodaj masę jajeczną i posyp fetą z wierzchu. Piecz w piekarniku przez 15 minut.

                                                      Muffiny jajeczne fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                                                      Zobacz też: Na obiad i na deser. Poznajcie ryżowe przepisy Jana Kuronia >>>

                                                      Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami

                                                      Składniki:

                                                      • 100 g ryżu
                                                        • 400 ml mleka kokosowego
                                                          • 1 laska cynamonu
                                                            • szczypta soli
                                                              • 2 łyżki tahiny
                                                                • 1 łyżka miodu
                                                                  • 1 łyżka sezamu
                                                                    • 8 suszonych fig
                                                                      • 2 łyżki obranych pistacji i utłuczonych w moździerzu
                                                                        • kilka liści świeżej mięty

                                                                          Przygotowanie:

                                                                          Do garnka wlej mleko i dodaj laskę cynamonu. Dodaj sól i ryż i gotuj ryż do miękkości. Pod koniec gotowania dorzuć suszone figi. Następnie wyjmij laskę cynamonu, dodaj miód, mięte, pistacje i sezam.

                                                                          Wegańska ryżanka z tahiną i pistacjami fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                                                                          Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo

                                                                          • 10 jajek
                                                                            • 1 kiełbasa chorizo pokrojona na cienkie plasterki
                                                                              • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
                                                                                • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
                                                                                  • 2 pomidory obrane ze skórki
                                                                                    • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                                                                      • kilka kromek ciemnego pieczywa

                                                                                        Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj chorizo i chwilę podsmażaj aż kiełbasa się wytopi. Następnie dodaj pomidory i podsmażaj aż puszczą wodę. Następnie dodaj jajka i czosnek. Mieszaj aż jajka się zetną. Na sam koniec dodaj zieloną pietruszkę. Podawaj na tostach z ciemnego pieczywa.

                                                                                        Królewska jajecznica z pomidorami i chorizo fot. Kamil Piklikiewicz/East News

                                                                                        Źródło: Daria Ładocha

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości