Śniadanie Florków. Kasza na słodko i wytrwanie

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Macieja Florka z żoną Magdą. Małżeństwo stawia na zdrowe i zbilansowane posiłki. Dla nas przygotowali propozycje śniadaniowe między innymi: jabłkową jaglankę, jaglankę kokosową z rabarbarem oraz sałatkę z kaszą gryczana, szparagami i białym serem.

Jabłkowa jaglanka

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

2 i 1/2 szklanki dobrego soku jabłkowego 100%

Jogurt typu greckiego

Garść rodzynek

Miód

½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Do garnuszka wlać 2 szklanki soku jabłkowego, dodać cynamon, wsypać kaszę i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20-25 minut, aż kasza będzie miękka. Na koniec dodać resztę soku jabłkowego i wymieszać. Nałożyć do miseczek, dodać ok. 2 łyżki jogurtu, posypać rodzynkami i polać miodem.

Jaglanka kokosowa z rabarbarem

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej

250 ml mleka kokosowego

250 ml mleka krowiego lub roślinnego (np. ryżowego)

ok. 4 łyżki cukru trzcinowego

2 łodygi rabarbaru

4 łyżki dobrego soku z malin

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną opłukać zmieniając wodę, aż będzie klarowna. Wsypać do garnuszka, dodać połowę mleka kokosowego (125 ml), całe pozostałe mleko (krowie lub roślinne 250 ml), 1 1/2 łyżki cukru i zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez 18-20 minut. Zdjąć pokrywkę, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Z czasem, jak kasza będzie gęstniała, można dodawać do niej mleka w celu uzyskania pożądanej konsystencji.

Umyć i obrać łodygi rabarbaru. Pokroić je w drobną kostkę. Do rondelka wsypać pokrojony rabarbar, dodać 2 łyżki cukru. Podgrzewać na dość dużym ogniu przez ok.2 min. Dodać sok malinowy, wymieszać, pozostawić na małym ogniu ok. 2 min. Jaglankę rozłożyć do miseczek, polać gorącym sosem rabarbarowo-malinowym.

Tabbouleh z kaszą pęczak

Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak (lub jeden woreczek 100g)

2 średnie pomidory

1/2 cebuli, najlepiej cukrowej

2 - 3 ogórki gruntowe lub 1 ogórek szklarniowy

1 czerwona papryczka chili

1 pęczek dymki ze szczypiorem

pół pęczka mięty

1 pęczek natki pietruszki

1/2 ząbka czosnku

Sok z 1/2 cytryny

3 łyżki oliwy extra vergine

sól

Przygotowanie:

Przygotować kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany pęczak ostudzić. Ogórki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużej salaterki, dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, cebulę, drobno posiekaną papryczkę chili , posiekany szczypiorek, dymkę oraz natkę i miętę. Dodać oliwę, sok z cytryny, czosnek roztarty z solą. Wymieszać. Połączyć z ostudzoną kaszą.

Sałatka z kaszą gryczaną, szparagami i białym serem

Składniki (2 porcje):

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

6 szparagów zielonych

Mały pęczek młodych listków botwinki

Garść liści szpinaku baby

ok. 80 g sera białego

2 łyżki nasion słonecznika łuskanych

Sól

1 łyżeczka tłuczonego zielonego pieprzu

3 łyżki oleju orzechowego

2 łyżki oliwy

Sól

Przygotowanie:

Na patelni podgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kaszę gryczaną i nasiona słonecznika. Smażyć na średnim ogniu, aby kasza zrobiła się lekko chrupiąca. Delikatnie osolić. Kaszę przełożyć do salaterek i ostudzić.

Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów smażyć na 1 łyżce oliwy ok.4-5 min. Zdjąć szparagi z ognia i pokroić na mniejsze kawałki.

Na kaszy ułożyć szparagi, opłukane liście botwinki oraz szpinaku. Ser pokrojony na grube plastry obsypać tłuczonym pieprze, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na sałatce. Całość polać olejem orzechowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości