Śniadanie dla dwojga :*

W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś nasz olimpijczyk Zbigniew Bartman z narzeczoną Joanną Michalską. Przygotowali, ja na Walentynki przystało, śniadanie dla dwojga! Może wypróbujecie ich przepisy? :)

Pancakes z syropem klonowym i owocami

Składniki:

300g mąki pszennej

2 jajka

350ml maślanki

50g cukru pudru trzcinowego

75g masła (temp. pokojowa)

szczypta soli

borówki, maliny i truskawki

syrop klonowy

Przygotowanie: Mąkę, sól, cukier puder, żółtko jaj i masło wymieszać. Dolać maślankę i miksować na jednolitą masę. Oddzielnie ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Placki smażyć na patelni beztłuszczowej z obu stron tak, by się lekko przyrumieniły. Podawać polane syropem klonowym i udekorowane borówkami, malinami i truskawkami.

Bułeczki śniadaniowe z pestkami dyni

Składniki:

25g drożdży (temp. pokojowa)

250ml mleka

500g przesianej mąki pszennej

65g cukru pudru trzcinowego

75g roztopionego masła

1 jajko

łyżeczka soli

1 jajko do posmarowania

pestki dyni

Przygotowanie: Mleko podgrzać do temp około 40 stopni. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać cukier, 300g mąki i sól. Wmieszać jajko. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać roztopione masło i resztę mąki. Wyrabiać ciasto robotem kuchennym przez około 5 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po 45 min ciasto podzielić na 12 części i umieścić w posmarowanych masłem formach. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 45min. Podgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Posmarować bułki jajkiem i obsypać pestkami dyni. Piec w temp. 200stopni (termo obieg) około 10 min.

Amarantus na bazie mleka i śmietanki z karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

100g amarantusa

150ml mleka 2%

150ml śmietanki 30-36%

ziarenka z 1 laski wanilii

1 jabłko

łyżka miodu

Przygotowanie: Mleko, śmietankę i wanilię umieszczamy w garnku, podgrzewamy. Dodajemy przepłukany amarantus i gotujemy około 20 min na małym ogniu często mieszając. W międzyczasie obieramy jabłko, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy jabłko i gotujemy dopóki nie będzie miękkie. Podajemy z amarantusem.

Omlet owsiany z cynamonem

Składniki:

2 jajka

2 łyżki płatków + 1 łyżka otrębów owsianych

1 łyżka cynamonu

pół łyżeczki ksylitolu

jogurt naturalny

borówki

Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka roztrzepujemy, łączymy z płatkami, otrębami, cynamonem i ksylitolem. Osobno ubijamy pianę z białek, całość łączymy. Smażymy na patelni beztłuszczowej. Podajemy polane jogurtem naturalnym i obsypane borówkami.

Babeczki z czekoladą i chili

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki maślanki

3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego

tabliczka gorzkiej czekolady (100g)

tabliczka mlecznej czekolady (100g)

100g roztopionego masła

2 jajka

1 łyżka kakao

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1 czubata łyżeczka chili

Przygotowanie: W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i chili. W drugiej roztrzepane jajka, roztopione masło i maślankę. Łączymy składniki suche i mokre, dodajemy pokrojone w drobną kostkę czekolady. Dokładnie mieszamy. Przelewamy do form na muffinki i pieczemy około 20 min w temp. 200 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości