Domowe musli
Składniki:
250 g płatków owsianych
50 cl mleka
2 jogurty naturalne
10 moreli suszonych
25 g orzechów wloskich
1 czerwone jabłko
sok z 1 cytryny
80 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Morele suszone zalać 30 cl wody. Następnie pokroić dość grubo, wymieszać z płatkami owsianymi. Jabłko obrać, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodać do pozostałych składników wraz z pokrojonymi orzechami i cukrem i cynamonem. Wymieszać z jogurtem. Podawać świeże. Musli przygotować można wcześniej, jednak jogurt dodać w ostatnim momencie.
Frittata z zielonymi szparagami i szynką wiejską
Składniki:
6 jaj
30 g parmezanu
10 g masła
100 g zielonych szparag
100 g szynki wiejskiej
1 pęczek zielonej pietruszki
pieprz
sól
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik. W misce wymieszać jaja, parmezan, sól i pieprz. Masło roztopić na patelni, dodać zielone szparagi i szynkę. Smażyć 2 do 3 minut. Następnie wlać przygotowaną masę jajeczną, delikatnie wymieszać i smażyć 4-5 minut. Posypać zieloną pietruszką i włożyć do piekarnika na 3-4 minuty. Podawać gorące.
Jajka zapiekane z łososiem wędzonym
Składniki:
6 jaja
150 g łososia wędzonego
6 łyżek creme fraiche
1 pęczek szczypioru
pieprz mielony
przygotować piekarnik do 180°C
Przygotowanie:
Naczynia do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Jajka wymieszać z łososiem wędzonym pokrojonym w paseczki, śmietaną i szczypiorkiem. Nie solić, ponieważ używamy łososia wędzonego, który z natury jest słony. Przygotować wanienkę z wodą, wstawić przygotowane naczynka, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na około 5 minut. Podawać.
Musy w kieliszkach
Składniki:
1 bagietka
250 g sera twarogowego
suszone owoce i warzywa do dekoracji
1 avocado
4 ząbki czosnku
2 papryczki peperoni
100 g suszonych pomidorów
10 plastrów salami
sezam
1 pomarańcza
paluszki Grassimi (1 opakowanie)
2 główki sałaty
100 g kiełków lucerny
150 g pomidorków koktajlowych
150 g marchwi gotowanej
150 g łososia wędzonego
Mus z łososia:
Łososia wędzonego i ser malaksujemy na gładko, dodajemy posiekane suszone pomidory, sól, pieprz i oliwę, dokładnie mieszamy. Przełożyć do kieliszka i dekorować suszonymi warzywami i ostrą papryką.
Mus z marchewki i avocado:
Obrane pokrojone avocado miksujemy z ugotowaną marchewką, dodajemy sok z cytryny (może być z pomarańczy), sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i przekładamy do kieliszków, zdobiąc kiełkami i pomidorem koktajlowym.
Mus z sera i świeżej bazylii:
Miksujemy ser z listkami świeżej bazylii, dodajemy sól, pieprz, oliwę i posiekane suszone pomidory. Dekorujemy plasterkami salami, sałatą, kiełkami.
Parówki delikatesowe zapiekane w cieście francuskim
Składniki:
1 porcja ciasta francuskiego
300 g parówek delikatesowych
1 jajko
musztarda
ketchup
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o bokach 5 x 6 cm. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiec ok. 4 minut. Następnie wyjąć z pieca na cieście układać parówki i ponownie włożyć do pieca na około 3 minuty. Podawać ciepłe.
Warzywa z dipem ziołowym w cieście ryżowym
Składniki:
4 marchewki
3 łodygi selera naciowego
0,5 l jogurtu naturalnego
1 ogórek zielony
1 pęczek rzodkiewki
0,25 pomidorów koktajlowych
mięta świeża
50 g creme fraiche
1 opakowanie papieru ryżowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jogurt wymieszać widelcem z creme fraiche, przyprawić solą i pieprzem. Miętę wypłukać osuszyć i pokroić, dodać do jogurtu. Warzywa umyć, obrać pokroić w grubą i długa zapałkę. Wszystkie warzywa zawinąć w papier ryżowy.
Mini drożdżówki z kruszonką
Składniki:
0,4 kg mąki
0,3 kg masła
0,15 kg cukru pudru
0, 05 kg drożdży
śmietana 12% (0,18 kg)
3 żółtka
sól
0,18 kg mąka krupczatka
0,1 kg masła
0,1 kg cukru kryształ
1 porcja cukru waniliowego
Przygotowanie:
Z drożdży, mąki, cukru, śmietany przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać żółtka, zimne masło, posiekać nożem. Pod koniec gdy ciasto staje się jednolite, dodać drożdże. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować i uformować wg uznania. Posmarować roztopionym masłem i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W trakcie przygotować kruszonkę. W misce połączyć mąkę, cukier kryształ i zimne masło, rozcierając do momentu uzyskania delikatnych grudek. Wyrośnięte drożdżówki posypać obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. Przygotować piekarnik do temperatury 160°. Drożdżówki pieczemy 15 – 20 minut.
Mini drożdżówki z serem
Składniki:
0,4 kg mąka
0,3 kg masła
0,15 kg cukru pudru
0,05 kg drożdży
śmietana 12% (0,18 kg)
3 żółtka
sól
0,5 kg sera twarogowego
0,15 kg cukier puder
0, 05 kg rodzynek
3 cl rumu
skórka z cytryny
Przygotowanie:
Z drożdży, mąki, cukru, śmietany przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać żółtka, zimne masło, posiekać nożem. Pod koniec gdy ciasto staje się jednolite, dodać drożdże. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować i uformować w kształt prostokąta o bokach 30 x 15 cm. Posmarować roztopionym masłem i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie przygotować masę serową: Ser zmielić, połączyć z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w rumie. Na wyrośnięte ciasto nakładać warstwę masy serowej i całość zrolować. Tak przygotowany rulon, pokroić na ukos na szerokość 2 cm. Przygotować piekarnik do temperatury 160°. Drożdżówki pieczemy 15 – 20 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN