Materiał promocyjny

Śniadania na dzień dobry

W kuchni Dzień Dobry TVN królowała dziś Beata Kartowicz i jej córka Anna.

Domowe musli

Składniki:

250 g płatków owsianych

50 cl mleka

2 jogurty naturalne

10 moreli suszonych

25 g orzechów wloskich

1 czerwone jabłko

sok z 1 cytryny

80 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Morele suszone zalać 30 cl wody. Następnie pokroić dość grubo, wymieszać z płatkami owsianymi. Jabłko obrać, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, dodać do pozostałych składników wraz z pokrojonymi orzechami i cukrem i cynamonem. Wymieszać z jogurtem. Podawać świeże. Musli przygotować można wcześniej, jednak jogurt dodać w ostatnim momencie.

Frittata z zielonymi szparagami i szynką wiejską

Składniki:

6 jaj

30 g parmezanu

10 g masła

100 g zielonych szparag

100 g szynki wiejskiej

1 pęczek zielonej pietruszki

pieprz

sól

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik. W misce wymieszać jaja, parmezan, sól i pieprz. Masło roztopić na patelni, dodać zielone szparagi i szynkę. Smażyć 2 do 3 minut. Następnie wlać przygotowaną masę jajeczną, delikatnie wymieszać i smażyć 4-5 minut. Posypać zieloną pietruszką i włożyć do piekarnika na 3-4 minuty. Podawać gorące.

Jajka zapiekane z łososiem wędzonym

Składniki:

6 jaja

150 g łososia wędzonego

6 łyżek creme fraiche

1 pęczek szczypioru

pieprz mielony

przygotować piekarnik do 180°C

Przygotowanie:

Naczynia do zapiekania wysmarować delikatnie masłem. Jajka wymieszać z łososiem wędzonym pokrojonym w paseczki, śmietaną i szczypiorkiem. Nie solić, ponieważ używamy łososia wędzonego, który z natury jest słony. Przygotować wanienkę z wodą, wstawić przygotowane naczynka, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na około 5 minut. Podawać.

Musy w kieliszkach

Składniki:

1 bagietka

250 g sera twarogowego

suszone owoce i warzywa do dekoracji

1 avocado

4 ząbki czosnku

2 papryczki peperoni

100 g suszonych pomidorów

10 plastrów salami

sezam

1 pomarańcza

paluszki Grassimi (1 opakowanie)

2 główki sałaty

100 g kiełków lucerny

150 g pomidorków koktajlowych

150 g marchwi gotowanej

150 g łososia wędzonego

Mus z łososia:

Łososia wędzonego i ser malaksujemy na gładko, dodajemy posiekane suszone pomidory, sól, pieprz i oliwę, dokładnie mieszamy. Przełożyć do kieliszka i dekorować suszonymi warzywami i ostrą papryką.

Mus z marchewki i avocado:

Obrane pokrojone avocado miksujemy z ugotowaną marchewką, dodajemy sok z cytryny (może być z pomarańczy), sól, pieprz. Dokładnie mieszamy i przekładamy do kieliszków, zdobiąc kiełkami i pomidorem koktajlowym.

Mus z sera i świeżej bazylii:

Miksujemy ser z listkami świeżej bazylii, dodajemy sól, pieprz, oliwę i posiekane suszone pomidory. Dekorujemy plasterkami salami, sałatą, kiełkami.

Parówki delikatesowe zapiekane w cieście francuskim

Składniki:

1 porcja ciasta francuskiego

300 g parówek delikatesowych

1 jajko

musztarda

ketchup

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°. Z ciasta francuskiego wyciąć prostokąty o bokach 5 x 6 cm. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i zapiec ok. 4 minut. Następnie wyjąć z pieca na cieście układać parówki i ponownie włożyć do pieca na około 3 minuty. Podawać ciepłe.

Warzywa z dipem ziołowym w cieście ryżowym

Składniki:

4 marchewki

3 łodygi selera naciowego

0,5 l jogurtu naturalnego

1 ogórek zielony

1 pęczek rzodkiewki

0,25 pomidorów koktajlowych

mięta świeża

50 g creme fraiche

1 opakowanie papieru ryżowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jogurt wymieszać widelcem z creme fraiche, przyprawić solą i pieprzem. Miętę wypłukać osuszyć i pokroić, dodać do jogurtu. Warzywa umyć, obrać pokroić w grubą i długa zapałkę. Wszystkie warzywa zawinąć w papier ryżowy.

Mini drożdżówki z kruszonką

Składniki:

0,4 kg mąki

0,3 kg masła

0,15 kg cukru pudru

0, 05 kg drożdży

śmietana 12% (0,18 kg)

3 żółtka

sól

0,18 kg mąka krupczatka

0,1 kg masła

0,1 kg cukru kryształ

1 porcja cukru waniliowego

Przygotowanie:

Z drożdży, mąki, cukru, śmietany przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać żółtka, zimne masło, posiekać nożem. Pod koniec gdy ciasto staje się jednolite, dodać drożdże. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować i uformować wg uznania. Posmarować roztopionym masłem i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W trakcie przygotować kruszonkę. W misce połączyć mąkę, cukier kryształ i zimne masło, rozcierając do momentu uzyskania delikatnych grudek. Wyrośnięte drożdżówki posypać obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. Przygotować piekarnik do temperatury 160°. Drożdżówki pieczemy 15 – 20 minut.

Mini drożdżówki z serem

Składniki:

0,4 kg mąka

0,3 kg masła

0,15 kg cukru pudru

0,05 kg drożdży

śmietana 12% (0,18 kg)

3 żółtka

sól

0,5 kg sera twarogowego

0,15 kg cukier puder

0, 05 kg rodzynek

3 cl rumu

skórka z cytryny

Przygotowanie:

Z drożdży, mąki, cukru, śmietany przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać żółtka, zimne masło, posiekać nożem. Pod koniec gdy ciasto staje się jednolite, dodać drożdże. Wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny w ciepłym miejscu. Następnie ciasto rozwałkować i uformować w kształt prostokąta o bokach 30 x 15 cm. Posmarować roztopionym masłem i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. W międzyczasie przygotować masę serową: Ser zmielić, połączyć z cukrem pudrem, skórką z pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w rumie. Na wyrośnięte ciasto nakładać warstwę masy serowej i całość zrolować. Tak przygotowany rulon, pokroić na ukos na szerokość 2 cm. Przygotować piekarnik do temperatury 160°. Drożdżówki pieczemy 15 – 20 minut.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości