Smażone morele i ciasto jogurtowe

Ciasto
Ciasto
Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym, ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi, napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady oraz chłodnik jabłkowo-kokosowy. Skorzystajcie z naszych przepisów!

Morele smażone z popcornem z kaszy gryczanej i jogurtem gęstym

Składniki:

Kasza gryczana - 1 torebka

Cukier - 100g

Masło - 1 łyżeczka

Śmietana - 2 łyżki

Jogurt gęsty - 1 opakowanie

Morele - 500g

Miód - 2 łyżki

Lody waniliowe

Olej do smażenia

Mięta świeża

Przygotowanie:

Olej rozgrzewamy mocno i smażymy suchą kaszę kilka sekund, do momentu aż się otworzy. Osuszamy na ręczniku papierowym. Cukier karmelizujemy, dodajemy masło i śmietanę. Chwilę gotujemy do momentu aż wszystko dokładnie się połączy. Gorącym zalewamy kaszę i mieszamy. Morele pozbywamy pestek i przesmażamy na patelni na miodzie. Morele wykładamy na talerz, kładziemy porcję gęstego jogurtu i posypujemy popcornem z kaszy gryczanej. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

Ciasto z jogurtem i z owocami leśnymi

Składniki:

Jogurt gęsty - 4 opakowania

Cukier - 1szkl

Budyń waniliowy - 4szt

Jaja - 6szt

Olej - 1/2szkl

Herbatniki kruche - 20szt

Jagody - 2 łyżki

Jeżyna, malina, truskawka,

Świeża mięta

Cukier puder

Przygotowanie:

Z żółtek i połowy cukru przygotowujemy puszysty kogel-mogel. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na puch. Do żółtek dodajemy stopniowo jogurt gęsty, następnie dodajemy budyń waniliowy. Na koniec dodajemy olej i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Herbatniki blendujemy i wysypujemy na dno tortownicy. Jagody miksujemy i łączymy z 6 łyżkami masy jogurtowej. Pozostałą masę wylewamy na herbatniki. Na wierzch wylewamy masę z jagodami, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 1 godziny. Po upieczeniu i schłodzeniu ciasta na wierzchu układamy owoce leśne, listki mięty i posypujemy cukrem pudrem.

Napój mrożony z jogurtu gęstego, malin i czekolady

Składniki:

Malina mrożona - 500g

Malina świeża - 200g

Rabarbar - 2 łodygi

Cukier do smaku

Jogurt gęsty - 1 opakowanie

Czekolada biała - 1szt

Przygotowanie:

Czekoladę wstawiamy do lodówki i ścieramy na tarce. Rabarbar gotujemy z cukrem do momentu aż zacznie nam robić się prawie syrop. Przecedzamy i schładzamy. Maliny mrożone miksujemy, dodajemy syrop z rabarbaru, jogurt gęsty i miksujemy krótko. Masę prawie jak lody wykładamy do pucharków, wysypujemy maliny świeże, jeszcze porcja jogurtu gęstego i starta czekolada.

Chłodnik jabłkowo-kokosowy

Składniki:

Jabłka zielone - 1kg

Mleko kokosowe - 2 opakowania

Jogurt gęsty -1 opakowanie

Miód - 2 łyżki

Sok jabłkowy naturalny - 250 ml

Cytryna - 1szt

Kardamon mielony do smaku

Przygotowanie;

Jabłka kroimy na połówki, skrapiamy sokiem z cytryny, miodem i kardamonem, ale w małej ilości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni do momentu aż delikatnie się przyrumienią. Obieramy ze skóry i miąższ miksujemy z sokiem jabłkowym. Do jabłek dodajemy jeszcze jogurt gęsty mleko kokosowe, wszystko mieszamy i schładzamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości