Tomasz Łapanowski i Grzegorz Jakubiak przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowali potrawy dla mistrzyni Justyny Kowalczyk.Beza dla Mistrzyni
Składniki:
4 białka z jaj kur
szczypta soli
pół laski wanilii
4 łyżki brązowego cukru lub miodu
1-2 łyżki soku z czerwonej kapusty
garść mrożonych jagód
3 łyżki oleju rzepakowego lub szczypta spiruliny
kilka pieczonych i kruszonych orzechów laskowych
jogurt
Przygotowanie:
Białka bijemy na pianę ze szczyptą cukru. Następnie w soku z kapusty rozcieramy laskę wanilii, dodajemy cukier lub miód i łączymy obie mikstury. Dzięki tej operacji uzyskujemy puszysta masę "smerfnego" koloru o smaku waniliowym. Delikatnie smażymy chmurki na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. By beziki doszły spokojnie, wrzucamy je do pieca na 160 stopni C tak, by się ścięły i delikatnie zrumieniły. Możemy tez od razu wrzucić je do pieca na ok. 100C na 1,5 godz., by uzyskać suche i twarde beziki po ostygnięciu. Podajemy je z sosem z jagód zmiksowanych z olejem. Delikatny deser podajemy z jogurtem i tłuczonymi orzechami.
Halibut olimpijski
Składniki:
filet z halibuta podzielony na porcje po 120 g
kubek ugotowanego z wanilią grochu
kilka łyżek masła
śmietana
olej rzepakowy
skórka z pomarańczy
sok z pomarańczy
kilka listków kolendry
2 strąki chili
250 ml oleju
Przygotowanie:
Ryba delikatnie duszona w głębokim aromatycznym oleju w niskiej temperaturze. Soczysta i jędrna. Olej lejemy do garnka, tam też ładują skórki z pomarańczy, chili, kolendra i ziarna kopru włoskiego. Podgrzewamy chwilę, by smaki się połączyły, a olej nabrał aromatu. Kiedy to nastąpi, obniżamy temperaturę do ok. 80 C i wrzucamy rybę. Będzie gotowa po ok. 15 minutach. W tym czasie ciepły ugotowany groch miksujemy na puree z masłem, oliwa i śmietana. Rybkę podajemy na ziarnkach grochu z sałatka z kopru włoskiego i migdałów.
Kosz piknikowy
Składniki:
pół opakowania pieczywa tostowego
6 plastrów grillowanego bekonu
2 duże piersi z kurczaka
sól, pieprz
papryka słodka
odrobina oregano
odrobina cynamonu
3 soczyste pomidory i 3 suszone
6 liści sałaty
1 camembert
masło
4 łyżki żurawiny lub borówek
oliwa z oliwek
pieprz czarny
łyżeczka balsamico
Przygotowanie:
Pierś z kuraka marynujemy w poniżej wypisanych przyprawach i odstawiamy na 1 godz. Pomidory myjemy i kroimy w plastry podobnie jak camemberta – odkładamy. Składniki sosu mieszamy nie dając za dużo oliwy, aby sos nie był za rzadki. Bierzemy się z kuraka! Pod kątem 45 stopni kroimy piersi na cienkie plastry i grillujemy, jak ktoś leniwy i z małymi zdolnościami manualnymi niech wpierw go upiecze a potem kroi. Pieczywa tostowe smarujemy masłem i zapiekamy na złoto w piekarniku lub na patelni. Gdy wszystko gotowe, wieżę budujemy! Na przemian układając pomiędzy dwie kromki: kurak, bekon, warzywa, ser, sos i tak cały czas aż skończą się składniki!!!
Później coś słodkiego niesytego…
Składniki:
2 szklanki mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki kakao naturalnego
1,5 szklanki cukru pudru
2 tabliczki czekolady gorzkiej
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła lub szklanka oleju
2 jajka
wanilia lub cukier waniliowy lub aromat waniliowy
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy na małe kawałeczki. Przesiewamy mąkę i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i pokrojoną czekoladę. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i aromat z wanilii. Mokre składniki zmiksuj na jednolitą masę. Przelej je do suchych i pomieszaj. WAŻNE: mieszamy łyżką bądź łopatką ręcznie - nie wolno miksować! Im więcej grudek tym lepsze wychodzą muffinki. Używam teflonowej lub gumowej blachy do muffinek, w każde oczko wkładam papilotkę, wypełniam je masą. Tak mniej więcej na 1/3 pojemności (oczywiście można więcej to zależy, jakiej wysokości są foremki). Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C, wstawiamy muffinki, i pieczemy około 25 minut. W trakcie sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest juz suche. Do środka lub na wierzch możemy dać owoce.
Ciasto francuskie mrożone
Składniki:
1 paczka budyniu
kawałek masła
szklanka mleka
garść krówek
odrobina amaretto lub aromatu migdałowego
około kg jabłek najlepszych na szarlotkę
łyżka cynamonu
łyżka brązowego cukru
Sok z połowy cytryny
Łyżka rodzynek namoczonych najlepiej w rumie
Przygotowanie:
Jabłka obrać, wyciąć gniazda, nasienne zalać sokiem i wymieszać z cynamonem, rodzynkami i cukrem. W rondelku na maśle rozpuścić krówki, dodać mleko i powoli dodając budyń bardzo szybko mieszać, aby nie powstały grudy. Odstawić i ostudzić. Ciasto upiec, jak napisali na opakowaniu. Na upieczone ciasto wylać delikatnie sos krówkowy, a następnie ułożyć na wszystkim jabłka. Pieczemy jeszcze około 20 min.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"