Kto z nas nie pamięta kompotu z rabarbaru? Jest pyszny i lekko kwaśny. Oprócz niego szef kuchni jednej z amerykańskich restauracji Paweł Zając przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN tartę rabarbarową, bezę z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami, sałatkę stekową z salsą oraz burgera. Na stole pojawił się również fondant z rabarbarem. Tarta Rabarbarowa
Składniki:
Na spód:
100 g masła
200 g mąki pszennej
80 g cukru
1 łyżka zmielonych migdałów
1 jajko
Nadzienie:
200 g rabarbaru
100 g cukru
1 laska wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 białko
budyń
Przygotowanie:
Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.
Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm, po czym wyklejamy nim formę do tarty. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dobrze jest podczas pieczenia obciążyć ciasto z góry – w tym celu nakrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchą fasolę (można też użyć grochu lub grubego makaronu). Pieczemy ciasto przez ok. 10-15 min. Obieramy rabarbar. Posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy, dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Po upieczeniu spodu, wylewamy masę budyniową i na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy 15 min. w temperaturze 160 st. C.
Beza z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami
Składniki:
Beza:
5 białek
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka octu spirytusowego
Masa:
3 żółtka
1 opakowanie sera mascarpone (250 g)
cukier z wanilią
Konfitura rabarbarowa:
100 g rabarbaru
2 łyżeczki brązowego cukru
50 ml rumu
Truskawki karmelizowane:
100 g truskawek
2 łyżki brązowego cukru
świeża mięta
rum do smaku
Przygotowanie:
Ubijamy białka na sztywno z cukrem kryształem, dodajemy szczyptę soli i ocet. Po ubiciu dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ubijamy aż masa zacznie lśnić.
Pieczemy w 120 st. C przez 2 godz.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią.
Obrany rabarbar wrzucamy na patelnie ze skarmelizowanym cukrem i dolewamy rum.
Tak samo robimy z truskawkami.
Na upieczoną bezę wykładamy masę serową i przekładamy konfiturą. Do dekoracji góry używamy skarmelizowanych truskawek i świeżej mięty.
Sałatka stekowa z salsą
Składniki:
mix sałat
rukola
pomidory koktajlowe
orzechy włoskie prażone
czarny sezam
sok malinowy
antrykot wołowy (150 g)
Salsa:
1 świeży pomidor
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki zielonej
świeży zielony ogórek
czerwona cebula
kolendra
sok z jednej limonki
2 krople tabasco
50 ml białego wina
sól
pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa na salsę kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztą składników.
Sałaty wymieszane z salsą wykładamy na talerz. Smażymy stek z dwóch stron po 3 min. z każdej strony. Po grillowaniu odstawiamy na 2 min. i kroimy w plastry. Układamy na sałatach. Posypujemy prażonymi orzechami i sezamem. Dodajemy odrobinę soku malinowego. Możemy podać z grzanką.
Burger na odwrocie
Składniki:
200 g wołowiny
sól
pieprz
musztarda
sos rybny
bułka do burgerów
masło
rukola
ser mimolette
plaster fety
3 małe kulki mozzarelli
2 pomidorki koktajlowe
1 mała łodyga rabarbaru
oregano
Przygotowanie:
Mięso mielimy, doprawiamy do smaku i formujemy okrągły kotlet. Grillujemy z dwóch stron, po 3 min. z każdej strony. Bułkę tostujemy na maśle. Na spód bułki układamy sałaty. Na sałaty kładziemy burgera, ser mimolette i zamykamy odwróconą bułką. Na górę odwróconej bułki układamy plaster pomidora, fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i karmelizowany rabarbar. Zapiekamy przez minutę.
Fondant z rabarbarem
Składniki:
3 jajka
100 g gorzkiej czekolady 70%
50 g mąki
100 g cukru
110 g masła
gorzkie kakao do oprószenia
100 g obranego rabarbaru
2 łyżki cukru
łyżeczka masła
50 g amaretto
1 cząstka świeżego mango
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Smarujemy jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypujemy do każdej trochę kakao. Odwracamy foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsamy nadmiar. Wkładamy masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawiamy. Ubijamy jajka mikserem. Powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Dodajemy masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 6 min.
Rabarbar i mango kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, tworząc karmel. Wrzucamy owoce, dolewamy amaretto i smażymy do zredukowania płynu.
Podajemy obok lub polewamy fondant.
Kompot rabarbarowy
Składniki:
300 g rabarbaru
1 l wody
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy, dodajemy cukier. Gotujemy w 1 l wody przez 5 min. Możemy dodać świeża miętę.
Podajmy schłodzony lub z kostką lodu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"