Smaki z dzieciństwa: tarta i kompot rabarbarowy

Kto z nas nie pamięta kompotu z rabarbaru? Jest pyszny i lekko kwaśny. Oprócz niego szef kuchni jednej z amerykańskich restauracji Paweł Zając przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN tartę rabarbarową, bezę z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami, sałatkę stekową z salsą oraz burgera. Na stole pojawił się również fondant z rabarbarem.

Tarta Rabarbarowa

Składniki:

Na spód:

100 g masła

200 g mąki pszennej

80 g cukru

1 łyżka zmielonych migdałów

1 jajko

Nadzienie:

200 g rabarbaru

100 g cukru

1 laska wanilii

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 białko

budyń

Przygotowanie:

Powyższe składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min.

Rozwałkowujemy ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm, po czym wyklejamy nim formę do tarty. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dobrze jest podczas pieczenia obciążyć ciasto z góry – w tym celu nakrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia, na który wysypujemy suchą fasolę (można też użyć grochu lub grubego makaronu). Pieczemy ciasto przez ok. 10-15 min. Obieramy rabarbar. Posypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Odsączamy, dodajemy laskę wanilii, mąkę ziemniaczaną i białko. Po upieczeniu spodu, wylewamy masę budyniową i na wierzch wykładamy rabarbar. Pieczemy 15 min. w temperaturze 160 st. C.

Beza z konfiturą rabarbarową i karmelizowanymi truskawkami

Składniki:

Beza:

5 białek

1/2 szklanki cukru

1/4 szklanki cukru pudru

szczypta soli

łyżeczka octu spirytusowego

Masa:

3 żółtka

1 opakowanie sera mascarpone (250 g)

cukier z wanilią

Konfitura rabarbarowa:

100 g rabarbaru

2 łyżeczki brązowego cukru

50 ml rumu

Truskawki karmelizowane:

100 g truskawek

2 łyżki brązowego cukru

świeża mięta

rum do smaku

Przygotowanie:

Ubijamy białka na sztywno z cukrem kryształem, dodajemy szczyptę soli i ocet. Po ubiciu dodajemy cukier puder, mąkę ziemniaczaną i ubijamy aż masa zacznie lśnić.

Pieczemy w 120 st. C przez 2 godz.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mascarpone, cukier z wanilią.

Obrany rabarbar wrzucamy na patelnie ze skarmelizowanym cukrem i dolewamy rum.

Tak samo robimy z truskawkami.

Na upieczoną bezę wykładamy masę serową i przekładamy konfiturą. Do dekoracji góry używamy skarmelizowanych truskawek i świeżej mięty.

Sałatka stekowa z salsą

Składniki:

mix sałat

rukola

pomidory koktajlowe

orzechy włoskie prażone

czarny sezam

sok malinowy

antrykot wołowy (150 g)

Salsa:

1 świeży pomidor

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

świeży zielony ogórek

czerwona cebula

kolendra

sok z jednej limonki

2 krople tabasco

50 ml białego wina

sól

pieprz

1 łyżka miodu

1 łyżka oliwy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa na salsę kroimy w drobną kostkę, dodajemy resztą składników.

Sałaty wymieszane z salsą wykładamy na talerz. Smażymy stek z dwóch stron po 3 min. z każdej strony. Po grillowaniu odstawiamy na 2 min. i kroimy w plastry. Układamy na sałatach. Posypujemy prażonymi orzechami i sezamem. Dodajemy odrobinę soku malinowego. Możemy podać z grzanką.

Burger na odwrocie

Składniki:

200 g wołowiny

sól

pieprz

musztarda

sos rybny

bułka do burgerów

masło

rukola

ser mimolette

plaster fety

3 małe kulki mozzarelli

2 pomidorki koktajlowe

1 mała łodyga rabarbaru

oregano

Przygotowanie:

Mięso mielimy, doprawiamy do smaku i formujemy okrągły kotlet. Grillujemy z dwóch stron, po 3 min. z każdej strony. Bułkę tostujemy na maśle. Na spód bułki układamy sałaty. Na sałaty kładziemy burgera, ser mimolette i zamykamy odwróconą bułką. Na górę odwróconej bułki układamy plaster pomidora, fetę, mozzarellę, pomidorki koktajlowe i karmelizowany rabarbar. Zapiekamy przez minutę.

Fondant z rabarbarem

Składniki:

3 jajka

100 g gorzkiej czekolady 70%

50 g mąki

100 g cukru

110 g masła

gorzkie kakao do oprószenia

100 g obranego rabarbaru

2 łyżki cukru

łyżeczka masła

50 g amaretto

1 cząstka świeżego mango

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Smarujemy jednorazowe foremki odrobiną masła i wsypujemy do każdej trochę kakao. Odwracamy foremki tak, żeby kakao przywarło do ścianek. Strząsamy nadmiar. Wkładamy masło i czekoladę do żaroodpornej miski i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy aż się roztopi i powstanie gładka masa. Odstawiamy. Ubijamy jajka mikserem. Powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie puszysta masa. Przesiewamy mąkę i powoli dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Dodajemy masę jajeczną do miski z roztopioną czekoladą i mieszamy. Nakładamy masę do przygotowanych foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 6 min.

Rabarbar i mango kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem, tworząc karmel. Wrzucamy owoce, dolewamy amaretto i smażymy do zredukowania płynu.

Podajemy obok lub polewamy fondant.

Kompot rabarbarowy

Składniki:

300 g rabarbaru

1 l wody

1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy, dodajemy cukier. Gotujemy w 1 l wody przez 5 min. Możemy dodać świeża miętę.

Podajmy schłodzony lub z kostką lodu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"