Smaki włoskiego karnawału - przepisy Cristiny Catese

Jeśli karnawał, to tylko w Wenecji! W kuchni Dzień Dobry TVN włoskie przysmaki karnawałowe przygotowała Cristina Catese. Poznajcie jej przepisy na wątróbkę, tuńczyka z ziemniakami i zaletti. Smacznego!

Zobacz też: Ciasteczka owsiane na drugie śniadanie >>>

Wątróbka Składniki:

  • 600 g wątróbki cielęcej
    • 2 cebule
      • 50 g masła
        • 4 łyżki oliwy z oliwek
          • łyżeczka octu
            • pęczek pietruszki
              • sól, pieprz
                • włoska polenta

                  Przygotowanie:

                  Usmaż cebulę pokrojoną na plasterki w maśle i oleju, następnie dodaj octu lub 2 łyżki wody i zostaw na gazie na 15/20 minut. Dodaj wątróbkę pokrojoną w plastry i gotuj nie dłużej niż 5 minut. Na końcu dodaj sól i pieprz. Danie należy natychmiast zjeść ciepłe. Doskonale smakuje z plastrami polenty pieczonej w piekarniku.

                  Tuńczyk z ziemniakami Składniki:

                  • 200 g tuńczyka w oleju
                    • 300 g ugotowanych ziemniaków
                      • 40 g oliwek
                        • rukola
                          • 1 jajko
                            • 1 kromka pieczywa tostowego
                              • pęczek pietruszki
                                • bułka tarta
                                  • sól, pieprz

                                    Przygotowanie:

                                    Zmiękcz plasterek chleba tostowego odrobiną mleka lub wody. Ubij ugotowane ziemniaki i dodaj posiekaną natkę pietruszki, krojonego chleba i dobrze odsączonego tuńczyka. Pokrój oliwki i rukolę, a następnie dodaj je do reszty. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Zrób klopsiki rękami i obtocz w bułce tartej. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym i zwilżyć odrobiną oliwy z oliwek. Włoż do piekarnika na 200° C przez 10 minut. Następnie odwróć je i gotuj przez kolejne 10 minut.

                                    Zaletti Składniki:

                                    • 250 g włoskiej polenty
                                      • 200 g mąki
                                        • 4 żółtka
                                          • 150 g cukru
                                            • 150 g roztopionego masła
                                              • 200 ml mleka
                                                • 100 g rodzynek
                                                  • skórka cytryny
                                                    • szczypta soli
                                                      • cukier waniliowy
                                                        • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                          • cukier puder

                                                            Przygotowanie:

                                                            Namocz rodzynki w niewielkiej ilości wody. W misce przesiej mąkę, startą skórkę z jednej cytryny, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i odrobinę soli.

                                                            Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości