Przepisy kulinarne

Smaki Warszawy - przepisy

Piotr Soliwoda, szef kuchni "Smaki Warszawy" proponuje przygotować - na smaczny początek tygodnia - Małże Świętego Jakuba na szpinaku, Wątróbkę drobiową na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu, Figi zapiekane zabajone oraz Kwiaty cukinii w cieście piwnym.

Przepisy Soliwody na smaczny początek tygodnia



Małże Świętego Jakuba na szpinaku

Składniki :


8 oczyszczonych małży


8 plastrów szynki parmeńskiej


100 g borowika


100 g szpinaku


pęczek natki pietruszki


2 ząbki czosnku


łyżka oliwy z oliwek


łyżka masła


1 sparzony pomidor


1 cytryna


50 g parmezanu


20 g koniaku


sól, pieprz



Przygotowanie:


Oczyszczone małże delikatnie zawinąć w szynkę parmeńską, ułożyć na rozgrzanej. oliwie i smażyć po dwie minuty na każdej stronie, gdy parma będzie chrupiąca dodać posiekany czosnek, kostkę borowika, oczyszczone z pestek i skórki cząstki pomidora. Gdy wszystkie składniki razem się podduszą (ok. 2 min) dolać koniak, dodać masło, delikatnie wymieszać, posypać natką pietruszki. Małże ułożyć na umytym, osuszonym szpinaku, polać sosem borowikowo- pomidorowym, posypać płatkami parmezanu, udekorować cząstką cytryny.



Wątróbka drobiowa na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu

Składniki:


300 g wątróbki drobiowej


2 twarde gruszki


łyżka masła


szklanka soku z czarnej porzeczki


słoik konfitury z czarnego bzu


gałązka mięty


100 g szczawiu


20 g krupniku


1 łyżka oleju


1 szklanka soku jabłkowego


1 łyżka miodu


1 łyżka mąki


owoc granatu


sól, pieprz



Przygotowanie:


Obrać gruszkę i pokroić na 6 cząstek. Przesmażyć na maśle, dodać łyżkę miodu i 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dusić aż gruszka zmięknie. Sos z czarnego bzu: Sok z czarnej porzeczki wymieszać z czarnym bzem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułożyć oprószone mąką, oczyszczone wątróbki. Smażyć na chrupiąco ok. 3 min. Dodać krupnik. Na gęstym sosie z czarnego bzu ułożyć gruszkę, na niej liście szczawiu i mięty i posoloną i popieprzoną wątróbkę. Całość udekorować pestkami granatu.



Figi zapiekane zabajone

Składniki:


4 figi


5 żółtek


100 g cukru pudru


100 g słodkiego wina lub szampana


laska wanilii



Przygotowanie:


Do miski wbić żółtka i utrzeć je z cukrem, gdy masa się połączy miskę ustawić nad parą i ucierając dolewać wino i nasiona wanilii. Gdy sos będzie juz kremowy polać nim pokrojone w cząstki figi i podawać bezpośrednio lub zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około pół minuty.



Kwiaty cukinii w cieście piwnym

Składniki:


6 cukinii z kwiatem


200 g koziego sera


50 g orzeszków pinii


50 g orzechów włoskich


1 pomidor


gałązka bazylii


ząbek czosnku


3 białka z jajek


3 łyżki mąki pszennej


1 łyżka mąki ziemniaczanej


sól, pieprz


200 ml piwa


łyżka sezamu


łyżka oliwy z oliwek


olej do głębokiego smażenia



Przygotowanie:


W misce ubić białka, połączyć z piwem i mąkami tak aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Oprószone mąką kwiaty cukinii obtoczyć ciastem i usmażyć na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Kozi ser obtoczyć w mieszance orzechów i sezamie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30 sek. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, bazylią i drobno posiekanym czosnkiem. Kozi ser rozłożyć na talerzu, wokół ułożyć usmażone kwiaty cukinii. Polać pomidorami z bazylią i oliwą.



Smacznego!



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
54
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0