Materiał promocyjny

Smaki Warszawy - przepisy

Piotr Soliwoda, szef kuchni "Smaki Warszawy" proponuje przygotować - na smaczny początek tygodnia - Małże Świętego Jakuba na szpinaku, Wątróbkę drobiową na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu, Figi zapiekane zabajone oraz Kwiaty cukinii w cieście piwnym.

Przepisy Soliwody na smaczny początek tygodnia

Małże Świętego Jakuba na szpinaku

Składniki :

8 oczyszczonych małży

8 plastrów szynki parmeńskiej

100 g borowika

100 g szpinaku

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy z oliwek

łyżka masła

1 sparzony pomidor

1 cytryna

50 g parmezanu

20 g koniaku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyszczone małże delikatnie zawinąć w szynkę parmeńską, ułożyć na rozgrzanej. oliwie i smażyć po dwie minuty na każdej stronie, gdy parma będzie chrupiąca dodać posiekany czosnek, kostkę borowika, oczyszczone z pestek i skórki cząstki pomidora. Gdy wszystkie składniki razem się podduszą (ok. 2 min) dolać koniak, dodać masło, delikatnie wymieszać, posypać natką pietruszki. Małże ułożyć na umytym, osuszonym szpinaku, polać sosem borowikowo- pomidorowym, posypać płatkami parmezanu, udekorować cząstką cytryny.

Wątróbka drobiowa na gruszce ze szczawiem w sosie z czarnego bzu

Składniki:

300 g wątróbki drobiowej

2 twarde gruszki

łyżka masła

szklanka soku z czarnej porzeczki

słoik konfitury z czarnego bzu

gałązka mięty

100 g szczawiu

20 g krupniku

1 łyżka oleju

1 szklanka soku jabłkowego

1 łyżka miodu

1 łyżka mąki

owoc granatu

sól, pieprz

Przygotowanie:

Obrać gruszkę i pokroić na 6 cząstek. Przesmażyć na maśle, dodać łyżkę miodu i 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dusić aż gruszka zmięknie. Sos z czarnego bzu: Sok z czarnej porzeczki wymieszać z czarnym bzem. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Na rozgrzaną patelnię z olejem ułożyć oprószone mąką, oczyszczone wątróbki. Smażyć na chrupiąco ok. 3 min. Dodać krupnik. Na gęstym sosie z czarnego bzu ułożyć gruszkę, na niej liście szczawiu i mięty i posoloną i popieprzoną wątróbkę. Całość udekorować pestkami granatu.

Figi zapiekane zabajone

Składniki:

4 figi

5 żółtek

100 g cukru pudru

100 g słodkiego wina lub szampana

laska wanilii

Przygotowanie:

Do miski wbić żółtka i utrzeć je z cukrem, gdy masa się połączy miskę ustawić nad parą i ucierając dolewać wino i nasiona wanilii. Gdy sos będzie juz kremowy polać nim pokrojone w cząstki figi i podawać bezpośrednio lub zapiekać w rozgrzanym piekarniku przez około pół minuty.

Kwiaty cukinii w cieście piwnym

Składniki:

6 cukinii z kwiatem

200 g koziego sera

50 g orzeszków pinii

50 g orzechów włoskich

1 pomidor

gałązka bazylii

ząbek czosnku

3 białka z jajek

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól, pieprz

200 ml piwa

łyżka sezamu

łyżka oliwy z oliwek

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

W misce ubić białka, połączyć z piwem i mąkami tak aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. Oprószone mąką kwiaty cukinii obtoczyć ciastem i usmażyć na głębokim tłuszczu aż nabiorą złotego koloru. Kozi ser obtoczyć w mieszance orzechów i sezamie i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez 30 sek. Pomidory kroimy w kostkę i mieszamy z oliwą, bazylią i drobno posiekanym czosnkiem. Kozi ser rozłożyć na talerzu, wokół ułożyć usmażone kwiaty cukinii. Polać pomidorami z bazylią i oliwą.

Smacznego!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości