Przepisy kulinarne

Smaki Ukrainy

Zbliża się rocznica wydarzeń na kijowskim Majdanie. Z tej okazji, do naszej kuchni, zaprosiliśmy Weronikę Marczuk, która przygotowała swoje ulubione dania kuchni ukraińskiej.

Lwowska sałatka winegret

Składniki:
2 nieduże buraki
2 marchewki
3-4  ziemniaki
ogórek kiszony
1 duża cebula
fasola (ugotowana wcześniej lub puszka)
olej słonecznikowy
sól
pieprz

Przygotowanie:
Buraki, marchewki i ziemniaki ugotować. Następnie ugotowane warzywa obrać i razem z ogórkiem i cebulą pokroić w kosteczkę. Na koniec przyprawić i polać olejem.  

Ziemniaki smażone po ukraińsku

Składniki:
3-4 surowe ziemniaki
1 duża cebula
1/4 buraka
olej do smażenia lub słonina
sól

Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec posypujemy solą, dodajemy cienko pokrojonego buraka oraz cebulę pokrojoną w cienkie pióra. 

Glazunia

Składniki:

Min. 6-8 dojrzałych, soczystych pomidorów
4 jajka
sól
cukier
olej 

Przygotowanie:
Pomidory, pokrojone tak jak lubimy, smażymy na oleju. Następnie całość słodzimy, solimy, a na koniec "stawiamy" jajka.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
71
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0