Już jutro rusza przegląd filmów kulinarnych kuchnia+ food film fest. W tym roku przegląd zagości, aż w czterech miastach Polski. Naszym gościem, w kuchni Dzień Dobry TVN, był Paweł Loroch, który poprowadzi ten kulinarny festiwal. AFRYKA: Owoce egzotyczne (ananas i inne) w gorącej, pikantnej czekoladzie
Składniki:
świeże owoce
200 g gorzkiej czekolady z zawartością kakao powyżej 60%
250 g śmietanki 30% tłuszczu
400 ml mleka
laska wanilii
papryczka chili
cukier trzcinowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Śmietankę zagotuj z mlekiem i miąższem wanilii. Czekoladę pokrusz, chili posiekaj bardzo drobno. Zestaw garnek z mlekiem i śmietanką z ognia, dodaj czekoladę, chili, cukier. Rozpuść mieszając, po czym zagotuj całość ostrożnie, aż zgęstnieję i rozniesie po okolicy aromat czekolady. Czekoladę wlej do miseczki i postaw na środku talerza pełnego pokrojonych owoców.
AZJA: Hummus z suszonymi pomidorami
2 puszki ciecierzycy
2 łyżki sezamowej pasty tahini
mały słoik suszonych pomidorów w oliwie
sok z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
opakowanie chlebków pitta
Przygotowanie:
Ciecierzycę osącz na sicie, zostawiając nieco zalewy. Przełóż do blendera, dodaj tahini, sok z cytryny, czosnek, sól i pokrojone drobno pomidory. Zmiksuj całość na pastę, rozrzedzając ją w miarę potrzeby zalewą z ciecierzycy. Przełóż hummus do misy i oblej lekko oliwą z pomidorów. Chlebki pitta podgrzej w piecu, podawaj z hummusem.
EUROPA: Ciastka francuskie z konfiturą cebulową i kozim serem
Składniki:
płat świeżego ciasta francuskiego
4 duże czerwone cebule
czerwone wino
cukier trzcinowy
rodzynki
sól
masło
kozi ser (świeża roladka, bardziej kremowa niż sucha) świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Cebule posiekaj i uduś na maśle z winem, cukrem, masłem, rodzynkami i szczyptą soli, aż powstanie gęsta, aromatyczna konfitura. Ciasto francuskie potnij na kwadraty, każdy nakłuj widelcem i upiecz na jasno złoto. Po upieczeniu nałóż na każdy nieco konfitury, udekoruj serem i posiekanym rozmarynem. Przed podaniem podpiecz je jeszcze przez chwilę, by całość nabrała rumieńców.
AMERYKA: Sumo dogs, czyli kanadyjskie hot dogi w orientalnej aranżacji (przepis z mojej książki, "Atlas Kanapek Świata")
4 bułki do hot dogów (do przekrojenia)
4 parówki
wasabi
serek śmietankowy
imbir marynowany
sałata karbowana
sezam
majonez
cukier
Przygotowanie:
Bułki i parówki podgrzej jak należy. Wasabi wymieszaj z serkiem śmietankowym. Imbir pokrój w paseczki. Sezam upraż na suchej patelni, aż stanie się złoty. Majonez dopraw szczyptą cukru. Składaj hot dogi, smarując bułkę serkiem wasabi i majonezem, dając do środka liść sałaty, parówkę, imbir i świeżo prażony sezam.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"