Przepisy kulinarne

Smaki kuchni koreańskiej

Dziś w kuchni "Dzień Dobry TVN" Kim Jae Hak i Edward Grobelny postarali się przybliżyć tajniki kuchni koreańskiej. Dzięki ich przepisom, sami możecie się przekonać, jak smakują typowo koreańskie potrawy.

Bulgogi (Pulgogi) - marynowana wołowina z warzywami

Składniki:


250 g antrykot


50 g cukinia


50 g marchew


50 g cebula


Marynata


50 g sos sojowy jasny


100 g woda


20 g cukier


2 ząbki czosnku


10 g - starty imbir


50 g - mus z gruszki


15 g - olej sezamowy



Przygotowanie:

Wołowina powinna marynować się co najmniej 2 godziny, po wyjęciu z marynaty smażymy z drobno posiekanymi warzywami.



Czejuk Bokkeum - wieprzowina z warzywami w ostrym sosie

Składniki


250 g - karkówka


50 g cukinia


50 g marchew


50 g cebula


15 g koreańska pasta chili - koczudżang


10 g papryka słodka


2 ząbki czosnku


szczypta cukru i soli



Przygotowanie:

Mieszamy przyprawy z warzywami i mięsem i smażymy bezpośrednio przed podaniem.



Kim- Chi

Składniki:


2 kg poszatkowanej kapusty pekińskiej


150 g marchwi (niewielka ilość)


1/2 pęczka szczypioru (niewielka ilość)


sól do wstępnego kiszenia kapusty


marynata do kim-chi


400 ml pasty chili (papryczki peperoni zmiksowane z olejem)


4 ząbki czosnku (do smaku)


50 g imbiru (do smaku)



Przygotowanie:

Sosu dodajemy do momentu, kiedy każdy kapusta jest czerwona. Kapustę pekińską szatkujemy i zasypujemy solą do momentu, odda wodę i stanie się miękka. Po kilku godzinach dodajemy pastę chili doprawioną imbirem, czosnkiem, odrobiną poszatkowanej marchwi i szczypiorku. Kim - chi nadaje się do spożycia od razu, ale najlepsza jest po kilku dniach. Z czasem staję się mniej słona, a bardziej kwaśna, to naturalny proces kiszenia. Tradycyjnie przetrzymywało się ją jako zimowe zapasy, podobnie jak w naszym klimacie kapustę kiszoną. Produkt bardzo podobny. Oczywista różnica, to obecność chili.



Przepisy przygotowali: Kim Jae Hak i Edward Grobelny.



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
66
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0