Materiał promocyjny

Smaki jesieni

Przepis gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli, zupę z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym, ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem oraz ciastka z bakaliami, serkiem mascarpone i konfiturą malinową to dzisiejsze propozycje Beaty Kartowicz.

Gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli

Składniki:

4 gruszki świeże

4 łyżki miodu

40 g orzechów laskowych

275 g ciasto francuskie

1 jajko

Sezam

Sos gorgonzola:

gorgonzola

100 ml śmietany kremówki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gruszki należy obrać , wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na cztery równe części. Faszerujemy gruszkami, polewamy miodem i zawijamy w sakiewki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 10 min.)

Pasztet z cielęciny w cieście filo z sosem z suszonych śliwek

Składniki:

1/2 kg cielęciny

9 płatów ciasto filo

80 g masła

50 ml oliwy do smażenia

80 g orzechów włoskich

40 g cukier

20 ml rumu

1 jajko

1 ząbek czosnku

rozmaryn, tymianek, oregano

sól, pieprz do smaku

Sos ze śliwek:

100 g suszonych śliwek

40 g masła

100 ml czerwonego wytrawnego wina

gałązka świeżego rozmaryn

Przygotowanie:

Umyte, oczyszczone mięso zmielić i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Czosnek drobno posiekać. Zioła rozdrobnić i dodać do mięsa. Dodajemy do masy jajko. Całość dobrze ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Orzechy należy sparzyć, obrać z łupin. Cukier karmelizujemy na patelni. Pod koniec dodajemy orzechy i rum. Studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Układamy płaty z ciasta - jeden na drugim. Za każdym razem o parę centymetrów pod innym kątem. Każdy płat smarujemy roztopionym masłem. Następnie rozkładamy wystudzoną masę mięsną i zwijamy dociskając na końcach. Układamy na wysmarowanej masłem blasze. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180-200 stopni piekarniku przez około 20 min.

Zupa z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym

Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki

2 ząbki czosnku, grubo posiekane (lub mniej, do smaku)

2 łyżki cukru pudru

sól i pieprz

2 łyżki puree z suszonych pomidorów (lub 4 cząstki pomidorów suszonych)

2 łyżki oliwy z oliwek

0,5 l bulionu warzywnego

Pesto z bazyli:

pęczek świeżej bazylii

50 g orzeszków pini (prażone na suchej patelni)

2 ząbki czosnku

50 g parmezanu

80 ml oliwy z oliwek

sól

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek. Piec przez 1 godzinę do miękkości. Posypać bazylią. Pomidory należy zmiksować z bulionem warzywnym. Zupę podawać na ciepło skropioną zielonym pesto.

Wykonanie pesto: Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy. Doprawiamy solą do smaku. Ważne, aby podczas przechowywania uzyskana masa pesto była pokryta oliwą z oliwek.

Ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem

Składniki:

70 dkg filet z indyka

50 dkg dag pieczarek

bulion warzywny

1 cebula

200 ml wina białego wytrawnego

150 ml śmietany

50 ml olej do smażenia

80 g masło

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w rondlu oleju. Następnie w tym samym rondlu zrumień kawałki indyka. Na drugiej patelni przesmaż na maśle pieczarki z rozmarynem, dodaj je do indyka i - po chwili podsmażania - wlej wino i podsmażaj aż wino odparuje. Dodaj bulion i śmietankę. Całość przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na małym ogniu duś ragout pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Ciastka z bakaliami , serkiem mascarpone i konfiturą malinową

Składniki:

160 ml mleka

160 ml śmietany kremówki

1 jajko

1,5 łyżki proszku do pieczenia

500 g mąki pszennej

100 g suszonych owoców

sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie produkty łączymy w jednolitą masę (gęstość ciasta drożdżowego). Pod koniec dodajemy suszone owoce sparzone uprzednio wrzątkiem, osuszone i pokrojone w drobną kostkę.

Nadzienie do ciastek:

150 g konfitury malinowej

150 g sera mascarpone

30 ml coientrau

2 łyżki miodu

Ser mascarpone łączymy z likierem cointrau i miodem ucierając na jednolitą masę.

Przygotowanie:

Gotowe ciastka (jeszcze gorące) przecinamy na pół i odpowiednio nakładamy konfiturę i masę z serka mascarpone tworząc mini "torcik".

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości