Przepis gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli, zupę z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym, ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem oraz ciastka z bakaliami, serkiem mascarpone i konfiturą malinową to dzisiejsze propozycje Beaty Kartowicz.Gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli
Składniki:
4 gruszki świeże
4 łyżki miodu
40 g orzechów laskowych
275 g ciasto francuskie
1 jajko
Sezam
Sos gorgonzola:
gorgonzola
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gruszki należy obrać , wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na cztery równe części. Faszerujemy gruszkami, polewamy miodem i zawijamy w sakiewki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 10 min.)
Pasztet z cielęciny w cieście filo z sosem z suszonych śliwek
Składniki:
1/2 kg cielęciny
9 płatów ciasto filo
80 g masła
50 ml oliwy do smażenia
80 g orzechów włoskich
40 g cukier
20 ml rumu
1 jajko
1 ząbek czosnku
rozmaryn, tymianek, oregano
sól, pieprz do smaku
Sos ze śliwek:
100 g suszonych śliwek
40 g masła
100 ml czerwonego wytrawnego wina
gałązka świeżego rozmaryn
Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone mięso zmielić i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Czosnek drobno posiekać. Zioła rozdrobnić i dodać do mięsa. Dodajemy do masy jajko. Całość dobrze ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Orzechy należy sparzyć, obrać z łupin. Cukier karmelizujemy na patelni. Pod koniec dodajemy orzechy i rum. Studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Układamy płaty z ciasta - jeden na drugim. Za każdym razem o parę centymetrów pod innym kątem. Każdy płat smarujemy roztopionym masłem. Następnie rozkładamy wystudzoną masę mięsną i zwijamy dociskając na końcach. Układamy na wysmarowanej masłem blasze. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180-200 stopni piekarniku przez około 20 min.
Zupa z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym
Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki
2 ząbki czosnku, grubo posiekane (lub mniej, do smaku)
2 łyżki cukru pudru
sól i pieprz
2 łyżki puree z suszonych pomidorów (lub 4 cząstki pomidorów suszonych)
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 l bulionu warzywnego
Pesto z bazyli:
pęczek świeżej bazylii
50 g orzeszków pini (prażone na suchej patelni)
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
80 ml oliwy z oliwek
sól
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek. Piec przez 1 godzinę do miękkości. Posypać bazylią. Pomidory należy zmiksować z bulionem warzywnym. Zupę podawać na ciepło skropioną zielonym pesto.
Wykonanie pesto: Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy. Doprawiamy solą do smaku. Ważne, aby podczas przechowywania uzyskana masa pesto była pokryta oliwą z oliwek.
Ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem
Składniki:
70 dkg filet z indyka
50 dkg dag pieczarek
bulion warzywny
1 cebula
200 ml wina białego wytrawnego
150 ml śmietany
50 ml olej do smażenia
80 g masło
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w rondlu oleju. Następnie w tym samym rondlu zrumień kawałki indyka. Na drugiej patelni przesmaż na maśle pieczarki z rozmarynem, dodaj je do indyka i - po chwili podsmażania - wlej wino i podsmażaj aż wino odparuje. Dodaj bulion i śmietankę. Całość przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na małym ogniu duś ragout pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Ciastka z bakaliami , serkiem mascarpone i konfiturą malinową
Składniki:
160 ml mleka
160 ml śmietany kremówki
1 jajko
1,5 łyżki proszku do pieczenia
500 g mąki pszennej
100 g suszonych owoców
sok z 1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie produkty łączymy w jednolitą masę (gęstość ciasta drożdżowego). Pod koniec dodajemy suszone owoce sparzone uprzednio wrzątkiem, osuszone i pokrojone w drobną kostkę.
Nadzienie do ciastek:
150 g konfitury malinowej
150 g sera mascarpone
30 ml coientrau
2 łyżki miodu
Ser mascarpone łączymy z likierem cointrau i miodem ucierając na jednolitą masę.
Przygotowanie:
Gotowe ciastka (jeszcze gorące) przecinamy na pół i odpowiednio nakładamy konfiturę i masę z serka mascarpone tworząc mini "torcik".
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"