Przepisy kulinarne

Smaki jesieni

Przepis gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli, zupę z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym, ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem oraz ciastka z bakaliami, serkiem mascarpone i konfiturą malinową to dzisiejsze propozycje Beaty Kartowicz.

Gruszki w cieście francuskim z miodem i sosem z gorgonzoli

Składniki:
4 gruszki świeże
4 łyżki miodu
40 g orzechów laskowych
275 g ciasto francuskie
1 jajko
Sezam
Sos gorgonzola:
gorgonzola
100 ml śmietany kremówki
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Gruszki należy obrać , wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w kawałki. Ciasto francuskie dzielimy na cztery równe części. Faszerujemy gruszkami, polewamy miodem i zawijamy w sakiewki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni. Pieczemy do uzyskania złocistego koloru (około 10 min.)

Pasztet z cielęciny w cieście filo z sosem z suszonych śliwek

Składniki:
1/2 kg cielęciny
9 płatów ciasto filo
80 g masła
50 ml oliwy do smażenia
80 g orzechów włoskich
40 g cukier
20 ml rumu
1 jajko
1 ząbek czosnku
rozmaryn, tymianek, oregano
sól, pieprz do smaku
Sos ze śliwek:
100 g suszonych śliwek
40 g masła
100 ml czerwonego wytrawnego wina
gałązka świeżego rozmaryn

Przygotowanie:
Umyte, oczyszczone mięso zmielić i podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Czosnek drobno posiekać. Zioła rozdrobnić i dodać do mięsa. Dodajemy do masy jajko. Całość dobrze ucieramy na gładką masę. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Orzechy należy sparzyć, obrać z łupin. Cukier karmelizujemy na patelni. Pod koniec dodajemy orzechy i rum. Studzimy i dodajemy do masy mięsnej. Układamy płaty z ciasta - jeden na drugim. Za każdym razem o parę centymetrów pod innym kątem. Każdy płat smarujemy roztopionym masłem. Następnie rozkładamy wystudzoną masę mięsną i zwijamy dociskając na końcach. Układamy na wysmarowanej masłem blasze. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180-200 stopni piekarniku przez około 20 min.

Zupa z pieczonych pomidorów i pesto bazyliowym

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów, pokrojonych na połówki
2 ząbki czosnku, grubo posiekane (lub mniej, do smaku)
2 łyżki cukru pudru
sól i pieprz
2 łyżki puree z suszonych pomidorów (lub 4 cząstki pomidorów suszonych)
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 l bulionu warzywnego
Pesto z bazyli:
pęczek świeżej bazylii
50 g orzeszków pini (prażone na suchej patelni)
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu
80 ml oliwy z oliwek
sól

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Pomidory rozłożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek powciskać w miąższ pomidorów, tak aby jego końce wystawały na zewnątrz. Posypać cukrem, solą i pieprzem, rozłożyć puree z suszonych pomidorów lub suszone pomidory. Polać oliwą z oliwek. Piec przez 1 godzinę do miękkości. Posypać bazylią. Pomidory należy zmiksować z bulionem warzywnym. Zupę podawać na ciepło skropioną zielonym pesto.
Wykonanie pesto: Wszystkie składniki mieszamy razem i miksujemy. Doprawiamy solą do smaku. Ważne, aby podczas przechowywania uzyskana masa pesto była pokryta oliwą z oliwek.

Ragout z indyka z pieczarkami i rozmarynem

Składniki:
70 dkg filet z indyka
50 dkg dag pieczarek
bulion warzywny
1 cebula
200 ml wina białego wytrawnego
150 ml śmietany
50 ml olej do smażenia
80 g masło
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
gałązka rozmarynu

Przygotowanie:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem. Pieczarki należy oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym w rondlu oleju. Następnie w tym samym rondlu zrumień kawałki indyka. Na drugiej patelni przesmaż na maśle pieczarki z rozmarynem, dodaj je do indyka i - po chwili podsmażania - wlej wino i podsmażaj aż wino odparuje. Dodaj bulion i śmietankę. Całość przypraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na małym ogniu duś ragout pod przykryciem przez kolejne 15 minut.

Ciastka z bakaliami , serkiem mascarpone i konfiturą malinową

Składniki:
160 ml mleka
160 ml śmietany kremówki
1 jajko
1,5 łyżki proszku do pieczenia
500 g mąki pszennej
100 g suszonych owoców
sok z 1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
Wszystkie produkty łączymy w jednolitą masę (gęstość ciasta drożdżowego). Pod koniec dodajemy suszone owoce sparzone uprzednio wrzątkiem, osuszone i pokrojone w drobną kostkę.

Nadzienie do ciastek:

150 g konfitury malinowej
150 g sera mascarpone
30 ml coientrau
2 łyżki miodu
Ser mascarpone łączymy z likierem cointrau i miodem ucierając na jednolitą masę.

Przygotowanie:
Gotowe ciastka (jeszcze gorące) przecinamy na pół i odpowiednio nakładamy konfiturę i masę z serka mascarpone tworząc mini "torcik".

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
67
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0