Przepisy kulinarne

Smaki dzieciństwa. Wasze ulubione?

W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.

Zdjęcie: Piotr Bławicki  / East News

Kruche ciastka z marmoladą
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 śmietana 12%
1 kostka masła
1 łyżeczka sody
4 żółtka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyrabiamy, a cisto wałkujemy. Wycinamy kółka, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Na środek ciasteczka kładziemy marmoladę, pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut.

Jabłka w cieście
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
szczypta soli
6 dużych jabłek

Wszystko wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w krążki o grubości 1 cm. Krążki jabłka zamaczamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Ryż z jabłkami i cynamonem
Składniki:
0,3 kg białego ryżu
1 kg jabłek
0,2 kg cukru
0,1 kg masła
kwaśna śmietana
cynamon

Przygotowanie:
Ryż gotujemy na mleku, obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Na tarce ucieramy jabłka i mieszamy z cukrem i cynamonem. Ryż dzielimy na dwie części. Na  pierwsza partie ryżu równomiernie rozprowadzamy jabłka, a na jabłka drugą część ryżu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekamy 40 minut. Po zapieczeniu układamy na talerzu i posypujemy wiórkami masła.

Grzanki francuskie z serkiem i konfiturą
Składniki:
chleb tostowy
3 jajka
szczypta soli
0,5 litra mleka
masło (najlepiej klarowane)

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli oraz mleko. Chleb zamoczyć z obydwu stron, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe grzanki ułożyć na talerzu, posmarować serkiem oraz konfiturą, dodać owoce do ozdoby.

Zupa kalafiorowa
Składniki:
1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego,
2 średniej wielkości kalafiory,
250 ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier do smaku,
50 g uprażonych pestek słonecznika, dyni lub orzechów

Przygotowanie:
Do wcześniej przygotowanego wywarł dodajemy różyczki surowego, wcześniej umytego kalafiora, gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie miksujemy, dodajemy śmietankę, przyprawiamy do smaku. Posypujemy uprażonymi ziarnami i świeżo pokrojonym koperkiem.

Kurczak w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem
Składniki:
4 piersi z kurczaka
2 białe części pora
wyciśnięty sok z dwóch cytryn
sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta estragonu, oregano
250 ml śmietanki kremówki
100 ml gorącej wody
0,5 białego ryżu gotowanego na sypko
50 ml oliwy z oliwek, łyżką masła

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Dodajemy pokrojone w plasterki pory, smażymy do momentu, aż por się zarumieni, podlewamy gorącą wodą (w wersji dla dorosłych białym winem). Po odparowaniu wody dodajemy sok z cytryny, a następnie śmietankę kremówkę, którą wcześniej mieszamy z płaską łyżeczką mąki. Na środek talerza nakładamy wcześniej ugotowany ryż, do około układamy kurczaka w sosie porowo-cytrynowym.

Wiosenna sałata z nowalijkami
Składniki:
mix sałat (lodowa, rukola, roszponka)
1 długi, zielony ogórek
pęczek rzodkiewek
gruby szczypior z cebulką
4 jajka ugotowany na twardo
Sos ziołowy:
0,5jogurtu greckiego
garść świeżej mięty
pęczek świeżego koperku
pęczek szczypiorku
szczypta świeżego tymianku
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, doprawiamy do smaku. Umytą i osuszoną sałatę wykładami do miski, w plasterki kroimy ogórki i rzodkiewki, układamy na sałacie, kroimy szczypior. Jajka ugotowane na twardo układamy na reszcie składników, polewamy sosem ziołowy miętowym.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
51
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0