Przepisy kulinarne

Smaki dzieciństwa

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, zwycięzca drugiej edycji konkursu "Gotuj o wszystko", wraca do smaków z dzieciństwa.

OMLET CESARSKI Z TRUSKAWKAMI

Składniki:
6 jajek
3-4 łyżki cukru
1,5 szklanki mleka
szklanka mąki pszennej
garść rodzynek
masło
300 g truskawek, przekrojonych na połówki

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 o C. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając dodać cukier i żółtka. Do masy jajecznej dodać mleko i mąkę, następnie delikatnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię, rozpuścić masło, wylać masę i posypać rodzynkami. Chwilę podsmażyć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15-20 min. Wyjąć i przy użyciu dwóch widelców porwać omlet na małe kawałki, wstawić na kolejne kilka minut do piekarnika. Podać z truskawkami.

ZUPA WIŚNIOWA Z DOMOWYM MAKARONEM

Składniki:
Zupa
słoik (1 litr) kompotu wiśniowego (bez pestek)
2 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 litra wody
2 łyżki gęstej śmietany 12%
1 łyżki mąki ziemniaczanej
Makaron
2 jajka
200 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli

Przygotowanie:
Zupa: Kompot, cukier, cynamon i wodę zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i dolać do gotującej się zupy ciągle mieszając.
Makaron: Z mąki usypać kopiec w którym zrobić dołek. Do środka wbić jajka, dodać szczyptę soli. Przy użyciu widelca rozbełtać jajka i delikatnie wymieszać z mąką. Zagniatać około 10 min. Rozwałkować i pokroić na ulubione kształty. Ugotować we wrzącej wodzie. Podawać z zupą.

KOTLETY Z PIECZAREK

Składniki:
2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
500 g pieczarek
2 jajka
bułka tarta
sól i pieprz
majeranek
2 dojrzałe pomidory, pokrojone w plastry
2 sery mozarella, pokrojone w plastry
bazylia

Przygotowanie:
Cebulę poddusić na patelni aż zmięknie. Pieczarki pokroić w plasterki, wymieszać z cebulą, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodać żółtka. Masę jajeczną wymieszać z pieczarkami i dosypać tyle bułki tartej aby można było formować kotlety. Kotlety usmażyć na patelni. Na każdym z nich ułożyć plaster pomidora i plaster sera. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 o C prze 10 min. Udekorować listkami bazylii.

PLACEK „SKUBANIEC”

Składniki:
5 jajek
500 g mąki pszennej
160 g cukru
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
owoce agrestu z kompotu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Jajka rozdzielić. Z żółtek, mąki, cukru, proszku do pieczenia i masła zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części, do jednej z części dodać 2 łyżki kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie trzy części zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 min. Jedną z jasnych części równo wyłożyć na natłuszczoną formę do tarty, następnie wyłożyć kakaową część, wyłożyć owocami, wylać wcześniej ubitą pianę z białek. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach trzecią część ciasta. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 o C przez 45-50 min.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
73
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0