Materiał promocyjny

Smaki Azji. Tanie sushi i zdrowa zupka chińska

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Goździalska, blogerka i uczestniczka I edycji programu Masterchef, przygotowała zupkę chińską, sushi oraz kurczaka w warzywach. A na deser ananasa w cieście. Smacznego!

URAMAKI Z KREWETKĄ W CIEŚCIE Z TEMPURY

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu do sushi

3 płaty wodorostów Nori

4 łyżki czarnego sezamu

5 łyżek tempury

20 sztuki małych krewetek z ogonkami

1/2 świeżego ogórka bez pestek, pokrojonego w paski

1 awokado

Serek Philadelphia

sos sojowy

imbir w zalewie

pasta wasabi

drobny kawior do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotować matę do sushi owijając ją kila razy cienką folią spożywczą. Z zimną wodą mieszamy tempurę , musi mieć konsystencję jak lekki budyń wkładamy krewetki. Smażymy w głębokim oleju . Około 3,4 min. Odsączamy na ręczniku papierowym. Arkusze nori złożyć na pół i przeciąć nożyczkami lub ostrym nożem. Na macie położyć 1/2 płata nori błyszczącą stroną do dołu, dłuższym bokiem do siebie. Wilgotną dłonią nabrać garść ryżu i równomiernie rozłożyć na całym płacie nori. Całość posypać czarnym sezamem. Delikatnie chwycić za rogi arkusz nori i przewrócić na drugą stronę, tak aby ryż z sezamem znalazł się pod spodem. Układać nadzienie ok. 3 cm od krawędzi nori: ogórka ,krewetki ułożyć tak, że te wewnątrz są bez ogonka, a te na brzegach ogonkami wystają poza rolkę. Posmarować serkiem Philadelphia i pastą wasabi Zaczynając od boku z nałożonym nadzieniem zagiąć matę , równocześnie zaginając krawędzie nori. Zawinąć matę wokół składników uciskając ją palcami, żeby składniki dobrze się skleiły. Odwinąć rolkę z maty i odłożyć na bok na parę minut, żeby się dobrze skleiła. Bardzo ostrym i wilgotnym nożem przekroić rolkę na pół, następnie obie części ułożyć obok siebie i przekroić ponownie na pół, na koniec jeszcze pokroić parami na pół, w ten sposób uzyskamy 8 kawałków. Nie odkrawać brzegów z ogonkami krewetek, będą ozdobnymi kawałkami sushi. Obieramy avokado i tniemy cienkie plasterki , owijamy nim nasze suhi. Posypujemy sezamem i lekko kawiorem. Tak samo przygotować pozostałe rolki. Podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi

KURCZAK NA WARZYWACH W TERIYAKI Z SEZAMEM

Składniki:

Dwa udka z kurczaka 250g

Świeży czosnek 12g

Świeży imbir 12g

Sos teriyaki

Olej Sezamowy 5ml

Sezam

1 marchewka

połowa papryki

mała cebula

kiełki fasoli mung

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w paski , wrzucamy na odrobinę oleju i smażymy około 4 min , zdejmujemy z ognia.

Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę , następnie mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paseczki i łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą . Smażymy na odrobinie oleju sezamowego. Następnie znowu kroimy czosnek i imbir w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teryiaki , gotujemy około 5 minut. Łączymy wszystkie składniki i posypujemy sezamem. Układamy na warzywach ,podajemy z ryżem.

CHIŃSKA ZUPA Z WOŁOWINĄ

Składniki:

700 ml bulionu drobiowego – wołowego

kawałek mięsa wołowego z wywaru

kiełki sojowe

makaron sojowy

jajko

grzyby mun

3 łyżki sosu sojowego

15 g drobno posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Makaron gotujemy około 4 min. Odkładamy na sitku przelewamy zimną wodą. Grzyby moczymy 1 godzinę i kroimy w drobne paseczki. Wołowinę kroimy również na drobne paski.

Szczypiorek kroimy. Doprowadzić bulion do wrzenia. Wlewamy sos sojowy , wkładamy grzyby mun. W misce roztrzepujemy jajko i delikatnie widelcem wkładamy do wywaru ciągle mieszając , dokładamy mięso . W talerzu układamy makaron, kiełki , szczypiorek. Wlewamy delikatnie, aby mięso zostało w paseczkach. Można doprawić jeszcze sosem .Smacznego

ANANAS W CIEŚCIE Z SOSEM KOKOSOWO ŚMIETANKOWYM Z GRANATEM

Składniki:

1 puszka ananasów (plasterki)

1 jajko

20g cukru

100g mąki

50g soku ananasowego

30g wiórek kokosowych

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajko zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok lub mleko zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste. Ananasa obtaczać w cieście i smażyć na patelni z obu stron. Podajemy z sosem kokosowo -śmietankowym z granatem

Sos:

połowa szklanki śmietanki 36%

1/4 granata

Przygotowanie:

Śmietankę wlewamy do garnuszka , na delikatnym ogniu gdy dojdzie do wrzenia dodajemy mleko kokosowe i granat ,chwile mieszamy i polewamy nasze ananasy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości